Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig met motor. En heeft geen cabine. Een gesloten gehandicaptenvoertuig is te vergelijken met een scootmobiel.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt.
Scootmobielen en gesloten gehandicaptenvoertuigen vallen beiden onder de categorie 'gehandicaptenvoertuig' in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Ze mogen maximaal 1,10 m breed zijn en de maximumsnelheid is 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur buiten de bebouwde kom.
Wanneer mag ik een scootmobiel besturen? Het besturen van een scootmobiel is niet leeftijdsgebonden. Zowel jongeren als ouderen mogen een scootmobiel besturen. Als de scootmobiel harder rijdt dan 10 kilometer per uur, moet u minimaal 16 jaar oud zijn.
Voor het parkeren van een scootmobiel is geen speciale gehandicaptenparkeerkaart nodig. Zonder deze speciale kaart mag de scootmobiel dus gewoon geparkeerd worden op een gehandicaptenparkeerplaats. Maar dan wel alleen als het parkeren rechtstreeks verband houdt met het vervoer van een gehandicapte.
Nu een scootmobiel kwalificeert als een motorrijtuig, is artikel 185 WVW niet van toepassing en dient de aansprakelijkheid te worden beoordeeld aan de hand van artikel 6:162 BW.
Op een scootmobiel is geen kenteken nodig. Wel is een verzekeringsplaatje aan de achterzijde verplicht.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Een scootmobiel moet aan een paar eisen voldoen qua veiligheid en formaat: De maximale breedte van een scootmobiel is 1,10 meter. De maximale lengte van een scootmobiel is 3,50 meter. De maximale hoogte van een scootmobiel is 2,00 meter.
Rijbewijs. Voor een scootmobiel hoeft u geen rijbewijs te hebben. Natuurlijk moet u wel op de hoogte zijn van de verkeersregels en u daaraan houden. Dat geldt zowel op het voetpad als op de rijbaan en het fietspad.
Ter bescherming van voetgangers en uw eigen veiligheid is de maximum snelheid voor scootmobielen 6 km per uur. Op een zebrapad heb je net als een voetganger voorrang. Een scootmobiel mag op het trottoir geparkeerd worden. Op het fietspad moet u de verkeersregels volgen die gelden voor een fietser of bromfietser.
Welke accu's gaan er in een scootmobiel
De AGM accu's gaan gemiddeld zo'n 3 tot 4 jaar mee, de GEL accu's hebben een levensduur van ongeveer 4 en 6 jaar en de Lithium LFP accu's gaan gemiddeld zo'n 2000 laadbeurten mee.
Bij normaal gebruik kan je met een scootmobiel tussen de 30 en 40km rijden met een volle accu.Als je een grotere accu hebt kan je tot ongeveer 60km rijden met je scootmobiel met een volle accu.
Een brommobiel is volgens de wet een bromfiets (en dus geen gehandicaptenvoertuig). Hij heeft vier wielen (soms drie), een gesloten carrosserie, meestal een dieselmotor en is over het algemeen breder dan een gesloten gehandicaptenvoertuig, waardoor hij vaak op een gewone auto lijkt.
Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
De nadelen:
Een scootmobiel gaat niet zo snel – Een scootmobiel heeft een maximale snelheid van 20 km p/u. De meeste modellen hebben een snelheid rond de 12 km p/u. Het is voor de actieradius van een scootmobiel net zoals voor een auto slecht om continu in volle snelheid te rijden.
Iedereen kan een scootmobiel aanschaffen. Daarvoor is geen verwijzing nodig. Een nieuwe scootmobiel kost tussen de 3000 en 5000 euro. Wie een scootmobiel bij de gemeente wil aanvragen, moet kunnen aantonen dat er sprake is van een functiebeperking en dat er niet langdurig lopend een langere afstand kan worden afgelegd.
Het is toegestaan om je scootmobiel buiten te laten staan als je de vrije doorgang voor anderen niet belemmert. Het is echter niet aanbevolen om je scootmobiel buiten te laten staan, omdat het risico bestaat dat het gestolen wordt of beschadigd raakt door weersomstandigheden.
1 beste scootmobiel: For Motion - On Four. De absolute nummer 1 in de vergelijking beste scootmobiel is de 'On Four' van For Motion. De For Motion On Four is gewoon de beste scootmobiel met 4 wielen die je maar kunt kopen. Dit werkpaard laat zich door niets en niemand tegenhouden en heeft een heel solide wegligging.
Net als bij een auto ben je verplicht je scootmobiel minimaal WA te verzekeren.
Voor een gehandicaptenvoertuig zijn er verschillende maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: u heeft geen rijbewijs nodig voor een scootmobiel. Dus zonder autorijbewijs of bromfietscertificaat mag u gewoon een scootmobiel besturen. Daarnaast is ook het dragen van een veiligheidsgordels, zoals in een auto, niet verplicht!
Een scootmobiel met 1 hand besturen. Met mogelijkheden voor lange afstanden, rijden met hogere snelheid en joystickbediening, combineer je de voordelen van een scootmobiel met de kenmerken van een elektrische rolstoel met joystick. Zo bestuur je jouw scootmobiel eenvoudig met 1 hand.
De verzekeringssticker vervangt het oude verzekeringsplaatje
De verzekeringssticker is het bewijs dat uw hulpmiddel is verzekerd. Uw verzekeringssticker moet u zichtbaar achterop uw hulpmiddel plakken.
De voornaamste kenmerken van een scootmobiel
Om een scootmobiel te besturen heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Daarnaast geldt een minimum leeftijd van 16 jaar als het voertuig harder kan rijden dan 10 km/uur.