Hagedissen en salamanders lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Hagedissen zijn reptielen en salamanders zijn amfibieën. Salamanders leven op het land en in het water, een hagedis alleen op het land.
Bekende reptielen zijn slangen, krokodillen, schildpadden en hagedissen. Van elke soort zijn weer veel ondersoorten. Zo zijn er bijvoorbeeld moerasschildpadden, zeeschildpadden en reuzenschildpadden. En onder hagedissen vallen bijvoorbeeld leguanen, varanen en kameleons.
Tot de amfibieën behoren de kikkers (Anura), de salamanders (Caudata) en de wormsalamanders (Gymnophiona). In totaal zijn er ruim 8200 beschreven soorten. Hiervan behoren er ongeveer 7300 tot de kikkers (inclusief padden), 760 tot de salamanders en 200 soorten tot de wormsalamanders.
Salamanders (Caudata) zijn een groep van gewervelde dieren die behoren tot de klasse amfibieën. De andere amfibieën behoren tot de kikkers (Anura) en de wormsalamanders (Gymnophiona). Alle families van tegenwoordig levende salamanders worden ingedeeld in de groep Urodela.
Voorbeelden van reptielen zijn schildpadden, krokodillen, squamata en brughagedissen. In de toekomst zul jij deze twee diergroepen nooit meer door elkaar halen.
De meeste kikkers zoemen of fluiten, soms zelfs bijna zo mooi als een kanarie. Kikkers zijn amfibieën en kunnen zowel in het water als op het land leven. Er zijn veel soorten kikkers in verschillende kleuren en formaten en ze lijken in hun uiterlijk erg veel op padden.
Schildpadden zijn reptielen, net als krokodillen en leguanen. Reptielen hebben een skelet en ademen door hun longen. Daarom moeten alle zwemmende reptielen altijd weer boven water komen om adem te halen. Schildpadden zijn de enige reptielen zonder tanden.
Zoogdieren zijn warmbloedig. De huid van zoogdieren is bedekt met een vacht. Zoogdieren halen adem door middel van longen. Zoogdieren hebben, in tegenstelling tot reptielen, verschillende soorten tanden.
Amfibieën zijn kleine koudbloedige gewervelde dieren die afstammen van de waterbewoners (vissen). Ze kunnen op het land leven, maar voor hun voortplanting zijn ze geheel afhankelijk van water. De enige in Nederland voorkomende amfibieën zijn: salamanders, kikvorsen en padden.
Tegenwoordig leven er ongeveer 9550 soorten reptielen, waarvan 5634 hagedissen, 3378 slangen en 327 schildpadden.
Wat zijn de kenmerken? Reptielen zijn koudbloedige, gewervelde dieren. Ze leggen eieren op het land. Deze eieren hebben een wat hardere schaal waardoor ze niet uitdrogen.
Huisvesting. De gemarmerde salamander kan gehouden worden in een terrarium van 60x30x30 centimeter (cm), in een groep van drie tot vier dieren. Als u één dier houdt, heeft deze een bak nodig met een afmeting van minimaal 40x20 cm.
Als ze jong zijn, slurpen deze salamanders plankton op in de ijzige meertjes waarin ze leven, soms op ruim tweeduizend meter hoogte in de Alpen. De larven zijn te herkennen aan hun grote, gerafelde kieuwen, waarmee ze zuurstof uit het water filteren.
De salamanders zwemmen niet, maar moeten wel nat kunnen zitten als ze dat willen. Zorg ervoor dat het dier niet kan verdrinken en dat het gemakkelijk uit het bad kan komen. Het waterbad moet zwaar genoeg zijn zodat de salamander het niet kan omwerpen.
Dolfijnen zijn zoogdieren, zeezoogdieren om precies te zijn. Ze baren dus levende jongen, die ze zogen met moedermelk. Ze halen adem met longen, dus niet met kieuwen en ze zijn warmbloedig.
Deze voortplantingsmethode treft men aan bij alle vogels, de meeste geleedpotigen, vissen, amfibieën, reptielen en sommige weekdieren. De vier soorten cloacadieren, het vogelbekdier en de drie soorten mierenegels, zijn de enige ovipare zoogdieren.
Snel naar: Honden en katten. Konijnen, fretten en knaagdieren.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
De soorten uit de familie padden hebben geen tanden wat een belangrijk onderscheid is met andere kikkers.
Overigens, de kikkers bijten niet, het gif zit in de huid en komt vrij bij overmatige stress en is slechts dan gevaarlijk indien het in de bloedbaan van een aanvaller komt. Daarbij bevatten slechts een handvol soorten pijlgifkikkers huidgif in levensbedreigende hoeveelheden.
Reptielen Reptielen zoals slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen zijn koudbloedig. Ze nemen warmte op uit hun omgeving, omdat hun lichaam geen warmte kan maken. Reptielen kunnen daarom de eieren die ze leggen niet bebroeden, zoals vogels doen.