Een reservebril op de juiste sterkte wordt vaak niet aan gedacht, mede ook omdat we het ons niet bewust zijn. In een meeste landen om ons heen wordt een reservebril in je auto geadviseerd en is het niet verplicht. Dit geldt zowel voor brildragers als voor contactlensdragers.
Wist u dat… Om veilig auto te rijden, het belangrijk is om een reservebril of -lenzen in de auto te hebben. In landen als Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland is dit zelfs verplicht.
Nederland. Het hebben van een reservebril in de auto in Nederland is niet verplicht, maar de ANWB adviseert bestuurders met een rijbewijs waarin staat dat ze een bril of contactlenzen dragen (beperking code 01), een reservebril mee te nemen, ook om een eventuele discussie met de politie te voorkomen.
Gaan je ogen achteruit als je wel of geen bril draagt? Het wel of niet dragen van een bril of lenzen zorgt er niet voor dat je ogen achteruit gaan. Dit is een fabeltje en is nergens op gebaseerd.
Op de achterzijde van het rijbewijs staan verschillende kolommen. In de eerste kolom staat het voertuig vermeld en in de daarnaast de geldigheid van het rijbewijs per voertuig. In de laatste kolom staan alle opmerkingen en beperkingen. Daar kan code 01.06 staan.
Alleen in Frankrijk is een alcoholtester verplicht. Dit is een soort wegwerp-blaastest.
In Duitsland en Oostenrijk is het bij u hebben van een reservewiel niet verplicht, maar wel aan te raden. De regels verschillen per land. In Spanje is bijvoorbeeld wel regelgeving over het verplicht bij je hebben van een reservewiel of bandenreparatieset.
Veelgestelde vragen bij wat er verplicht in de auto moet
In Nederland is er niks verplicht om in de auto te hebben. Wel ben je verplicht een gevarendriehoek te gebruiken wanneer je alarmlichten niet werken. Het is dan ook verstandig om altijd een gevarendriehoek bij je te hebben.
Geen alcoholtester verplicht
In geen enkel ander land binnen Europa is een alcoholtester verplicht.
Ook al is een brandblusser in de auto niet verplicht in Nederland, het is altijd verstandig om er wél een te hebben. Hiermee stelt u zichzelf en anderen in veiligheid in het geval van nood. U kunt er letterlijk levens mee redden.
Is een EHBO doos verplicht in de auto, bijvoorbeeld? Het – naar onze mening – teleurstellende antwoord is nee. Een EHBO doos is niet verplicht in de auto.
Het onderzoek toont aan dat bumperkleven de grootste ergernis veroorzaakt, gevolgd door mensen die hun smartphone gebruiken achter het stuur. Met betrekking tot smartphonegebruik (nummer 2 van de lijst) vindt driekwart van de ondervraagden appen achter het stuur asociaal.
Deze veiligheidsvest moet voldoen aan de norm EN 20471:2013. Hiervoor kunt u de veiligheidsvest van Carpoint gebruiken, deze voldoet aan alle eisen en is overal in Europa geldig. Reservelampen en een brandblusser zijn niet verplicht in de auto in Duitsland, maar ze zijn wel aan te raden.
Waarom is er geen reservewiel meer in de meeste auto's? Autobouwers laten heel vaak het reservewiel achterwege om ruimte en gewicht te winnen, maar ook om de kosten te drukken. Een reservewiel wordt dus een optie in plaats van een onderdeel van de standaarduitrusting.
Reservelwiel: de maximum snelheid
Wat erg belangrijk is om te weten als je op een reserveband gaat rijden is dat de maximum snelheid met deze wielen op 80 km/u ligt (ongeveer 50mph). Het is dan ook niet aan te raden om harder dan deze snelheid te gaan rijden met het reservewiel.
Wanneer ze leeggelopen zijn, mag er maximaal 80 km/u mee worden gereden, maximaal 80 km ver, wat hopelijk genoeg is om tot bij de garage te raken.
Als in uw brief de code 10.02 (automatische schakeling) staat, wordt dit op het rijbewijs als hoofdcode 10 vermeld. Dit betekent dat u alleen in een auto met een volautomatische versnellingsbak mag rijden. U mag dus niet in een schakelauto rijden.
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Met een trekkerrijbewijs mag u op de openbare weg rijden met een tractor, trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS). Op eigen wegen, akkers en eigen terrein is het rijbewijs niet verplicht.
Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit.
Dit samenklonteren zorgt ervoor dat de lens troebel wordt en u wazig gaat zien, dat is staar oftewel cataract. Het is normaal dat uw zicht achteruit gaat als u 60 jaar of ouder bent. Vanaf deze leeftijd komen oogziekten ook vaker voor en loopt u meer risico een oogaandoening te ontwikkelen.
Hoewel een bril je scherper laat zien is het geen oplossing. Integendeel zelfs. Op de lange duur zal een bril (of lenzen) je zicht altijd verslechteren, nooit verbeteren. En gaan je ogen steeds verder achteruit.