Ze hebben in ieder geval geen scharen. Gamba's = Reuze diepzeegarnaal. Het verschil tussen scampi's (langoustine) en gamba's is dat de scampi's behoren tot de kreeften familie en Gamba's tot de garnalen familie. De langoustine wordt hier in de Noordzee gevangen en de Gamba's niet.
De verschillen tussen garnalen en gamba's
De gamba heeft vertakte kieuwen, terwijl de garnaal plaatvormige kieuwen heeft. En waar de garnaal korte pootjes heeft en klauwen op slechts twee paar poten, daar heeft de gamba langere poten en klauwen op maar liefst drie paar poten.
Langoustines zijn kleine kreeftachtigen die een minder donkere kleur hebben dan kreeften. Ze worden soms “Noorse kreeft” genoemd, en in het Italiaans… scampi. Best verwarrend dus!
De kreeftachtigen (Crustacea) vormen een grote, diverse substam van de geleedpotigen, waartoe veel bekende diergroepen behoren zoals de krabben, kreeften, garnalen, krill, pissebedden en zeepokken.
Tot de schaaldieren behoren o.a. garnalen, scampi's, gamba's, kreeft, krab,… In tegenstelling tot garnalen en gamba's zijn scampi's altijd gekweekt, voornamelijk in Zuidoost- Azië.
De groep schaaldieren omvat krab, garnalen en (rivier)kreeft. Wie allergisch reageert op schaaldieren, reageert ook vaak op weekdieren.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
De Canadese kreeft staat bekend om zijn zoete en sappige vlees, terwijl de Oosterschelde kreeft een uitstekende smaak en textuur heeft die wordt gewaardeerd als een culinaire delicatesse. De Europese kreeft heeft een vergelijkbare zoete smaak, maar wordt als bedreigd beschouwd en heeft beperkte visserij.
Als een kreeft uit het ei kruipt, is het geen klein kreeftje, maar een larve. De larven van in zee levende kreeftachtigen worden zoealarve genoemd.
kreeft zelfst. nw.
The restaurant serves fresh fish and lobster. Het restaurant serveert verse vis en kreeft.
Smaak & bereiding
Gamba's hebben een zoete smaak en kunnen koud worden gegeten, maar ze zijn ook uitermate geschikt om te koken, grillen, bakken, roerbakken of voor op de barbecue.
Krabben behoren tot de schaaldieren of kreeftachtigen. Net als kreeftachtigen hebben krabben een gesegmenteerd lichaam; verdeeld in kleine eenheden. In tegenstelling tot de kreeft heeft de krab geen zichtbare staart, maar een staart die gekruld zit onder het lichaam.
Het korte antwoord is: garnalen zijn gezond en garnalen zijn hoog in eiwitten en laag in calorieën. Ook zijn ze een goede bron van astaxanthine en omega-3 vetzuren. Het is dus niet voor niets dat deze schelpdieren enorm populair zijn.
De garnaal heeft geen scharen maar grote- (4) en kleine voelsprieten (5). De noordzeegarnaal kan negen centimeter worden qua lengte en ongeveer drie jaar oud worden.
Gamba is een veel gebruikte naam voor een grote groep garnalen uit één familie, de zogenaamde peneïde garnalen. Rauwe gamba's zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar. Grillen of bakken kan natuurlijk ook.
Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, € 94.50 is de huidige prijs PER KILO (dagprijs).
Gezond. Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Kreeft is een bron van vitamine B1. Het stevige en smakelijke kreeftenvlees is erg populair.
Een gemiddelde Zeeuwse kreeft kost inkoop ruim 40 euro.
"Hoe groter de kreeft, hoe ouder. Voor elke kilo moet je ongeveer 10 jaar rekenen.
Stier, Maagd, Schorpioen en Vissen passen het beste bij de kreeft. Deze sterrenbeelden kunnen jou helpen om het hoofd boven water te houden wanneer je het even moeilijk hebt. Daarnaast zijn het allemaal begripvolle vriendinnen die de vriendschap net zo serieus nemen als jij dat doet.
Door met de voorkant: de scharen, draai ze van het lijf en breek de kleine schaar van de grote af. Pak je kreeftentang en kraak de scharen. Duw en schraap het vlees er met de vork uit. Laatste stuk: pak de kreeft met één hand beet en draai de achterkant er met je andere hand af.
De kreeften hebben geen natuurlijke vijanden en vermeerderen zich razendsnel. Natuurmonumenten en de Zoogdiervereniging denken dat de inzet van otters de schade die de exotische rivierkreeften veroorzaken binnen de perken kan houden.
De kreeften die onderzoekers bestudeerden waren zo'n 16 jaar oud. Het hoofd van het onderzoek vermoedt dat de dieren gemiddeld zo'n 60 tot 70 jaar oud worden in het wild.
Het grote verschil met de kreeft is dat de langoest geen scharen heeft en dat de kleur al roze is. Langoesten kleuren dus nauwelijks meer roze, tijdens het koken, dan ze al zijn. Het vlees van de langoesten behoort tot het allerfijnste van de schaaldieren.