Klasse A versterkers verbruiken in uit-stand ongeveer 50 Watt. De klasse D versterker zonder zware transformatoren opgebouwd kan worden wanneer de voeding van de versterker gebruik maakt van een switching power supply (schakelende voeding).
Bijna bij elke versterker staat wel het aantal Ampère's dat hij gebruikt. Dat vermenigvuldig je met 230 en klaar, je hebt het aantal watts dat hij verbruikt.
Een receiver trekt nooit 1600W uit het stopcontact. Reken bij normaal gebruik op zo'n 150~200W.
Het wattage van een speaker is niet iets wat een speaker heeft, maar wat hij aankan. Een (passieve) speaker heeft namelijk zelf geen versterker ingebouwd. Als er ergens op een speaker 100 Watt staat dan houdt dit in dat de speaker 100 Watt kan verwerken wat een versterker uitstuurt.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Als je het geluid hard zet, verbruikt een soundbar gemiddeld zo'n 14 watt. Soundbars kun je niet uitzetten. In stand-bymodus verbruiken ze gemiddeld 2 watt. Aan stroomkosten ben je per soundbar gemiddeld €28 per jaar kwijt.
Een transistor versterker van 50 tot 90 watt is ongeveer vergelijkbaar met een buizenversterker van 15 tot 20 watt, en is daardoor geschikt voor kleine optredens. Ook is het nog prima te gebruiken voor thuisgebruik of repetities.
Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld bijna 23 cent kost (prijs per 1 mei 2021). Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die je afneemt. Die vind je in Mijn Contract in Mijn Vattenfall.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Voordeel 1. De aparte voorversterker neemt het binnengekomen signaal van de bron in de greep, verzwakt dit, en regelt de uitgangsspanning (Volume) en eventueel balans, en stuurt het naar een eigen uitgangstrap.
Klasse G en H zijn in essentie een klasse AB-versterker, maar met een voeding die zich aanpast naargelang de vraag. Het levert pas een hogere voltage als dat nodig is. Hierdoor kan een klasse G efficiënter zijn dan een klasse AB, maar toch indien nodig hoge vermogens leveren.
Hoe dan ook, een klasse D-versterker kan door dat supersnel schakelen extreem efficiënt zijn. 90 procent is haalbaar, in theorie zelfs 100 procent. Efficiëntie betekent ook dat deze versterkers niet snel warm worden en dat ze compact blijven.
Stroomverbruik tv per uur berekenen
Uw tv verbruikt 66 kWh per 1.000 uur. Om het aantal kWh per uur te berekenen, deelt u 66 door 1.000 uur. Dus: 66 kWh / 1.000 uur = 0,066 kWh per uur. Als u weet hoeveel kWh uw tv per uur verbruikt, kunt u de energiekosten per uur makkelijk berekenen.
Wanneer je met de afstandsbediening de tv uitschakelt, zet je hem meestal in de standby stand. Hierdoor verbruikt de tv alsnog tussen de 0,3 en 0,5 watt. Hoewel dit slechts enkele euro's per jaar kost, loopt dit bedrag snel op wanneer je ook andere apparaten op de tv aansluit. Denk bijvoorbeeld aan je digitale decoder.
Bij een gemiddeld aantal van 4 uur per dag variëren de stroomkosten tussen de 8 en 130 euro per jaar! Daar komt dan ook nog de stroom bij van je digitale decoder, die ook al gauw een paar tientjes per jaar aan stroom verbruikt. Als je de TV de hele dag als radio gebruikt, ben je twee tot driemaal zoveel kwijt.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
10 watt kan al genoeg zijn voor een huiskamer. Wattage moet je niet naar kijken.
Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.