Een skipully is ideaal om te dragen als tussenlaag tijdens het skiën, een onderdeel van uw outfit wat eigenlijk niet kan missen. Het houdt u heerlijk warm en zit comfortabel.
De functie van een skipully is het isoleren. Een skipully is vaak de tussenlaag tussen het thermische ondergoed en de skijas. Een dikkere pully is omdat deze warmer is meer geschikt voor kouwelijke wintersporters terwijl dunnere pullies ideaal zijn voor sportieve (zwetende) wintersporters die het niet snel koud hebben.
De skipully is gemaakt van polyester en elastaan en voert snel transpiratievocht af. Deze midlayer is niet alleen geschikt voor skiën en boarden, maar ook voor andere winterse activiteiten zoals sneeuwschoenwandelen en toerskiën.
Skipully of vest
Kies voor een laag met lange mouwen, zoals een pully of vest dat gemaakt is van goed ademend materiaal. Het lichaamsvocht dat van de eerste laag wordt afgevoerd moet ook door deze laag naar buiten kunnen. Een shirt van katoen is dus uit den boze! Is het écht koud, dan draag je twee isolerende lagen.
Als basislaag kun je het best kiezen voor thermokleding. Dit houdt je lichaam warm en kan het zweet afvoeren naar de volgende laag. Goede thermokleding is gemaakt van vochtafdrijvende materialen zoals merinowol of polyester. Kies dus zeker niet voor katoen, want deze stof houdt het vocht juist vast.
Het lagensysteem is inmiddels helemaal ingeburgerd in de wereld van de skikleding. Het zogenaamde 3-lagen systeem bestaat uit: een goede onderlaag (thermo ondergoed), vervolgens een isolatielaag/midlayer (fleece, dons of andere 'isolatie') en als laatste een beschermende buitenlaag (jas of softshell).
- Een skipully is een speciaal ontwikkeld vest voor de wintersport; je draagt het over je ondergoed en onder je jas. - Het houdt je lichaam heerlijk warm tijdens koude dagen. - Skipully's nemen transpiratievocht op, wanneer je fanatiek aan het skiën bent.
Après-ski hoort te gebeuren in je ski- of wintersportkleding. Dus in je pully en skibroek. Een beetje bezweet maakt niet uit, in de après-ski tent is 't tóch warm. Merk je niets meer van.
Wat je onder je skibroek draagt, wordt een basislaag genoemd. Deze legging is meestal gemaakt van synthetische of fijne natuurlijke stoffen, die je helpen droog te blijven, wat je op zijn beurt weer helpt om warm te blijven.
Thermobroek voor wintersporters. Een thermobroek draag je onder je skibroek om je droog en warm te houden. Thermobroeken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en dito kwaliteitsklassen.
Bij bol.com is er genoeg keuze tussen de verschillende dames skipullies! Je vindt hier skipullies van merken zoals Falcon, Icepeak en Protest, geschikt voor alle wintersporters. Een skipully wordt gebruikt als tussenlaag en is bedoeld om jouw lichaamswarmte vast te houden.
3 lagen kleding regel
Tegelijk kun je makkelijk wat uittrekken mocht het te warm zijn. De onderste laag moet een zachte stof zijn welke je droog houdt en vooral comfortabel aanvoelt. De tussenlaag zorgt voor isolatie en eventueel afvoer van zweet. De buitenlaag beschermt tegen wind, kou en eventueel sneeuw.
Snowboots zijn warmer dan wandelschoenen (ze zijn ervoor gemaakt om je warm te houden) en waterdicht. Daarbij bieden deze extra ondersteuning aan de enkels. Wandelschoenen hebben doorgaans een groter ademend vermogen, zijn minder warm en waterafstotend (dus niet volledig waterdicht).
Skisokken, zeker duurdere, gaan vaak jarenlang mee. Koop liever 2 paar goede skisokken, dan 6 paar goedkope voor een hele week. Tijdens je wintersport kun je de sokken snel even op de hand wassen en de volgende dag weer aantrekken.
De apres-ski begint inderdaad meestal meteen na het skiën om een uurtje of 16.00-16.30 uur. Maar er zijn ook mensen die het prettiger vinden om eerst in het hotel/appartement even om te kleden.
Welke kleding kan ik het best dragen op de indoor rolbaan? Een dunne skibroek, een trainings- of joggingbroek is functioneel. Daarop draag je een t-shirt met lange mouwen en of een fleece vest of bodywarmer. Lange sokken voor in de skischoenen is prima.
Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!
Je outfit: kies voor warme, waterdichte kleding en denk aan bescherming. Als beginner is het belangrijk dat je kleding hebt die je goed droog en warm houdt. Kies voor een snowboardbroek en -jas die lekker warm en goed waterdicht zijn, want of je wilt of niet; je zit toch heel wat keren in de sneeuw.
Buitenlaag: skipak of jas en skibroek
De buitenste laag van de kleding moet bij het skiën vooral water- en winddicht zijn. De waterdichtheid van een ski-of snowboardjas kan afgeleid worden uit de waterkolom. Die zou minstens 5.000mm moeten zijn.
Een broek mag een beetje lang zijn, omdat deze over je skischoenen heen gedragen wordt. Het beste is daarom een skibroek te passen met skischoenen eronder.
Een goede ski-outfit bestaat simpelweg uit twee delen: een goed laagjes-systeem en goede accessoires. Door meerdere, dunne lagen te gebruiken, wordt warme lucht tegen je huid vastgehouden en is het veel warmer dan wanneer je alleen een dikke jas aantrekt en eruit ziet als een Michelin-mannetje.
Hoe was je een skipully (van fleece)?
Gebruik een fijnwasmiddel en geen wasverzachter. Kies een fijnwasprogramma op een lage temperatuur. Die lage temperatuur is beter voor je kleding en ook voor het milieu. Je skipully kun je het beste aan de waslijn laten drogen.
10.000 mm is geschikt voor de meeste ski- en snowboardactiviteiten. Als je op zoek bent naar extra functionaliteit of als je off-piste gaat, kun je overwegen om voor een jas en broek met 20.000 mm waterdichtheid te gaan. Lees hier meer!
Softshell is een bijzonder goed ademende stof en perfect voor fysieke buitenactiviteiten als hiken, skiën en snowboarden. De stof is comfortabeler dan de traditionele hardshell stof en het zachtere materiaal geeft je meer bewegingsvrijheid.