Een longoperatie is een flinke ingreep met een lange hersteltijd. Daarom kun je alleen geopereerd worden als je in goede conditie bent. Een andere voorwaarde is dat je longen goed werken. Na de operatie moet er ook genoeg longweefsel overblijven.
Het herstellen van een longoperatie duurt gemiddeld zes weken. U speelt zelf een belangrijke rol bij het herstel. Het is de bedoeling dat u thuis zo snel mogelijk uw dagelijkse ritme en activiteiten weer rustig probeert op te pakken.
De meest voorkomende operatie waarbij een thoracotomie wordt verricht, is een longoperatie. Van alle patiënten die een thoracotomie krijgen, ontwikkelt ongeveer de helft een vorm van pijnklachten die langer dan 3 maanden na de operatie aanhouden.
De operatie vindt onder algehele narcose plaats en duurt, afhankelijk van de ingreep, ongeveer twee tot drie uur. U wordt ongeveer vijf tot zeven dagen opgenomen op de verpleegafdeling Longgeneeskunde. Er zijn verschillende redenen voor een thoracotomie. De longarts bespreekt met u waarom deze operatie noodzakelijk is.
Een kijkoperatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt tussen de 30 min en 3 uur, afhankelijk van het doel van de operatie. Na de operatie blijft de patiënt 1 of meerdere dagen in het ziekenhuis afhankelijk van de verrichtte operatie.
Risico's en complicaties
Elke operatie brengt risico's met zich mee, dus ook een longoperatie. Er is een overlijdensrisico en er kunnen complicaties optreden. Sommige patiënten hebben een verhoogd risico. Als dit voor u geldt, bespreekt uw longarts dat met u en uw naasten.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Een longtumor of longgezwel kan goedaardig zijn of kwaadaardig. Enkel wanneer het gaat om een kwaadaardig gezwel, spreken we van longkanker. De enige manier om met zekerheid te kunnen zeggen of een longtumor goed- of kwaadaardig is, bestaat erin (een stukje van) de tumor onder de microscoop te bekijken.
Longen – 1.090 gram
Dit komt omdat de linkerlong moet wijken voor het hart. Om die reden heeft de rechterlong drie longkwabben en de linker 'slechts' twee. Onze longen zijn omgeven door longvlies, ook wel pleura genoemd.
'Als je ergens een schaafwondje hebt, zorgen de groeifactoren ervoor dat er een korstje ontstaat en dat je huid op die plek weer dichtgroeit. Maar ook bij schade op andere plekken, zoals in de longen, zorgen de groeifactoren voor de groei van nieuw weefsel dat schade kan herstellen', vertelt Gosens.
Het verschilt per operatie hoeveel pijn je hebt. Meestal heb je bij een grote operatie meer pijn dan bij een kleine operatie. Maar dat is voor iedereen anders. Je kunt dus het beste van tevoren aan de arts of verpleegkundige vragen of je bij jouw operatie veel pijn kunt verwachten.
de eerste 3 maanden na de operatie niet mag vliegen. Dit in verband met veranderingen van luchtdruk in het vliegtuig. Hierna moet u overleggen met uw longarts. Wij raden het hoe dan ook af direct na ontslag op vakantie te gaan.
Bij een vlekje op de long is vaak aanvankelijk niet met zekerheid te zeggen of dit goedaardig of kwaadaardig is. Er zijn dan aanvullende onderzoekingen nodig, zoals een CT scan of een PET scan. Hiermee kun je zien of er beschadiging is opgetreden, en of er uitzaaiingen zijn.
Deel long weghalen
Als het moet kunt u een long of een deel ervan missen. Hoeveel we van de long weghalen, hangt af van de afwijking. Dit kan een deel van een kwab zijn, 1 of 2 kwabben of een hele long. Vóór de operatie bepalen we met longonderzoek hoeveel we weg kunnen halen.
De meeste patiënten krijgen na de operatie op vaste tijden pijnstillers voorgeschreven. Meestal een combinatie van paracetamol en de ontstekingsremmer etoricoxib. Het is belangrijk dat u deze inneemt, ook als u geen pijn heeft. Soms wordt ook gabapentine toegevoegd om evt.
De hart-longchirurg verwijdert tijdens de operatie een deel (één of twee kwabben) van de longen met de bijbehorende lymfeklieren. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn: er zijn afwijkingen gevonden in de long, zoals longkanker; u hebt een long die slecht werkt, bijvoorbeeld door ernstige, blijvende ontstekingen.
Afhankelijk van de aard van uw werk, kunt u binnen 1 tot 3 maanden na de operatie weer rustig beginnen met werken. Overleg in een vroeg stadium met uw werkgever, bedrijfsarts en longarts wanneer en in welk tempo u het werk kunt hervatten.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.
Mensen bij wie een vlekje op de long wordt geconstateerd, krijgen minder vaak kanker dan tot nu toe werd aangenomen. Vervolgonderzoek is daarom in maar twintig procent van de gevallen nodig. De grootte en de groei van het vlekje zijn bepalend.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Narcose kan een zware aanslag op de hersenen zijn. Jonge kinderen kunnen er hersenschade door oplopen, en menige bejaarde die met een gebroken heup in het ziekenhuis belandt, is bij het ontwaken uit de narcose langdurig, soms voorgoed, de weg kwijt.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.