Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Lavendel wordt niet als giftig voor katten beschouwd, maar het kan wel gastro-intestinale problemen en huidirritatie veroorzaken als ze er te veel van eten of er vaak aan worden blootgesteld.
Niet giftige planten, bomen en bloemen
Er zijn ook veel planten waarvan veel mensen denken dat ze giftig zijn, maar deze vallen onder de niet giftige planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Plataan, Vlinderstruik, de Paarse dovenetel en Lavendel.
Is lavendel giftig? Voor mensen zijn lavendelplanten gelukkig niet giftig, maar voor katten kan dit wel schadelijk zijn. Let daarnaast ook op met snoeiafval voor knaagdieren, het is niet aan te raden dit te geven.
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
Deze kattenwerende planten zijn geschikt om er de rand van jouw moestuinbedden mee te beplanten: Ruta graveolens (wijnruit), Geranium macrorrhizum (ooievaarsbek/tuingeranium), Dictamnus (vuurwerkplant), Aloysia triphylla (citroenverbena), Tagetes (Afrikaantjes), Boerenwormkruid en Plectranthus caninus (kattenschrik).
Met de juiste verzorging en omstandigheden kan lavendel binnenshuis floreren en uw huis een heerlijke geur geven. Zorg ervoor dat de pot goed afwatert, geef de plant voldoende licht, laat de grond droog aanvoelen voordat u weer water geeft en geef tijdens de groeiperiode een beetje mest.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Hortensia's zijn slechts lichtelijk giftig voor katten. Gelukkig vinden katten dat deze zeer giftige plant bitter smaakt. Een klein beetje van deze plant kan je kat al vergiftigen. Deze plant is populair in de winter, maar ook zeer giftig voor katten, honden en kinderen.
Extract van valeriaan (Valeriana Officinalis) werkt rustgevend, zowel bij mensen als bij katten.Bovendien vinden veel katten de geur van valeriaan heel aantrekkelijk. Zo hebben de zakjes van bepaalde rustgevende theesoorten (kruidenthee) een magnetisch effect op katten vanwege de valeriaan die er inzit.
Waar moet lavendel geplant worden? Op een zonnige locatie met een matig droge en goed doorlatende bodem gedijt de lavendel prachtig.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wat moet ik doen wanneer mijn kat een vergiftigde plant heeft gegeten? Wanneer je kat van een giftige plant heeft gegeten, of symptomen vertoont die na het eten van een giftige plant ontstaan, neem dan direct contact op met de dierenarts, ook buiten kantooruren. Je kat kan in levensgevaar verkeren!
Wanneer uw kat een aanzienlijke hoeveelheid van welke kamerplant dan ook heeft binnengekregen of een klein beetje van een giftige plant heeft gegeten, of kwijlt of pijn heeft na het kauwen op een plant, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
Bepaalde kruiden
Er zijn veel kruidengeuren die katten niet kunnen verdragen. Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Planten eten is een instinctieve, natuurlijke behoefte van katten. Wilde katten en buitenkatten eten gras en kruiden om van hun haarballen af te komen. Deze ballen bestaan uit haren die ze tijdens het schoonmaken hebben ingeslikt – “bezoars” genoemd – en worden regelmatig uitgebraakt.
Valeriaan werkt rustgevend op zo goed als iedere kat. Het middel is geen kattenkruid, maar soms wordt het wel aan kattenkruid toegevoegd. Dit komt doordat niet iedere kat op kattenkruid reageert, maar wel op de Valeriaanplant. De meeste katten worden rustig en bijna high als ze het ruiken.
Valeriaan of kattenkruid kan ervoor zorgen dat katten met stress meer kunnen ontspannen, rustiger worden en dus minder last van stress hebben.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is. Let wel op dat je bij aanplanten in het begin ruim water geeft.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.
Lavendel twee keer per jaar snoeien
Dat kan, want deze plant is winterhard en kan vrijwel elke winter overleven. Maar… de plant zal alleen opnieuw zo mooi in bloei staan als je op het juiste moment snoeit, en wel twee keer per jaar.