Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook kortingen aan bij vaste contracten.
Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken.
Voor- en nadelen van een vast contract
Je hebt geen last van prijsstijgingen. Je tarief stijgt niet mee met eventuele prijsstijgingen en je hebt meer zekerheid. Je betaalt meestal een lager tarief.
Waarom niet? Je kunt ook een risico nemen door nog even te wachten op een goedkoper contract. Sommige experts verwachten namelijk een verdere daling van de energietarieven. Daarnaast zijn de energietarieven op dit moment nog altijd fors hoger dan voor de start van de energiecrisis.
Misschien zijn de prijzen wel gedaald en past een 3-jarig contract je beter. Of je kiest opnieuw een 1-jarig contract, zodat je na een jaar opnieuw een keuze kunt maken. Kortom: je energiecontract 1 jaar vastzetten geeft je zekerheid en duidelijkheid én de mogelijkheid om na een jaar opnieuw een keuze te kunnen maken.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract.
Het voordeel van een vast contract is dat je meer zekerheid hebt. Daarnaast bieden leveranciers vaak een korting aan als je een vast contract afsluit. Met een vast contract kom je niet voor verrassingen te staan, ook niet als het een strenge winter wordt.
Door de enorm hoge energieprijzen is de kans daarom groot dat energiemaatschappijen meer voor jouw energie betalen dan dat jij ze betaalt. Dan vraag je je misschien af: wat is de kans dan dat ze mijn vaste contract op mogen zeggen? Gelukkig is het antwoord hierop: niet!
Voor stroom en gas kun je weer kiezen uit twee soorten energiecontracten, namelijk een vast contract of variabel contract.
Vanaf januari 2023 dalen de energieprijzen weer. De verwachting is dat de energieprijs dit jaar zal blijven dalen. Zo zal de kale gasprijs op de beurs waarschijnlijk fluctueren tussen de 30 en 60 euro per megawattuur.
Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven.
Een vast arbeidscontract geeft de werkgever en werknemer zekerheid en vertrouwen in de werkrelatie. Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Potentiële werknemers vinden een vast contract aantrekkelijk. Dit versterkt je arbeidspositie tijdens werving en selectie.
Een nadeel van een vast contract is dat het voor de werkgever minder flexibel is. De werkgever kan niet zomaar het contract beëindigen en moet zich houden aan de opzegtermijn en de wettelijke regels.
Als je meer verbruikt hebt of een te laag termijnbedrag hebt ingesteld, moet je bijbetalen. Als je minder verbruikt hebt of een te hoog termijnbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug. Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en).
In het eerste kwartaal van 2021 hadden bijna 9 miljoen mensen betaald werk; 5,7 miljoen werknemers met een vaste arbeidsrelatie, 1,7 miljoen werknemers met een flexibele arbeidsrelatie en 1,5 miljoen zelfstandigen. De werkzame beroepsbevolking is daarmee kleiner dan een jaar eerder (-40 duizend).
Vaste energiecontracten zijn in de loop van 2022 en 2023 tijdelijk uit de markt verdwenen, als gevolg van de recordprijzen voor energie. In de zomer van 2023 hebben consumenten weer meer te kiezen op de energiemarkt. Maar dan dient zich een nieuw probleem aan, het beperkte aanbod van vaste contracten.
3. Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Als je energiecontract afloopt, kom je niet zomaar zonder groene stroom te zitten. Omdat energie in Nederland wordt gezien als een primaire levensbehoefte, is het wettelijk zo geregeld dat een aflopend energiecontract automatisch wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
Tekende je bijvoorbeeld in de maand oktober van 2021 een vast contract voor 2 jaar, dan blijft de energieprijs in jouw contract voor 2 jaar de energieprijs van de maand oktober 2021.
Energiebelasting gas omhoog, voor stroom omlaag
Dit is te vinden in het Belastingplan van 2024, ondersteund door gegevens uit de sleuteltabel. De tarieven voor 2024 zijn als volgt: Gas: € 0,58296 per m3 (voor de eerste 170.000 m3) Stroom: € 0,10880 per kWh (tot 10.000 kWh)
Je kunt ook kiezen voor een contract met vaste tarieven voor 1 jaar. Daarmee heb je voor het komende jaar duidelijkheid en zekerheid. Na 1 jaar kun je opnieuw prijzen vergelijken en bepaal je welk contract op dat moment de beste keuze voor je is.
Essent behoort wel bij één van de voordeligere energieleveranciers, dit komt door de combinatie van duurzame en niet duurzame energie. Vergelijk de leveranciers van zakelijke energie met elkaar om de beste keuze te maken.
De energieleverancier die het best uit deze score komt, wordt tot 'De Beste Energieleverancier' bekroond en ontvangt de Gaslicht.com Award. In 2023 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.