Mijn spalkje zit los
Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten.
Hoe lang draag je een spalkje? Het is de bedoeling dat je de spalk levenslang draagt. Als de spalk loszit is het heel belangrijk om deze zo snel mogelijk weer vast te laten zetten. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je tanden weer terug verschuiven naar de oorspronkelijke positie.
Als het spalkje achter de tanden los is, probeer dan nooit zelf het draadje door te knippen. U kunt eventueel een stukje was of suikervrije kauwgom gebruiken om het scherpe deel tijdelijk af te dekken. Neem altijd direct contact op met de praktijk om de loszittende spalk te verhelpen.
Het is verstandig de spalk zo snel mogelijk vast te laten zetten om verschuiving van de tanden te voorkomen. In dit geval kunt u contact opnemen met de praktijk om de spalk te laten plakken door de mondhygiënist of tandarts. De lijmresten worden verwijderd en de spalk zal weer vastgeplakt worden op de tand.
De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.
Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen.
In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.
Problemen met de beugel, hoe los ik het op? Je kunt de draad zelf ombuigen met behulp van een pincet, of afknippen met een nagelschaartje of nagelknippertje. Let op, doe dit bij voorkeur niet bij een retentiedraadje/spalkje achter de tanden!
Je moet er vooral aan wennen dat er iets in je mond zit. De spalk doet geen pijn.
Bij spalkjes controleren wij of ze goed vastzitten en of er nieuwe lijm moet worden aangebracht. De retentieplaat moet bij de controles worden meegenomen. Soms blijkt dat ondanks de retentiebeugel en spalkjes tanden of kiezen toch wat verschuiven. Wacht dan niet, maar maak direct een afspraak voor een controle.
Afspraak 2 (± 75 min.): Tijdens deze afspraak wordt /worden de spalk(en) geplaatst en vastgezet, de slotjes van de tanden verwijderd, en een afdruk voor een eventuele retentieplaat gemaakt.
Helaas zijn de spalken alleen niet voldoende om je tanden mooi recht te houden. Je krijgt daarom ook een plaat voor de bovenkaak. Zonder bovenplaat en spalken is de kans groot dat je tanden opnieuw scheef gaan staan. Het bereikte resultaat moet nog “vergroeien”.
Ook lang na de behandeling, soms jaren later, kunnen tanden en kiezen weer gaan verschuiven. Het is daarom belangrijk dat de retentie spalkjes zolang mogelijk behouden blijven en dat je de retentiebeugel vaker gaat dragen indien je dit bemerkt.
Kosten van een retentiebeugel
Een retentieplaatje kost tussen de 100 en 200 euro. Een spalk dat achter de tanden wordt geplakt, kost ongeveer tussen de 15 en 40 euro. Het opnieuw vastzetten van een spalkje zit vaak als "garantie" erbij inbegrepen, maar het is ook mogelijk dat er aparte kosten voor komen.
Soms is nog een nachtbeugel nodig; deze kost ongeveer tussen de € 60,- en € 100,-, afhankelijk van het type nachtbeugel.
Met een slotjes beugel moet je voorzichtiger zijn met eten, in verband met slotjes die los kunnen komen, verbuigingen die kunnen ontstaan of het afbreken van de beugel. Dus daarom adviseren wij om uit te kijken met hard voedsel. Het afbijten van een appel of een stokbrood moet bijvoorbeeld worden vermeden.
Gebruik zo veel wax als nodig is om je beter te voelen. Plet de wax tussen je vingers en druk het product vervolgens op de blokjes die pijn veroorzaken. Probeer niet op de zweertjes in je mond of op je tanden te zuigen en ze ook niet met je tong of vingers aan te raken.
De dunne flexibele draad, zorgt ervoor dat de tanden en de slotjes steeds meer op een lijn komen te staan. Bij de eerste controles wordt er steeds een wat dikkere, flexibele draad door de slotjes geplaatst. Het rechthoekige slot wordt bij elke dikkere draad steeds verder opgevuld.
Met een nachtbeugel kunnen tanden en kiezen niet opnieuw rechtgezet worden.
Wanneer je een nachtbeugel niet genoeg draagt, zullen je tanden verschuiven. De nachtbeugel zit dan strak en sluit niet meer goed aan over het gebit. Als je dit merkt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Een overbeet kan behandeld worden door middel van een beugel. Als dit niet helemaal lukt omdat de stand van de boven- en/of onderkaak afwijkt, kan de overbeet behandeld worden met een chirurgische kaakcorrectie.
Ze zitten aan de achterkant, de tong-kant, van het gebit. De bedoeling is dat deze spalkjes lang blijven zitten en de tanden steunen in hun rechte positie. Eigenlijk halen wij de spalkjes er meestal niet meer uit. Orthodontische spalkjes, geplakt achter boven- en ondertanden.
Sommige apps hebben een cartoonesk beeld van tanden welke het lastig maakt te zien hoe je slotjes er in het echt uit zien. BraceMate toont u een levensechte foto om het zo realistisch mogelijk te laten zien. Sommige andere apps laten slechts één kleur slotjes op de tanden per keer zien.
Je wil graag je tanden rechtzetten, maar je hebt geen zin om blokjes te dragen? Dan kunnen de aligners van Invisalign een oplossing bieden. Maak kennis met dit uitneembaar en quasi onzichtbaar alternatief voor blokjes! Aligners zijn transparante, uitneembare beugeltjes die strak rondom de tanden zitten.