Steenmarters uit auto weren Er bestaan veel huis, tuin en keukenmiddeltjes die volgens velen als marterverjagers fungeren. Vaak hebben deze echter geen effect. Ook wordt soms gezegd dat het probleem wordt opgelost door de auto te verplaatsen. Dit werkt echter in veel gevallen ook niet.
Je kunt steenmarters verjagen door gebruik te maken van een ultrasone verjager met felle lichtflitsen. Een ultrasoon geluid is een geluid die hoger is dan wat het menselijke oor kan horen. Steenmarters horen dit geluid wel. De felle lichtflitsen en het ultrasone geluid verjagen de steenmarter.
Ver. 002 NL | Montage tip: De marterverjager module op een plek monte- ren waar het niet warm worden kan, dus niet te hoog en ook niet bij de uitlaat of andere warme buizen/leidingen. Ook niet te laag i.v.m. vocht/spatwater. Beste plek is aan de achterkant van het dashboard of naast de koeler ventilator.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De steenmarter slaapt overdag. In bewoonde gebieden verblijft hij graag op zolders, niet alleen om te slapen, maar ook om zijn jongen groot te brengen. Het mannetje, dat solitair leeft, zoekt 's nachts zijn meerdere vrouwtjes die ook ieder hun eigen territorium hebben, op: deze verzorgen de jongen alleen.
Kunagone geurzakje om steenmarters te weren onder de motorkap of bij een doorgang van de marter. De zakjes geven de geur continu af gedurende maximaal drie tot zes maanden. Deze geurzakjes houden diverse dieren op afstand als de steenmarter, eekhoorn, vos, das of ree.
Steenmarters hebben een hekel aan lawaai, fel licht en de geur van honden.
Heeft een steenmarter voorkeur voor een bepaald merk auto? Als je onze mening vraagt is er geen voorkeur voor bepaalde automerken. Het gaat met name om warme motoren, makkelijk bij te komen motorruimtes en weinig schuilgelegenheid in de verdere omgeving dat de steenmarter doet beslissen.
De steenmarter heeft in Nederland alleen de vos als natuurlijke vijand.Daarnaast vangen katten en honden soms jonge steenmarters. Steenmarters zijn vaak verkeersslachtoffer en ze worden misschien wel gedood als ze overlast veroorzaken.
Zowel het mannetje als het vrouwtje van de steenmarter hebben een eigen territorium en leven solitair. Het territorium van een mannetje overlapt dat van meerdere vrouwtjes. De grootte hangt af van de kwaliteit van het gebied waar de marter leeft.
De steenmarter kan snel verward worden met de boommarter. Het grootste verschil is de vleeskleurige neus bij de steenmarter versus de donker gekleurde neus bij de boommarter. De voetzolen van de steenmarter zijn weinig behaard, terwijl de voetzolen van de boommarter zwaar behaard zijn.
Een marter in huis, is na enige tijd te herkennen aan de strenge geur van uitwerpselen en rottend dierlijk materiaal. Het leidt bij de betrokkene tot een aanzienlijke beperking van de kwaliteit van het leven. De binnengehaalde buit trekt maden, vliegen en ander ongedierte aan.
In principe zullen Bunzings en Steenmarters rattengif niet rechtstreeks opnemen. Knaagdieren zoals ratten en muizen uiteraard wel. Maar net die knaagdieren vormen een lekkere hap voor een hongerige Bunzing of Steenmarter. Hierdoor lopen ze het risico om vergiftigde prooien op te peuzelen.
Vindt u dode dieren, fruit of aangevreten etensresten in de motorruimte, kunt u er met zekerheid van uitgaan dat u bezoek van een marter heeft gehad. Ook wanneer nog geen marterschade is ontstaan, wordt het tijd om tot actie over te gaan. Marters oriënteren zich aan geur.
Door de geurklieren in de voetzolen van de moeder herkennen de jongen waar ze heen moeten. In de nazomer zoeken de jongen vervolgens hun eigen territorium. Steenmarters in het wild worden ongeveer 10 jaar oud en in gevangenschap kunnen ze zelfs 18 jaar oud worden.
Steenmarters houden van kleine donkere warme droge hoekjes om overdag veilig te kunnen slapen. Kruipruimten en kleine loze ruimten op zolders of onder het dakbeschot in woningen en gebouwen voldoen uitstekend aan deze wens.
De mustolet is één van de best verkochte spray's. Dit middel werkt supergoed. Nadat het een paar jaar uit de handel is geweest omdat alle ingredienten beschreven en gekeurd moesten worden is het weer terug op de markt. Dit product heeft de lucht van de natuurlijke vijanden van de steenmarter in zich.
Door in een gieter te plassen en de urine vervolgens over je autobanden uit te gieten, zullen de steenmarters op afstand blijven. Ze hebben een hekel aan stank. Ook een wc-blokje of een doek gedrenkt in ammoniak kan helpen. Wanneer je een marter aantreft, is het handig om je auto om een andere plek te parkeren.
1. WC-blokje. Volgens Jan Kraaijenkamp zijn toiletblokjes de goedkoopste en makkelijkste oplossing. 'Hang een wc-blokje onder de motorkap, het liefst een van de goedkoopste, die ruiken het sterkst.
De steenmarter in dat gebied denkt dan dat er een vreemde steenmarter zijn territorium is binnengedrongen. Hierop kunnen ze heftig reageren en het kan gebeuren dat ze daarbij in auto-onderdelen bijten. Ook speels gedrag van jonge steenmarters wordt genoemd als mogelijke oorzaak.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.
Steenmarter uitwerpselen zijn lang en dun, vergelijkbaar met die van een rat, en kunnen tot 12 cm lang zijn.Ze zijn meestal zwart of donkerbruin van kleur en kunnen sterk ruiken. U kunt ze op verschillende plaatsen vinden, afhankelijk van waar de steenmarter de meeste tijd doorbrengt.
Steenmarters zijn krachtige slanke roofdieren. Het is belangrijk te weten wat ze allemaal kunnen en wat niet om aan schadepreventie te doen. Ze klimmen vrij makkelijk, vooral als er enige houvast is: een klimplant tegen een muur, diepe voegen, en rechtopstaande balk geven een marter de mogelijkheid het dak te bereiken.