Een van de bekendste planten in Nederland is de klaver. De klaver stamt uit de vlinderbloemfamilie en kent meer dan 200 soorten, waarvan de rode en witte klaver in Nederland toch wel het meest bekend is. Je treft de plant vaak aan in grasvelden.
Klaver is goed winterhard, maar niet wintergroen.
Witte klaver bloeit van mei tot in de herfst met witte bloemen. De bloeiwijzen staan op lange stelen en zijn bol; de bloemetjes staan op korte steeltjes op de bodem van het hoofdje en zijn ongeveer 10 mm lang. Ze zijn een belangrijke bron van nectar voor honingbijen, die voor de bestuiving zorgen.
Voor een gezonde aarde
En deze plant trekt ook wormen aan, die de aarde luchtiger en vruchtbaarder maken. De klaver voegt daar zelf ook nog wat aan toe, omdat hij met zijn lange penwortel kanaaltjes in de grond boort. Daarnaast kan klaver stikstof aan zich binden en hiermee de grond verrijken.
Vers als gedroogd blad van de klaver is een goed veevoer. Bladeren kunnen ook in salades worden verwerkt. Van de bloeiwijze kan meel worden gemaakt, maar ook kan thee worden gezet van de gedroogde bloemhoofdjes.
Rode klaver (Trifolium pratense) is een kruidachtige plant die in de meeste delen van de wereld in het wild groeit. Rode klaver is een bloeiend kruid dat behoort tot de familie van de erwt en boon.
Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid (zoals klaver) minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort (3 cm is ideaal).
Alle klaversoorten zijn eenjarige of overblijvende kruiden. Ze hebben drietallige bladeren met steunblaadjes aan de voet van de bladsteel. De vaste soorten hebben vaak kruipende of opstijgende stengels.
Toepassing: Het jonge blad en de bloemen van de klaver kun je oogsten van april tot november. Je kunt ze in salades gebruiken of koken als spinazie. De bloemen kun je als decoratie gebruiken. Ook kun je ze drogen om er thee van te maken.
Zeldzaam. Een klavertje vier is een ander verhaal. Zoals de naam al aangeeft, heeft hij niet drie maar vier blaadjes aan zijn steeltje. Een klavertje vier is een zeldzaam mutatie van een klavertje drie: een beetje zoals wanneer je ouders een kind zouden krijgen met drie benen.
Afhankelijk van verschillende milieufactoren wordt geschat dat klavertjes vier tussen 0,01 en 0,1 % voorkomen. Maar nog veel zeldzamer dan een klavertje vier zijn klaverbladen met meer of minder blaadjes dan drie of vier.
Verticuteer de grasmat
Je hebt het gras misschien al geverticuteerd om de klaver weg te krijgen, maar ook daarna is het verticuteren van je gazon gazon verticuteren aan te raden. Niet alleen snijd je hiermee het onkruid weg, ook geef je het gras de ruimte om te ademen.
Klaver is een hele gezonde groente of kruid, dat ligt eraan hoe je het gebruikt. Er zitten allerlei vitaminen en mineralen in. Het bevat de vitaminen A, B2, B3, C en E. Verder bevat het de mineralen calcium, chroom, magnesium en kalium.
Kleine klaver is een soort die deel uitmaakt van de begroeiing in onze gras- en hooilanden op allerlei bodemtypen. Je vindt de soort in bermen, gazons, op dijkhellingen, maar ook op zandige terreinen en in betreden terreinen in de duinen.
De belangrijkste tip bij doorzaaien van klaver in een bestaand perceel? Maai het gras kort! Gras heeft hierdoor meer tijd nodig voor zijn hergroei. Wanneer je het klaverzaad ondiep zaait (3 mm), in het kort gemaaide perceel, heb je het beste resultaat.
Klaver is een natuurlijke groenbemester van de grond. Klaver zal namelijk stikstof aan de grond gaan toevoegen waardoor de grond rijker en dus vruchtbaarder wordt. Zeker bij schrale gronden is het zaaien van klaver een goed en natuurlijk alternatief voor (kunst)mest.
Wat zijn de voordelen van klaver in een grasland? Het voordeel van klaver is dat het gewas stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en komt ten goede aan het gras. Witte klaver kan 150 kg stikstof binden, rode klaver tot 350 kg per hectare.
Goed ontwikkelde klaver bestrijdt in het voorjaar onkruid. Daarnaast is klaver een gewas dat stikstof bindt uit de lucht. Deze stikstof komt weer vrij in de bodem en dit zorgt voor een goede verhouding in de grond. Bovendien zorgt de klaver voor een constante grasgroei doordat de bodem meer vocht vast houdt.
Te weinig voedingsstoffen voor gras: Het gras in je gazon heeft uiteraard voedingsstoffen nodig. Op het moment dat er te weinig voedingsstoffen aanwezig zijn, loert het gevaar op klaver.
Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct. Bij een minder zure bodem dient kalk als buffer die geleidelijk de zuurgraad optimaliseert.
Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.
Een klaver is op zich een makkelijke plant die zichzelf vermeerdert. Een klaver stekken hoeft dus eigenlijk niet. Je kunt hem overal planten, behalve op kalkrijke grond. Houd je van je mooie gazonnetje en zie je een klaver groeien, strooi dan wat kalk over het gras en je zult minder last hebben van de klaver.
Rode klaver bloemen - Trifolium pratense
Mag gegeten worden door konijnen, cavia's, chinchilla's, hamsters, degoes, gerbils, muizen, ratjes, schildpadden,... Rode klaver dient in kleine hoeveelheden gegeven te worden. Gelieve niet aan zwangere dieren te geven. Niet gebruiken samen met medicatie.
Algemene informatie klaver
Er zijn meer dan 200 soorten klaver bekend, die vooral op het noordelijk halfrond groeien. Deze soorten zijn eenjarig of meerjarig. Klaver behoort tot de familie van de vlinderbloemigen.