Een moedervlek verwijderen gaat doorgaans gepaard met weinig tot geen complicaties. Na het wegsnijden van een moedervlek loop je het risico op een wondinfectie of een nabloeding. Bij het laseren van een moedervlek kunnen er oneffenheden in het gezicht ontstaan.
De meeste moedervlekken kunnen verwijderd worden door ze af te schaven (shave-excisie) met behulp van een mesje, soms wordt er gebruikt gemaakt van warmte (electrochirurgie). Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje dat afgeplakt wordt met een kleine hechtpleister.
Vaak legt de huisarts een doek zonder bacteriën op je huid (een steriele doek). Op de plek van de moedervlek zit een gat in het doek. De huisarts maakt een sneetje in de huid en snijdt de moedervlek voorzichtig weg. De huisarts snijdt de moedervlek samen met een extra randje huid weg.
De herstelperiode is ongeveer een week. Wegsnijden. Afhankelijk van de plek waar de huidafwijking zich bevond, kom je zeven tot veertien dagen na ingreep terug om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna kan het littekenweefsel nog wat zwak zijn, dus er is nog wel voorzichtigheid geboden bij uw bezigheden.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Ook kan het uitmaken of u de moedervlek door uw huisarts, of door een dermatoloog of door een plastische chirurg laat weghalen. Zo kunnen de kosten variëren tussen 75 en 300 euro per behandeling.
- Bij het verwijderen van moedervlekken door de afschaafmethode kan een klein restje van de moedervlek achter blijven. Deze rest kan later weer wat gaan groeien en dan wordt de moedervlek weer zichtbaar.
Gelukkig is het laten verwijderen van deze moedervlek(ken) met laserbehandeling totaal niet pijnlijk. Een ander bijkomend voordeel is dat de moedervlek 60-100% in zichtbaarheid verminderd wordt tijdens je behandeling.
Na een plaatselijke verdoving, verwijdert dermatoloog Feenstra de moedervlek. Dit doet zij door de moedervlek eraf te knippen. Hierdoor wordt de huid eronder nauwelijks beschadigd, waardoor Iselle geen litteken krijgt.
Het verwijderen van een moedervlek gebeurt onder een plaatselijke verdoving. U voelt daarom niets van de ingreep.
Je moedervlek is 6 millimeter of groter. Je moedervlek wordt groter of verandert van vorm of kleur. Je moedervlek jeukt of bloedt. Er zit een wondje of korstje op de moedervlek.
Jeukende moedervlekken kunt u het best goed invetten en goed beschermen tegen irritatie. Het blijft belangrijk om een jeukende moedervlek goed in de gaten te houden en bij verandering (van grootte, kleur, vorm), naar de huisarts te gaan.
Heb je een moedervlek opengekrabd dan is dit geen reden tot paniek. Bij een bloedende moedervlek door stoten of een schaafwond: breng een watje met ontsmettingsalcohol aan om het gebied te steriliseren en het bloeden te helpen stoppen. Je kunt ook verband aanbrengen om het gebied te bedekken.
Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt. Ook vanaf welke leeftijd u veel in de zon zat heeft er invloed op. Daarnaast kan erfelijkheid een rol spelen welke soort en welk aantal moedervlekken u heeft.
Na het verwijderen van de moedervlek wordt de wond gehecht en komt er een hechtpleister op. Na de ingreep kunt u direct naar huis. In het begin kan er wat zwelling of een bloeduitstorting zijn; dit verdwijnt vanzelf binnen een paar dagen. Indien de wond bloedt, is het advies deze af te drukken voor minimaal 10 minuten.
Tijdens de laserbehandeling van dermale naevi/moedervlekken
Een KTP/Yellow/Iridex vaatlaser of de CO2 laser zijn het meest geschikt om moedervlekken zonder littekenvorming effectief te verwijderen. Het kenmerk van deze laser soorten is dat het laserlicht de huid verwarmen, waardoor het huidweefsel gecoaguleerd wordt.
Een melanoom op tijd herkennen is belangrijk. Meestal verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op je huid die snel groeit. Deze vlek lijkt in het begin vaak op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.
Vaak is een moedervlek een goedaardige ophoping van cellen met veel pigment. In geval van verandering van de moedervlek of door een opvallend voorkomen, kan worden besloten de moedervlek te verwijderen. Het huiddefect wordt gesloten met hechtingen en het weefsel wordt ingestuurd voor nader onderzoek.
U moet meteen contact opnemen als de vlekken kleuren als blauw, rood, wit of zwart bevatten. De moedervlek 6 millimeter of groter is. De moedervlek ineens veranderd van vorm, dikte, grote en kleur. U een moedervlek heeft die jeukt.
Over het algemeen is de uitslag binnen twee weken bekend. Soms twijfelt de patholoog over de diagnose en wordt de moedervlek eerst nog door andere pathologen beoordeeld of in een werkgroep besproken (melanomen panel). In dat geval duurt het soms langer dan twee weken tot de uitslag er is.
Een melanoom kan ontstaan uit een onrustige moedervlek en een enkele keer zelfs uit een gewone moedervlek, al is de kans dat een moedervlek kwaadaardig wordt kleiner dan 1 op een miljoen.
Oorzaken en symptomen melanoon
U kunt een melanoom herkennen als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Vaak gaat dit gepaard met jeuken of bloeden van de moedervlek. Een melanoom kan ontstaan door zonverbranding (vooral in de vroege jeugd) en zonnebankgebruik.
Ga naar de huisarts of dermatoloog als:
er een nieuwe moedervlek ontstaat, of als bestaande moedervlekken veranderen of klachten geven; de huid in de omgeving van het operatielitteken verandert; lymfeklieren groter worden.
Ook bloedende moedervlekken zijn buitengewoon verdacht. Soms is er een goede verklaring voor bloeden te vinden: bij een bolvormig moedervlekje dat open schuurt bij een BH sluiting of wordt geraakt bij het scheren hoeft u zich geen zorgen te maken, mits dat plekje binnen enkele weken weer probleemloos geneest.