Matrassen worden vies, echt heel vies. Het is gewoonweg het smerigste object in de slaapkamer. Een gebruikt matras herbergt kilo's stof, huisstofmijt, haar van huisdieren, kakkerlakschilfers, bacteriën (inclusief orale en genitale bacteriën), dode huidcellen en liters oud zweet.
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.
Huisstofmijten bijzonder slecht voor uw kindje
De meest favoriete verblijfplaats voor de huisstofmijt is een (slecht onderhouden) matras. Huismijten leggen 4 tot 5 eitjes per dag en zijn binnen drie weken een volwassen mijt. Hierdoor heb je binnen een mum van tijd honderdduizenden mijten in je matras.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Officieel claimt zelfs Aerosleep niet dat het tegen wiegendood helpt, dus laat je hierdoor niet misleiden in de winkel. Alleen adviezen zoals het op de rug laten slapen van het kind hebben een daadwerkelijk effect om de kans op wiegendood te verminderen.
De kosten hiervoor bedragen: 24,95 euro voor een eenpersoonsmatras en 34,95 euro voor een tweepersoonsmatras.
Geef aan dat je je oude matras wilt laten ophalen door Beter Bed. De kosten voor deze service bedragen € 24,95 voor een eenpersoonsmatras en € 34,95 voor een tweepersoonsmatras.
De afvalscheidingswijzer geeft aan dat een oud matras bij grof huishoudelijk afval hoort. Je kunt een oude matras naar de milieustraat brengen om het matras te laten recyclen. Na inzameling wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd!
De kans dat matrassen broeien (een chemisch proces) en daardoor zelfs in brand vliegen is relatief groot. Het blijkt steeds te gaan om een matras dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit schuimrubber of polyester.
Het soortelijk gewicht van de matras - ook wel het ruimtelijk gewicht genoemd - geeft aan hoeveel kilo massa in één kubieke meter (schuim) is gebruikt. Een typische dichtheidswaarde van een matras is daarom bijvoorbeeld 40 kg/m³.
Oude matrassen kan je gratis afgeven op het recyclagepark. Ook wanneer jouw matras bij het grofvuil moet gesorteerd worden, is dit gratis. Opgelet: om je matras te kunnen recycleren, moet hij droog en in 1 geheel zijn. Breng hem zo snel mogelijk naar het recyclagepark.
Ieder jaar worden in Nederland ruim 1,2 miljoen matrassen weggegooid. CBM streeft naar volledige en groene recycling van matrassen. We staan aan het b...
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Een goed matras moet het gewicht van je lichaam goed ondersteunen: het moet voldoende hard zijn om een efficiënte en comfortabele ondersteuning te bieden, maar moet daarnaast ook de natuurlijke kromming van de wervelkolom respecteren. Je hoort vaak dat een hard matras beter is voor de rug maar dat is een fabeltje.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Wat hoort er bij grofvuil? Alles wat hoort bij een normale inboedel van een gezin en wat niet in een grijze restcontainer kan: meubels. groot speelgoed.
12 bezoeken per jaar
Particulieren en tweedeverblijvers kunnen maximaal 12 keer per jaar gebruikmaken van de stedelijke containerparken om afval te deponeren.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Ook spelen uw persoonlijke kenmerken een grote rol bij het kopen van een nieuw matras. Denk daarbij aan uw lichaamsgewicht, postuur en lengte. Dit zijn slechts een enkele voorbeelden. Daarnaast zijn allergieën zoals de allergie voor een huisstofmijt die de beperking op de keuze van het materiaal van uw matras vergroot.
Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning.