Het is voor de zonnebloem niet erg wanneer het na het zaaien nog kan vriezen. De zaden zijn stevig genoeg om de kou te weerstaan. Zorg er in ieder geval voor dat de zaadjes in april of mei worden geplant.
Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
Het is een schitterende snijbloem. Van de enkele, onvertakte soorten kun je, als ze uitgebloeid zijn, de pitten drogen en dan heb je prima winter-vogelvoer. Bewaar ook enkele pitten voor de kweek van het volgende jaar. De zonnebloem is ook erg geschikt om kinderen het bijzondere van tuinieren bij te brengen.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
Snoei de meeste zonnebloemen in de zomer terug tot de grond om te voorkomen dat ze te hoog groeien. Knip de zonnebloemen terug tot 5-7,5 cm van de grond om hoogte te beperken. Gebruik een schone snoeischaar of een klein mesje. Knip de steel van de zonnebloem dan net boven de grond af met een platte, schone snede.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid. De bloem is uitgebloeid wanneer de zonnebloem zijn zonnebloemblaadjes verliest.
Zonnebloemen kun je ook goed binnen kweken. Alleen kun je dan het beste kleine soorten zonnebloemen zaaien, zoals de Teddy Bear, Avondrood of de Pacino Potzonnebloem.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Dit doe je door simpelweg over de zonnebloem heen te wrijven met je duim en de zaden vallen er zo uit. Zelf doe ik die met een handschoen aan, aangezien de zonnebloem af en toe goed kan prikken.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze elke dag dat het niet regent water nodig. Ook 1 keer per week een dosis vloeibare tomaten voeding vanaf ze ongeveer een halve meter hoog zijn zorgt ervoor dat de zonnebloemen groter en groter worden.
Jonge zonnebloemen draaien elke dag met de zon mee. In de ochtend 'kijken' ze naar het oosten, en tegen de schemering staan ze met hun hoofdjes richting het westen. 's Nachts draaien ze rustig weer terug. Die beweging vertonen de bloemen dankzij de combinatie van het zonlicht én een interne klok.
Gaan de zonnebloemen na verloop van tijd een beetje hangen? Niet getreurd, dat is simpel op te lossen door een scheut heet water in de vaas te gieten. Drie keer knipperen en je bloemen staan weer rechtop te stralen!
Het kan nuttig zijn om te verplanten naar een groter potje. Na de Ijsheiligen (half mei) kunnen de jonge planten naar buiten. Je kan ze vanaf dan ook direct buiten zaaien. leg de zaden minsten 8 cm uit elkaar onder een laagje aarde zodat de vogels er niet bij kunnen.
Zonnebloemen zijn natuurlijk dol op zon. Zet ze dan ook bij voorkeur op een plek waar de bloemen veel zonlicht kunnen vangen. Zet de bloemen nooit naast of dicht bij een fruitschaal. Fruit stoot een bepaald gas uit waardoor zonnebloemen snel doodgaan.
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
En tot slot, natuurlijk zijn er bepaalde bloemen die veel beter tegen de warmte en zon kunnen dan andere. Kies met deze hitte daarom voor Zonnebloemen, Delphiniums/Ridderspoor, Gladiolen, Alstromeria's, Gerbera's en Scabiosa's. Daar geniet je in de zomer langer van!
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw.
Gele of verwelkte bladeren
Je krijgt hem weer in leven door je plant een paar dagen geen water te geven. Misschien knapt 'ie daar juist wel van op. Kijk ook of het water goed kan weglopen en niet onderin de pot blijft staan, zo voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Hoelang een bloem of boeket zonder water kan is echter heel afhankelijk van allerlei factoren. De temperatuur, luchtvochtigheid, de wind, de UV-kracht van de zon spelen een grote rol op de tijd dat een boeket zonder water kan. Ook het type bloem zelf heeft natuurlijk een grote invloed.
Krab een stukje van de bast van de tuinplant met vorstschade weg. Wanneer de bast nog groen is, betekent het dat er leven in de tak en de plant zit. De plant is dan nog te redden. Wanneer de bast eronder bruin is, is de tak of de plant dood.