Ja hoor, dat mag gewoon. Huwelijksvoltrekkingen in het gemeentehuis zijn openbaar (Burgerlijk Wetboek artikel 63 lid 1). Iedereen mag erheen. En ook andere trouwlocaties die door de gemeente zijn aangewezen, zijn tijdens de huwelijksvoltrekking vrij toegankelijk.
Ja, zoals eerder genoemd kijk in het burgerlijk wetboek familierecht, deel I, bezwaar maken kan schriftelijk bij degene die het huwelijk gaat voltrekken: de ambtenaar van de burgerlijke stand en deze oordeelt ook over het bezwaar, daarna staat er eventueel beroepsprocedure open bij de rechtbank.
Het is de burgemeester of de schepen van de burgerlijke stand die het huwelijk voltrekt. Toekomstige trouwens hebben de mogelijkheid geen, één, twee, drie of maximum vier getuigen aan te duiden om aanwezig te zijn bij hun huwelijksvoltrekking en de huwelijksakte mee te ondertekenen.
Rechten en verplichtingen door het huwelijk
De wet verbindt ook rechten en plichten aan het huwelijk. Zo zijn echtgenoten elkaar trouw, bijstand en hulp verschuldigd, net als zij elkaar verplicht zijn om de kinderen op te voeden en die kosten te dragen.
In 2021 trouwden 56,4 duizend paren en sloten 26,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken.
U zoekt in het huwelijksgoederenregister via de website Rechtspraak.nl. De gegevens zijn gratis te bekijken.
minuten om te scheiden. Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit. Een koppel besloot er amper drie minuten nadat ze man en vrouw werden, een scheiding aan te vragen.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Een nietigverklaring houdt in dat een huwelijk officieel nooit is voltrokken. Wilt u een huwelijk nietig laten verklaren? Dit kan alleen door de rechter.
Dit kan bij de meeste gemeenten online. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente of neem contact op met de ambtenaar van de burgerlijke stand. U moet minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanmelden. De getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn.
Gevolgen plannen schijnhuwelijk
een boete, taakstraf en/of gevangenisstraf voor u of uw partner; afwijzing van het verblijfsrecht op basis van een huwelijk met een ingezetene (voor de buitenlandse partner); intrekking van een verblijfsvergunning (voor de buitenlandse partner).
Is het mogelijk een getuige bij mijn huwelijk/partnerschap te wijzigen? U moet dit schriftelijk aangeven door het sturen van een e-mail of brief waarin duidelijk wordt aangegeven welke getuige er wegvalt. Voeg een kopie legitimatiebewijs van de nieuwe getuige bij.
Wil je partner niet meewerken aan een scheiding? Dan kan je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Dit dien je niet zelf in, maar een advocaat. Er wordt een document opgesteld waarin je aangeeft dat het huwelijk duurzaam is ontwricht en dat dat de reden is waarom je een scheiding wenst.
Wat is ondertrouw precies? Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden.
Huwelijksdwang is strafbaar. Voor de vervolging van daders gelden de volgende regels: Daders kunnen maximaal 2 jaar gevangenisstraf krijgen.
Ook in Nederland is een huwelijk tussen ouder en kind verboden. De Nederlandse Remka Vissers uit Epe probeert al jaren in het huwelijk te treden met haar zoon Bons, maar de wet verbiedt dat.
Bloedverwanten in de 1e, 2e, 3e of 4e graad mogen niet met elkaar trouwen. Bijvoorbeeld (groot-)ouders, (klein-)kinderen, broer/zus, neef/nicht, neef/neef, nicht/nicht, oom/nicht, oom/neef, tante/nicht, tante/neef. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk.
U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Als fiscaal partners doe je samen aangifte en mag je inkomsten en aftrekposten verdelen, zoals onder meer aftrekposten van het huis, uitgaven voor specifieke zorgkosten of giften. Je bent elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangaat.
Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Na hoeveel jaar gaan mensen scheiden? De gemiddelde duur van de huwelijken die in 2021 in een echtscheiding eindigden was 15,0 jaar. Het grootste deel van de huwelijken had 5 tot 10 jaar geduurd. Van de beëndigde huwelijken had 15,5 procent nog geen 5 jaar geduurd.
Het langste huwelijk ooit staat op naam van Daniel Bakeman en Susan Brewer. Deze waren op 10 september 1863 91 jaar en 12 dagen bij elkaar. Dit was in Amerika. Het langste huwelijk in Nederland staat op naam van Pieter Ably en Henriëtte Tritsch.
Glyn Wolfe, de man met het grootste aantal huwelijken op zijn naam, is donderdag overleden. De 88-jarige Amerikaan trouwde 29 keer en belandde daarmee in het Guiness Book of Records. Glyn 'Scotty' Wolfe, dominee, stierf in een verpleegtehuis in Californië ten gevolge van een aandoening aan de kransslagader.