Havermout bevat koolhydraten, eiwitten en vezelsAlles wat je voor, tijdens en na je run goed kunt gebruiken. Daarnaast krijg je met een bordje havermoutpap ook B-vitamines binnen en de nodige mineralen.
Het bevat een hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten, die langzaam worden verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je energie tijdens je training over een langere periode op peil blijft. Verder bevat havermout ook eiwitten: van belang voor het herstel en de opbouw van je spieren.
In elke 100 gram havermout zit ongeveer 15 gram aan eiwitten, en dit draagt bij aan spierherstel en spieropbouw. Naast de hoeveelheid eiwitten biedt havermout nog meer voordelen! Vitamines en mineralen in havermout zijn belangrijk voor je weerstand, hormoonhuishouding en nog veel meer.
Toch kan ook havermout interessant zijn voor na het sporten, want het zorgt voor een verzadigd gevoel en bevat krachtige antioxidanten, B-vitamines en mineralen.
Versnelt het energieherstel van de spieren
Daarnaast bevat het eiwitten die de spieropbouw sterk bevorderen. Als je sneller resultaat wilt boeken op de sportschool, dan is havermout zeker een aanrader.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
De twee beste producten hiervoor zijn volkorenbrood of havermout. Bij volkorenbrood is het nooit verkeerd om zuivelproducten op je brood te doen. Havermout kan je eten met melk, yoghurt of kwark in combinatie met stukken fruit. Het ontbijt voor het sporten kan je het beste niet al te zwaar maken voor op de maag.
Je hoeft niet per se meteen na het sporten iets te eten. Er zal niets ernstigs gebeuren als je eens een snack of maaltijd na het sporten overslaat. Het kan echter gevaarlijk worden als dit herhaaldelijk gebeurt en je regelmatig voeding vermijdt of je voedingsinname beperkt doorheen de rest van de dag.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Doordat bananen kalium bevatten, helpen ze je spieren en zenuwen te herstellen na de inspanning. Vergeet ook zeker niet voldoende water te drinken en voeding met eiwitten te eten. Combineer je portie banaan na het sporten met een portie kwark en noten of maak er een smoothie van met yoghurt.
Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
“Het ideale moment om havermout te eten is zo'n twee uur voor je begint te sporten.”
Je moet je ontbijt niet overslaan als je van plan bent om spieren op te bouwen. Ontbijten geeft je voldoende energie tot de volgende snack of maaltijd. Je moet je dag beginnen met een gezond ontbijt. Je kunt bijvoorbeeld havermout, Brinta, proteïne, pancakes, banaan en smoothies eten als ontbijt.
Havermout bevat koolhydraten, eiwitten en vezels
Alles wat je voor, tijdens en na je run goed kunt gebruiken. Daarnaast krijg je met een bordje havermoutpap ook B-vitamines binnen en de nodige mineralen. Mix je het met wat fruit, zaden en noten, dan krijg je ook nog goede vetten en andere vitamines binnen.
1-2 uur vóór het sporten – Eet iets licht verteerbaars, zoals een banaan of een reep. Grote maaltijden of producten die veel vetten, eiwitten en/of vezels bevatten, kan je lichaam niet meer op tijd verwerken en kunnen voor problemen zorgen.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Een banaan, een stuk mango of wat druiven worden snel verteerd en zorgen voor extra energie. Ook watermeloen is een goede vrucht om te eten voor je workout, hierin zit namelijk veel kalium en vitamine B6. Deze voedingsstoffen helpen bij het voorkomen van spierpijn.
Om het meeste uit je trainingen te halen, kun je het best voor én na het sporten eten. Sporten op een lege maag is niet verstandig. Je hebt namelijk energie en vocht nodig om de training zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Het beste zou zijn om 2 à 3 uur voor het sporten een kleine maaltijd te eten.
Kies in plaats van de magere vlees- en vissoorten voor vettere soorten. Voorbeelden van vetter vlees zijn: hamburger, saucijsje, braadworst, spek, paté, gehakt, schouderkarbonade, slavink en rookworst. Voorbeelden van vettere vissoorten zijn: makreel, paling, haring, sardines, zalm en lekkerbekje.
Het maakt niet uit of je sport zonder je ontbijt of na je ontbijt. Als je op een dag evenveel energie verbruikt werken beide even goed [2, 3]. Voor vetverlies maakt het dus niet uit of je je nu om 6.00 uur 's ochtends in het zweet werkt of om 22.00 uur 's avonds.
Denk aan een basis met havermout met fruit. Heb je alleen een krachttraining, dan is een ontbijt op basis van eiwit met minder toevoeging van koolhydraten een prima alternatief. Zoals een basis met omelet of kwark/yoghurt. Ook als je een rustdag hebt, kun je het koolhydraataandeel terugbrengen.”
Wie 's avonds intensief gesport heeft en nadien een hongertje voelt opkomen, kiest beter niet voor een zware maaltijd. Dan is een portie kwark met bananen en noten de ideale oplossing. Kwark is rijk aan eiwitten en de koolhydraten in de banaan vullen je energievoorraad weer aan.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.