Een hangmat wordt beschouwd als een schommelend bed waarin je comfortabel kunt slapen, en onder je knieën kun je ook een opgerolde deken leggen om je rug te ondersteunen. Het kan dus net zo veilig zijn als elk ander bed en je helpt in slaap te vallen.
Een hangmat heeft als grote voordeel dat hij zich vormt naar de houding van jouw lichaam.Dit zorgt ervoor dat je altijd in een houding ligt die fijn aanvoelt én past bij jouw lichaam. Daarnaast neemt een hangmat weinig ruimte in, het is immers zo op te hangen maar ook weer te bevestigen.
In een hangmat wordt je gewicht beter verspreid dan op een matras. De drukpunten worden hierdoor verlicht. Ook als je rug- en of nekklachten hebt tijdens het slapen op een matras is slapen in een hangmat zeker het proberen waard. Om te slapen in een hangmat raden we je een grote hangmat aan.
Hangmat goed voor de rug? Wanneer je goed in de hangmat gaat liggen biedt deze een goede ondersteuning voor de rug. In Europa wordt helaas vaak de fout gemaakt om recht in een hangmat te gaan liggen. Wanneer je op deze manier gaat slapen liggen je hoofd en voeten op een hoger punt dan je rug.
Schuin in je hangmat lig je het lekkerst en op deze manier wordt je lichaam optimaal ondersteund. Omdat een hangmat geen drukpunten heeft, vormt het zich geheel naar je lichaam en zul je liggen als een koning.
Hoeveel kan een hangmat dragen? Afhankelijk van de uitvoering kan een hangmat tot 400 kg dragen, maar meer gemiddeld is zo'n 200 kg.
De beste hangmat van dit moment is de Luilak Tones Hangmat; Het is een hangmat met hoog draagvermogen van 120 kg en gemaakt van 100% biologisch katoen. De hangmat heeft een dichte stof (je kijkt er niet doorheen) met een zeer stevige structuur.
Een hangmat heeft minder drukpunten dan een matras en past zicht beter aan de vorm van je lichaam aan. Minder last van nek- en rugklachten. Door het heen en weer wiegen val je sneller in slaap. Je slaapt dieper en langer.
Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Bij een hangmat met spreidstok kies je minimaal een hangmat waarbij de lengte van het doek (dus niet de totale lengte) 30 cm langer is dan je eigen lengte. Je houd dan nog speling over bij je voeten en bij hoofd. Bij een hangmat zonder spreidstokken geldt ook weer hoe groter hoe beter.
Dat niet alleen baby's ervan houden om in slaap te worden gewiegd blijkt uit een onderzoek van een Zwitsers onderzoeksteam. Uit dit onderzoek komt naar voren, dat het zacht heen en weer wiegen in een hangmat, ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt en ook nog eens veel vaster slaapt.
De meeste matrassen zijn ontworpen om op een vlakke, stevige ondergrond te liggen, zoals een bedframe of een lattenbodem. Wanneer je ervoor kiest om je matras op de grond te leggen, kan dit de ondersteuning verminderen en na verloop van tijd tot verzakking leiden, wat ongemak en rugpijn kan veroorzaken.
Om lekker te kunnen slapen in een tent zijn er bijvoorbeeld opties als luchtbedden, schuimmatten en slaapmatten.
Wanneer je de binnen hangmat ophangt, moet de hoogte van de hangmat boven de grond worden bepaald. De meeste hangmatten hangen op een hoogte van 180cm.Het is de bedoeling dat beide ophangpunten op dezelfde hoogte hangen.Bij de juiste bevestiging hangt de hang 40 tot 50 cm van de grond.
Is je hangmat echt heel smerig, probeer de hangmat dan te wassen in een grote emmer of bad met water en (groene) zeep. Beweeg de hangmat goed heen en weer door het sop. Zorg ervoor dat je na het wassen de hangmat afspoelt met koud of lauw water.
Het materiaal
De voordelen van katoen kennen we allemaal. Katoen ademt, is fijn voor de huid en kan warm gewassen worden. Wil je de hangmat permanent buiten laten hangen, dan is het misschien beter om voor synthetisch materiaal te kiezen zoals parachutestof of polyester. Deze hangmatten kan je in de regen laten hangen.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
Zijligging is een goede slaaphouding
Op je linker of rechterkant slapen wordt gezien als een goede slaaphouding. Je ruggenwervel ligt in een optimale horizontale lijn, je snurkt niet snel en krijgt niet snel last van slaapapneu.
De afstand tussen twee ophangpunten moet tussen de 3,5 en 5 meter liggen. De minimale afstand is 3,5 meter omdat de hangmat zelf al circa 3 meter is. Je houdt dan aan beide kanten 25 centimeter over om een veilige ophanging te realiseren.
Bij het ophangen van een hangmat moet u de hoogte van de ophangpunten bepalen en de hoogte van de hangmat boven de grond. De ophangpunten hang je meestal op een hoogte van ongeveer 180cm. Probeer er zo veel mogelijk voor te zorgen dat beide ophangpunten even hoog hangen.
De standaard 300 is geschikt voor hangmatten met een maatvoering van 300 cm x 140 cm, ook wel eenpersoonshangmatten genoemd. De hangmat standaard 350 is geschikt voor hangmatten van 350 cm x 160 cm, ook wel tweepersoonshangmatten genoemd. De hangmat standaard 400 is geschikt voor hangmatten van 400 cm x 180 cm.
Een lichte, naturelgekleurde hangmat maakt je rustig. Een felle rode daarentegen geeft energie en past volgens sommige mensen daardoor beter bij een hangstoel, waarin je een actievere zit hebt. Ook het seizoen waarin je de hangmat gaat gebruiken speelt vaak mee.
Een hangmat op te hangen met een hangmatstandaard
De meest voorkomende zijn hangmatstandaarden in een soort U-vorm waarbij je de hangmat tussen twee punten kunt ophangen (vanaf €120) of een soort omgedraaide V waarbij de hangmatstandaard de vervanger is van een boom. (vanaf €60).
4) Hangmat ophangen aan palen
Zorg dat je stevige palen hebt, die je voor minimaal 1/3 in de grond zet. Gebruik eventueel wat cement voor extra stevigheid. De palen moeten minimaal twee meter zijn, bij voorkeur van hardhout, die je ingraaft.