Regelmatig sauna bezoek verbeterd de weerstand Er worden meer witte bloedcellen aangemaakt, dat verhoogd de weerstand en ben je beter bestand tegen ziektes. Je bloedsomloop wordt verbeterd en je lichaam reageert op de warmte en de kou. Hierdoor maak je antistoffen aan waardoor je minder snel verkouden wordt.
Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen.
We geven je een tip: houd je saunabezoek rond de 15 minuten, voor het optimale resultaat. Maar als je er korter in wilt blijven, no worries! Zelfs 5 minuten kan al wonderen verrichten. Voel je op je gemak om de sauna te verlaten zodra de warmte niet langer prettig aanvoelt.
Door de felle opwarming van uw lichaam, openen de poriën van uw lichaam zich. Hierdoor gaat u zweten en worden alle giftige afvalstoffen en andere ziektemakers uit uw lichaam gezuiverd. Tevens zorgt de sauna voor een betere doorbloeding waardoor uw huid van binnenuit gereinigd wordt!
Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Maar toch zal de temperatuur van je huid met enkele graden stijgen. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden. Door een koude douche te nemen gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen.
Ontspanning van de geest
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet.
Door het zweten in een sauna gaat je lichaam wel calorieën verbranden maar de hoeveelheid calorieën is vrij gering. Tijdens een half uur sauna verbrand je ongeveer 300 Kcal. Om 1 kg. lichaamsvet kwijt te raken moet je ongeveer 7000 Kcal.
Kom tot rust en bestrijdt stress in de sauna
De rustgevende omgeving maakt het mogelijk even alle dagelijkse zorgen los te laten en misschien wel gewoon even aan helemaal niets te denken. Regelmatig saunabezoek is een goede remedie om ziektes en problemen door stress te voorkomen.
Goed voor de spijsvertering
De sauna verhoogt je stofwisseling en heeft een stimulerende werking op je darmen. Door de hoge temperaturen (en dus weinig vochtigheid) komt je spijsvertering sneller op gang.
Naakt in de sauna is hygiënischer
Naakt in de sauna zitten is veel hygiënischer dan met badkleding of een laken in de sauna zitten. Het is namelijk zo dat het zweet in de badkleding of het badlaken terecht komt en dat betekent dat er bacteriën ontstaan in het textiel.
Om vloeistofschade te voorkomen, moet u het volgende vermijden: Zwemmen of in bad gaan met de iPhone. De iPhone blootstellen aan water onder druk of aan water met een hoge stroomsnelheid, zoals bij het douchen, waterskiën, wakeboarden, surfen, jetskiën, enzovoort. De iPhone gebruiken in een sauna of stoomcabine.
Je mag zelf weten hoe lang je in de cabine blijft, maar het is verstandig om na 15 minuten de saunacabine uit te gaan. Na vijftien minuten gaat de lichaamstemperatuur te veel oplopen en wordt het belastend voor het lichaam. Als je in de sauna ligt, ga dan eerst even rechtop zitten om duizeligheid te voorkomen.
De warmte in de sauna heeft een heerlijk ontspannend effect op stijve en vermoeide spieren. Mensen die vaak last hebben van rugpijn merken dat dit vaak na een dagje sauna verlicht of zelf weg is. Ook wordt er gezegd dat door de betere doorbloeding in de sauna kleine scheurtjes in de spieren sneller genezen.
Let altijd op uw lichaam. Voor sommige klachten, zoals spanningshoofdpijn of zelfs migraine, kan een tijdige saunasessie de pijn verhelpen, maar ook versterken. Dit verschilt van persoon tot persoon, dus u moet voor uzelf uitzoeken wat goed voor u is en wat niet.
Je lichaam moet namelijk nog energie gebruiken om het voedsel te verwerken. En dan heb je nog niet eens de energie die je lichaam nodig hebt om zich aan te passen aan de hoge temperatuur in de sauna. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Dus eet of drink voor het saunabezoek niet te veel.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de sauna je vermoeide spieren weer fitter maakt na een krachttraining. Terwijl je in de sauna zit of ligt te zweten, worden melkzuren sneller afgebroken en via je nieren uitgescheiden.
Het bezoeken van de sauna is gezond, dus eigenlijk zit er geen maximum aan het aantal saunabezoeken dat je per week of per maand mag organiseren. Wel is het belangrijk om te weten dat je veel vocht verliest in de sauna. Je mag dus best vijf keer per week naar de sauna gaan, maar dan moet je wel extra veel drinken.
Hoe vaak in de sauna is verstandig? Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen.
Tijdens een bezoek aan de sauna beperk je je best tot één à drie sessies. Tussen twee sessies is het aangewezen om een frisse neus te halen en af te koelen aan de hand van een verfrissende douche. Ervaren gebruikers zonder te hoge bloeddruk kunnen zich nog onderdompelen in een koud bad om het gevoel intenser te maken.
Geur. Zweet je in de sauna, dan is dat in principe geurloos, want het komt grotendeels uit de holocriene zweetklieren. Het zweet dat uit deze klieren komt, bestaat voornamelijk uit water en zouten, waardoor er geen luchtje aan zit.
Als je uit een sauna komt, kun je het beste in de buitenlucht een wandeling maken. Denk hierbij goed aan je ademhaling, waardoor de warme lucht snel uit je longen gaat. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een wandeling in de buitenlucht vaak niet genoeg is om voldoende af te koelen.
Het boost je huid en haar
De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.