Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig? In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
In Europa is het verplicht om autostoeltjes te gebruiken die voorzien zijn van ECE 44/03 of ECE 44/04 of R129keurmerk waardoor autoreiswiegen met dit keurmerk aanbevolen worden als vervoersmiddel. U kunt uw baby op een veilige, liggende manier in deze reiswieg in de auto vervoeren.
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
Combiwagen met autostoel
Erg handig wanneer je bijvoorbeeld met de auto boodschappen gaat doen. Zo kan je kind door blijven slapen en hoef je hem niet wakker te maken. Handig schema: autostoeltjes op lengte, gewicht en leeftijd.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
De Maxi Cosi wordt gebruikt in de auto, om de baby in te dragen en ook als onderdeel van de wandelwagen. De baby mag niet te lang achter elkaar erin liggen. Een geforceerde houding is slecht voor de rug en nek van de baby.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Slapen in de auto
Zeker met een erg jonge baby of tijdens een reis van enkele uren kan het zo zijn dat kind de volledige reis zal slapen. Neem een dekentje mee zodat je je kindje lekker kunt instoppen.
Veel ouders vragen zich af hoe lang een baby in een autostoeltje mag zitten. Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Je trolley of kinderwagen geef je op de luchthaven af bij de check-in balie. Je kunt de trolley of kinderwagen bij aankomst weer ophalen bij de bagageband. Een opvouwbare paraplubuggy of reisbuggy van maximaal 10 kg mag je voor het gemak meenemen tot aan de gate.
Maar, er zijn wel richtlijnen. Zo kun je een combi-wagen gebruiken tot je kindje ongeveer vier jaar oud is. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn: dan mogen ze uit de reiswieg en in de wandelwagen.
Als een kind los kan zitten kan het over het algemeen ook in een vervolgstoel in de kinderwagen. Lukt dit nog niet of zie je dat je kind toch heel erg scheef zakt dan is de kinderwagenbak motorisch nu gewoon nog het beste voor je kind. Het leert vanzelf zitten zodat het wel in de nieuwe zitting kan.
Het is prima als je baby zijn slaapje op vakantie in de buitenlucht doet. Zet zijn campingbedje (met speciale klamboe) op een plek in de schaduw. Of laat hem slapen in de reiswieg of een babynestje onder de parasol. Laat je baby nooit alleen als hij zo ligt te slapen.
Gevolgen kind in auto achterlaten
Als de lichaamstemperatuur oploopt tot 41 graden, kan het kind overlijden. Baby's zijn extra kwetsbaar doordat ze minder goed in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze raken makkelijker oververhit.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Het geluid en de bewegingen hebben vaak een rustgevend effect op je baby. Ook een manier om je baby te kalmeren: geef je baby een massage. Dat geeft je baby een gevoel van geborgenheid. Laat je baby met zijn buik op je arm liggen en tik je baby zachtjes op z'n billen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Over het effect van white noise op het slaapgedrag van baby's is wetenschappelijk nog niet veel bekend. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt het gebruik ervan af, omdat kinderen volgens hen ook afhankelijk kunnen worden van white noise: ze zouden dus na een tijdje niet meer kunnen slapen zonder witte ruis.
Geen geschikt alternatief. VeiligheidNL adviseert om een baby te slapen te leggen in een eigen wieg of bedje. De baby box is volgens hen geen alternatief. Er zijn namelijk een aantal zorgpunten bij het gebruik van de doos als slaapplek voor je baby.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Hoe lang moet mijn kind achterwaarts reizen? i-Size-richtlijnen beschrijven dat kinderen door moeten gaan met achterwaarts reizen totdat ze ten minste 15 maanden zijn.
Gebruik het autostoeltje bij voorkeur alleen voor vervoer in de auto. Laat het kind niet langer in het draagbare autozitje dan de tijd die nodig is voor de verplaatsing. Zet de baby maximaal 2 uur per dag in zo'n stoeltje. Het is niet bedoeld als relax of als slaapplaats.