In sommige situaties is kiezen voor een variabele hypotheekrente voordelig: Je kunt boetevrij aflossen (handig als je binnenkort van plan bent om over te sluiten of andere wijzigingen aan te brengen aan je hypotheek) Als de rente daalt, heb je de volgende maand direct lagere maandlasten.
Kiezen voor een variabele rente heeft als voordeel lagere maandlasten. Ook profiteert u direct van een rentedaling. U maak dan geen extra kosten voor oversluiten of rentemiddeling. Daarnaast kunt u de hypotheekrente op elk moment weer vastklikken als u een rentestijging verwacht.
Hieruit blijkt dat voor ongeveer 25% van de nieuw afgesloten hypotheken een variabele rente geldt. Een relatief kleine minderheid kiest ervoor om de hypotheekrente langer dan tien jaar vast te zetten en het overgrote deel van de hypotheken wordt afgesloten op basis van een rentevaste periode tussen één en tien jaar.
Naast het renteverschil zit er ook meer risico in een variabele hypotheekrente. De kans dat de variabele rente op enig moment gaat stijgen, kan natuurlijk altijd. Deze kan echter ook dalen. Daarnaast biedt de variabele hypotheekrente ook wat meer flexibiliteit ten opzichte van een vaste rente.
Je kunt niet meer lenen, ondanks dat de variabele rente lager is dan de langere rentevaste periodes. Dit komt omdat geldverstrekkers bij rentes korter dan 10 jaar rekenen met de fictieve toetsrente van 5 procent. Dit om te voorkomen dat klanten eventueel hogere maandlasten niet kunnen betalen.
Bij een variabele rente kan je rente per maand of kwartaal veranderen. Je profiteert dus snel van een renteverlaging, maar je moet ook rekening houden met hogere lasten door een rentestijging.
Als je alleen naar de hypotheekrente kijkt en het allerlaagste tarief voor je hypotheek wilt, dan is een zo kort mogelijke rentevaste periode de beste keuze. De hypotheekrente 1 jaar vast is meestal de laagste hypotheekrente bij een hypotheekverstrekker. Elke langere rentevaste periode heeft een steeds hoger tarief.
Je kunt je variabele rente op elk moment vastzetten. Met vaste rente heb je geen last van rentestijgingen. Maar je kunt niet profiteren van rentedalingen. Je betaalt de hele rentevaste periode hetzelfde maandbedrag.
Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode. Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente.
Bij een variabele hypotheekrente, ook wel korte rente of flexibele hypotheekrente genoemd, is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Als je voor een variabele rentevoet kiest, bepaalt de wet bovendien dat de originele rente nooit meer mag stijgen dan ze kan dalen. Dat betekent dat de rentevoet maximaal kan verdubbelen.
Bij 20 jaar vast betaal je een lagere rente, kun je meer lenen en kun je na 20 jaar zonder boete je hypotheek oversluiten of wijzigen. Wanneer de hypotheekrente na die 20 jaar echter gestegen is, krijg je te maken met hogere hypotheekrentes en hogere maandlasten.
Is jouw situatie zo dat je wisselende maandlasten prima kan opvangen dan zou variabele rente weer interessant kunnen zijn, omdat deze rente vrijwel altijd lager is dan een vaste hypotheekrente. Je zal deze punten dus goed tegen elkaar af moeten wegen om voor jou de beste beslissing te maken.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
Op dit moment staat de hypotheekrente laag, waardoor het verstandig is deze voor langere tijd vast te zetten. Kiest u voor een korte periode, dan loopt u het risico dat u toch te maken krijgt met gestegen rentepercentages. Daarbij bent u over het algemeen het veiligst bij een rentevaste periode 10 of 20 jaar.
Je kunt je rentevaste periode tussentijds wijzigen om te zorgen dat je hypotheek weer bij jou past en eventueel om te besparen op je maandlasten. Aanpassen kan op twee manieren: De huidige periode stopzetten en een nieuwe kiezen (oversluiten); of. De huidige periode bij dezelfde aanbieder verlengen (rentemiddeling).
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Wanneer de consument te veel rente heeft betaald, dan kunnen banken onder bepaalde omstandigheden gehouden zijn om de te veel betaalde rente te vergoeden. Consumenten kunnen ook zelf proberen om de door hen te veel betaalde rente voor hun doorlopend krediet van de banken terug te vorderen.