Met een soa op de tong kun je last hebben van bultjes of zweertjes. Bultjes of zweertjes op de tong kunnen komen door bijvoorbeeld syfilis en/of herpes. Via Spoedtest.nl kun je je (nog) niet op syfilis of herpes laten testen, maar wel op chlamydia en gonorroe.
Hoewel het vele malen minder voorkomt dan bij de geslachtsdelen, kan een Soa zich ook schuilhouden in de keel. Met name Chlamydia en Gonorroe worden relatief vaak in de keel gevonden. Het kan zijn dat je daar klachten van krijgt, zoals keelpijn, pijn bij slikken of opgezwollen lymfeklieren, maar dat hoeft niet.
Je kunt door pijpen of beffen gonorroe in je keel krijgen. Gonorroe in je keel komt vaker voor dan chlamydia. Maar je merkt het vaak niet. Klachten van gonorroe heb je meestal bij je vagina of piemel (afscheiding of pijn bij het plassen) of bij het poepen.
De enige manier om te achterhalen of jij chlamydia in je keel hebt is door een orale chlamydia test af te nemen. Dit gebeurt middels een wattenstaafje dat langs je keelholte wordt gestreken. De test wordt geanalyseerd in het laboratorium.
Hoelang duurt het voor je merkt dat je een soa hebt? Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Net zoals bij Chlamydia van je geslachtsdelen, geeft ook Chlamydia in je keel niet altijd klachten. Ook kunnen het vage klachten zijn, zo kan een orale soa ook keelpijn geven. Klachten die bij orale Chlamydia passen zijn: keelpijn.
Een soa gaat niet vanzelf over. Je moet het dus laten behandelen. En hoe eerder je een soa behandelt, hoe beter. Als je een soa hebt, heb je meer kans om ook een andere soa te krijgen.
Virus. Dit risico wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het zogenaamde Humaan Papilloma Virus (HPV), dat bij pijpen of beffen kan worden overgedragen. Het virus kan in sommige gevallen tot de ontwikkeling van keelkanker leiden.
Je merkt het lang niet altijd, wanneer je een SOA hebt opgelopen. Chlamydia en gonorroe kunnen lange tijd zonder klachten in de keel aanwezig zijn. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om keelpijn en opgezette lymfeklieren in de hals.
Met een soa op de tong kun je last hebben van bultjes of zweertjes. Bultjes of zweertjes op de tong kunnen komen door bijvoorbeeld syfilis en/of herpes. Via Spoedtest.nl kun je je (nog) niet op syfilis of herpes laten testen, maar wel op chlamydia en gonorroe.
Orale seks is net zo gevaarlijk als 'gewone' seks. Daarbij verhoogt het het risico op keelkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië. Als mensen orale seks hebben (gehad) met verschillende partners, wordt de kans op keelkanker nog groter, aldus de onderzoekers.
Maar dit hoeft niet. Ook als je niets merkt kun je chlamydia hebben en dus anderen ook besmetten. Als je chlamydia niet behandelt, kun je minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal. Ook als je je hele leven slechts één seksuele partner hebt, kun je het van die partner krijgen." In de meeste gevallen is het niet ernstig als je het krijgt (zie vraag 4).
HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten.
Van de Nederlandse vrouwen van achttien tot dertig jaar is 11,8 procent besmet met één of meerdere van de HPV-virussen, die een verhoogd risico kunnen geven op baarmoederhalskanker later in het leven.
De meest vastgestelde soa is chlamydia. Bij hetero's volgen herpes en genitale wratten (HPV). Bij homomannen is dat syfilis en gonorroe.
Gevolgen. Het is belangrijk om een seksueel overdraagbare aandoening tijdig te behandelen. Anders kan die ernstige gevolgen hebben, zoals verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Zolang een soa niet is behandeld, blijf je besmettelijk voor anderen.
De kosten van bijvoorbeeld een chlamydia-test zijn ongeveer 40 euro. Zijn er meer testen nodig? Dan kunnen de kosten oplopen tot meer dan 200 euro. Informeer bij je huisarts voor de totale kosten van de soa-test.
Naar schatting tussen 70 en 80% van de seksueel actieve bevolking krijgt ooit een HPV-infectie. Dit omdat HPV heel gemakkelijk wordt doorgegeven. Je hoeft er zelfs geen seks (in de vorm van penetratie) voor te hebben. Vanaf je eerste partner heb je kans om besmet te raken met het virus.
Bovendien is HPV een latent virus en kan het jarenlang slapend aanwezig zijn- het is niet altijd het gevolg van recente geslachtsgemeenschap.
Als je een soa hebt, kun je last hebben van de volgende symptomen: Afscheiding of pus uit de vagina, penis of anus (meer dan normaal). De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn of anders ruiken. Branderig gevoel, irritatie, pijn bij of na het plassen.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Van de virale soa's genezen hepatitis B en genitale wratten soms spontaan. Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Chlamydia symptomen vrouw
pijn in je onderbuik; veranderde vaginale afscheiding (andere kleur, geur of hoeveelheid); pijn tijdens het vrijen; bloeden uit je vagina na het vrijen; bloeden uit je vagina wanneer je niet menstrueert.