Maansteen wordt al sinds de oudheid als edelsteen bewerkt.
Alle maanstenen hebben een satijnachtige glans. Is deze glans duidelijk blauw, dan wordt de edelsteen blauwe maansteen genoemd. Dat is het meest geliefde type. Omdat de glans meegolft met de beweging van de steen, is maansteen een heel aantrekkelijke steen voor sieraden.
Maansteen is per gram bijna 50x duurder dan bijvoorbeeld goud. Het stukje maansteen in de veiling wordt gezien als één van de mooiste op aarde. De verwachting is dat het stukje maansteen van slechts 10 gram tussen de 7.500 en 10.000 euro gaat opbrengen.
De maansteen behoort tot de veldspaten en is een natriumkaliveldspaat met blauwachtige parelmoeren glans. Hij wordt vaak gebruikt bij moeilijkheden om zwanger te worden. De warmtesteen biedt deze steen aan als hanger, splitter armband en als ring.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Het helpt je een connectie maken met de energie van de maan. Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Maansteen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en helpt om dromen beter te herinneren.
Je kunt een steen blijven gebruiken zolang de energie tussen 80% en 100% zit. Krijg je de energie van de steen bij opladen niet hoger dan 75%? Dan is hij toe aan een langdurige vakantie. Je kunt beter een andere steen gebruiken.
Maansteen ontleent zijn naam aan de mooie glans en uitstraling die aan de maan doet denken. Hiermee geldt deze steen als steen van de intuïtie, het gevoel, de vruchtbaarheid en het hart. Deze steen werd gebruikt als geluksteen en voor het opwekken van iemands liefde.
Een enkele steensoort (zoals maansteen) kun je het beste ontladen met lauw stromend water en opladen in maanlicht.
Maansteen heet zo vanwege de glans, die wordt veroorzaakt door diffractie van het licht in een microstructuur die bestaat uit zeer dunne laagjes veldspaat, die doet denken aan maanlicht.
De maansteen, ook bekend als seleniet en adulaar, is treffend vernoemd naar zijn gelijkenis met de maan. Seleniet is afgeleid van het Griekse 'selene' wat 'maan' betekent en dit is tevens de naam van de maangodin in de Griekse mythologie (en selenologie is het bestuderen van de geologie van de maan).
Bekende edelstenen zijn onder andere amethist, aquamarijn, aventurien, bergkristal, carneool, citrien, diamant, granaat, hematiet, jade, labradoriet, lapis lazuli, maansteen, onyx, opaal, peridoot (olivijn), robijn, rozenkwarts, saffier, smaragd, toermalijn, topaas, turkoois en zirkoon.
Net zoals de volle maan kan wit maansteen je emoties uitvergroten. Wanneer je deze steen als vrouw gebruikt, activeert het de kundalini energie en opent het je innerlijke oog. De energie van deze steen helpt mannen om emotioneel evenwicht te bereiken en de kracht van hun ontvankelijkheid te ontwikkelen.
Er zijn verschillende blauwe edelstenen. Blauwe topaas, blauwe saffier, lapis lazuli, aquamarijn, sodaliet, angeliet, azuriet, en ook labradoriet kan een heldere blauwe glas hebben. Allemaal blauwe stenen in verschillende tinten blauw.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Voor een goede werking dient deze energie regelmatig aangevuld te worden. De werking en intensiteit worden vergroot of versterkt door je steen regelmatig op te laden. Opladen kan op de volgende manieren: Maanlicht: Leg je steen minstens 1 nacht in het maanlicht.
Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen.
Maansteen is een hele zachte en broze steen. Er komen gemakkelijk krassen in en hij is zeer breekbaar. Met het onderhouden van de steen is het verstandig om chemicaliën, fel zonlicht en water zo veel mogelijk te vermijden. Als de steen zijn glans verliest kan je deze opwrijven met een doek met eventueel wat olie erop.
Leg je edelsteen NOOIT in zout of zout water! Dit is namelijk de beste manier om je edelsteen te vernietigen! Het zout werkt extreem sterk ontladend. Daarnaast zal het zout in de poriën van de steen dringen.
Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.
Amazoniet wordt de Steen der Welvaart genoemd. Aventurijn laat overvloed toe en brengt geluk en geld. Tijgeroog wordt gebruikt om rijkdom te bevorderen, en om de stabiliteit te geven die nodig is om rijkdom te behouden. Citrien heet wel Steen der Handelaren.
Celestien is ook een echte slaapkamer edelsteen. Het geeft je rust en je zult heerlijk dromen. Een combinatie van seleniet, rozenkwarts, zwarte toermalijn en bergkristal zullen je slaapkamer reinigen. Zwarte toermalijn zal ook in de slaapkamer de electromagnetische straling weer neutraliseren.