Het allergeen bevindt zich in de pel van de tomaat. De tomaat heeft zo zijn troeven, tomaten zijn onder ander rijk aan lycopeen, een hedendaags antioxidant die zorgt voor de rode kleur. Maar het is ook een groente die allergische reacties kan veroorzaken.
Vermoed wordt dat bij de meeste mensen die OAS klachten krijgen bij het eten van tomaat er sprake is van een kruisallergie met gras- en boompollen. Dus mensen die hooikoorts hebben kunnen een verhoogd risico hebben om een allergisch te reageren bij het eten van rauwe tomaat.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Kinderen kunnen een allergie hebben voor vooral voedingsmiddelen zoals koemelk, kippenei en pinda. Bij volwassenen zijn de boosdoeners meestal pinda's, noten en fruit die voor allergische reacties zorgen.
Voedselallergenen zijn stoffen die in de voeding voorkomen, bijvoorbeeld bepaalde eiwitten uit koemelk. De allergenen komen het lichaam binnen door aanraking of door het eten of drinken ervan.
Europese wetgeving heeft veertien stoffen als allergeen benoemd, namelijk: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren.
Het stekende en branderige gevoel dat veel mensen ervaren als ze in de keuken groenten en fruit bewerken wordt nogal eens veroorzaakt door het optreden van contacturticaria op basis van een type I allergie. Bekende veroorzakers zijn bestanddelen van sinaasappel, citroen, ui tomaat, aardappel, kiwi, knoflook en wortel.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Soms komt de meest ernstige vorm van een allergische reactie voor: anafylaxie.
Andere graankorrels als gerst, rogge, mais en rijst zijn verwant aan tarwe. Mais en rijst veroorzaken bij mensen met tarwe-allergie vaak geen klachten. Wel zijn er problemen gemeld met gerst.
Bij koemelkallergie reageert je lichaam overgevoelig op de eiwitten die in koemelk zitten. Je afweersysteem stoot die stoffen af. Koemelk en producten die koemelk bevatten, zoals kaas of yoghurt, veroorzaken daardoor een allergische ontsteking van je huid, je darmen en soms ook je luchtwegen.
Om welke allergenen gaat het? De Europese Unie heeft bepaald dat de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. Het gaat hierbij om allergenen zoals glutenbevattende granen (o.a. tarwe en rogge), ei, vis, pinda, noten, soja, melk en schaal- en weekdieren.
Voorbeelden van kruisallergieën zijn: Berk: appel, hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot. Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd. Gras: aardappel, tomaat, tarwe, pinda.
Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
De tomaat bevat vitamine C, A, B1, B2 en B6. Daarnaast zit er kalium, fosfor en magnesium in. Naar tomaten is al veel onderzoek gedaan. Het meest wordt er onderzoek gedaan naar lycopeen.
De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Vlees: varkens- en lamsvlees, wild. Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
Immunotherapie is een behandelingsmethode die bedoeld is om de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Met immunotherapie kunnen de allergieklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Wanneer je allergisch bent, zal er uit de bloedtest blijken dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent. Er wordt een buisje bloed afgenomen bij de huisarts of bij een prikpost, dat vervolgens wordt geanalyseerd in een (ziekenhuis)laboratorium.
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Allergie-informatie:
ad 1. Mensen met berken-stuifmeelallergie kunnen symptomen onmiddellijk of tot 1 uur na het eten van verse banaan of een bananen bevattend voedsel ontwikkelen. Symptomen omvatten lokale reacties in de mond en keel met jeuk en ontsteking (OAS genoemd).
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Relatie met voedselallergie
Bepaalde eiwitten in gras komen ook voor in bijvoorbeeld pinda, wortel, komkommer en aardappel. Bij het eten van deze producten kunt u jeuk in de mond, keel en oren krijgen. Uw lippen, tong, keel, gehemelte en ogen kunnen opzwellen. Ook kunt u zich benauwd voelen doordat uw keel opzwelt.