De spits. In het voetbal is de positie van de spits de speler die in het midden van de aanval staat. Doordat hij in de as van het veld staat én dat hij onderdeel is van de voorste linie, bevindt hij zich vaak het dichtst bij het doel van de tegenstander. Daardoor zal hij het vaakst in scoringspositie komen.
De spits staat op een centrale positie en gaat in het midden in de aanval.
Linksback = links in de verdediging. Linker centrale verdediger = in het midden van de verdediging aan de linkerkant. Rechter centrale verdediger = in het midden van de verdediging aan de rechterkant. Rechtsback = rechts in de verdediging.
1. Keeper. "De belangrijkste rol van de keeper is natuurlijk om de bal uit het doel te houden", legt Wild uit. Volgens de spelregels van de IFAB is de keeper de enige positie op het veld die de bal met de handen mag aanraken terwijl de bal in het spel is.
De betekenis van rugnummer 10
Rugnummer 10 staat symbool voor de spelmaker; de dirigent op het middenveld. Het is officieel de positie van de aanvallende middenvelder, die verantwoordelijk is voor het: creëren van kansen. geven van assists.
De nummers 9 en 10 voor aanvallers geven in het voetbal prestige, terwijl de 1 gewoonlijk voor de eerste keeper is. zie verder het kopje Voetbal.
Rugnummers in het voetbal zijn vaak gekoppeld aan de positie waarop een speler speelt. Een spits speelt bijvoorbeeld met nummer 9 en een linksbuiten met nummer 11.
Nummer acht is ook bedoeld voor box-to-box-middenvelders, degenen die in staat zijn om het spel te verbinden tussen verdediging en aanval. Voormalig Liverpool-aanvoerder Steven Gerrard, herinnerd als één van de grootste Engelse aanvallende middenvelders, is een klassiek voorbeeld van de nummer 8-speler.
Middenvelders lopen het meest aantal kilometers per wedstrijd. In de tweede helft wordt tot 10 procent minder afstand afgelegd dan in de eerste helft. Een voetballer wandelt of jogt 70 procent van de tijd.
De “nummer 6” is het verbindingsstuk tussen de verdediging en de aanvallend ingestelde spelers. Zo moet hij er aan de ene kant voor zorgen dat de aanvallend ingestelde spelers op de juiste momenten, op de juiste manier bediend worden.
Zowel nationaal en internationaal is 1:4:3:3 al lange tijd de meest gangbare formatie. Dat wil zeggen: een keeper, twee centrale verdedigers, twee backs, drie middenvelders, twee buitenspelers en een centrumspits. Tegelijkertijd kan dit uiteraard op veel verschillende manieren worden ingevuld.
Wil je tegenstanders voor keuzes stellen in de opbouw? En een overtal creëren op het middenveld? Dan is het gebruik van een 'valse spits' een handige truc. Dit is een speler die op papier als centrumaanvaller staat opgesteld, maar zich van daaruit regelmatig richting het middenveld laat zakken.
De spelers met rugnummer 1 t/m 8 zijn de voorwaartsen, de spelers met rugnummer 9 t/m 15 zijn de backs. Een team mag maximaal zeven reservespelers hebben. De voorwaartsen zijn belangrijk in de spelonderdelen waarvoor kracht nodig is, bijvoorbeeld scrums en mauls.
Niet in de spits de weg op
In het algemeen kun je zeggen dat de ochtendspits op werkdagen tussen 07.00 en 09.00 uur is en de middag/avondspits tussen 16.00 en 19.00 uur. Rijd dus tijdens deze uren zo min mogelijk op de weg als je dat kunt én als je de spitsdrukte wilt vermijden.
Tijdens een wedstrijd speelt een voetbalteam met elf spelers. Elke speler staat op zijn eigen positie. Dat betekent dus dat er in het veld elf verschillende posities zijn.
En wanneer zijn de daluren? De daluren, oftewel de tijden buiten de spits, zijn op werkdagen van 00.00 - 6.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en van 18.30 - 24.00 uur, en in het weekend en op feestdagen de hele dag.
Usain Bolt loopt zijn wereldre- cord met een gemiddelde snelheid van 37,5 km/u. Zijn topsnelheid haalt hij tussen meter 60 en 80: 1,61 secon- den voor 20 meter.
- Gemiddeld legt een voetballer tussen de 10 en 12 km af tijdens een wedstrijd. - Een keeper legt gemiddeld tijdens een wedstrijd rond de 4 km af. - Het blijkt dat middenvelders veelal de grootste afstanden afleggen.
Het verdedigen van een voorzet door de centrale verdediger
Het ingedraaid zijn is cruciaal om tegelijkertijd zowel de bal als de spits te zien. Daarbij is het ook belangrijk om de afstand tot de spits klein te houden. Op die manier kun je als centrale verdediger altijd contact maken.
Positie voetbalveld nummer 10
De ongeschreven regel is dat de nummer 10 staat voor een vrije rol op het middenveld en hij of zij is vaak meer aan het aanvallen dan het verdedigen. Dit is veelal de meest gewilde positie van een voetballer.
De term 'fourty-five' (ook cutback genoemd in het Engels) klinkt misschien ook bekend in de oren. Dat is een lage teruggelegde bal van dicht bij het doel naar het penaltypunt (in een hoek van 45°).
De doelverdedig(st)er, doelman, doelvrouw of keep(st)er is bij voetbal de speler die moet voorkomen dat de bal in het doel terechtkomt. Elk team stelt één keeper op, die binnen het strafschopgebied de bal met de hand mag spelen.
Meer van de KNVB
Het dragen van rugnummers is verplicht voor eerste teams die uitkomen in het seniorenvoetbal mannen en seniorenvoetbal vrouwen. In poules waar eerste teams zijn ingedeeld bij reserveteams, geldt deze verplichting niet.
Je vervangt je spits en aanvallende middenvelder door een centrale aanvaller (CA) die kan dribbelen, schieten en vanaf een afstand kan scoren. Hoewel je nog steeds twee vleugelspitsen gebruikt, kun je goed passen opofferen voor spelers die kunnen schieten en meteen kunnen reageren op een terugkaatsende bal.
Zo wordt een rechtsvoor ook wel rechtsbuiten genoemd, rechter vleugelaanvaller of rechteraanvaller.