Is het danwel of dan wel? Schrijven we danwel los of aan elkaar? De correcte schrijfwijze hier is dan wel. Dan wel wordt altijd in twee woorden geschreven, ongeacht de betekenis.
Dan wel betekent 'of' of 'of anders'. Een paar voorbeelden met dit dan wel: Je moet een negatieve testuitslag dan wel een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Via het contactformulier kunt u een afspraak maken dan wel een offerte aanvragen.
Maar daarnaast bestaan er weldegelijk woorden die als één geheel aanvoelen en jammergenoeg tóch met een spatie geschreven moeten worden – zoals wel degelijk en jammer genoeg.
Zowel ofwel als oftewel kan de waarde van het verklarende of hebben. De betekenis is dan 'met andere woorden, anders gezegd'.
Een nevenschikking met en/of betekent 'of x, of y, of x en y'. Bouwovertredingen worden bestraft met een gevangenisstraf van minimaal acht dagen tot maximaal vijf jaar en/of een geldboete van minimaal 25 tot maximaal 50.000 euro.
En hoe zit het bijvoorbeeld met bij elkaar / bijelkaar en met elkaar / metelkaar? Goed zijn: aan elkaar, bij elkaar en met elkaar. Elkaar staat dus telkens los achter het voorzetsel. Een combinatie van een voorzetsel (zoals aan, bij en met) en elkaar schrijf je vrijwel altijd los.
Ofwel is een nadrukkelijke variant van of. Oftewel betekent onder andere 'met andere woorden, kortom'.
Beide zinnen zijn goed; volgens de meeste woordenboeken zijn ofwel en oftewel synoniemen.
Ofwel wordt ook gebruikt in de betekenis van 'oftewel', oftewel het onderscheid tussen ofwel en oftewel wordt niet door iedereen gebruikt. Maar het onderscheid blijft handig. Ofwel komt vaak in tweevoud voor.
De correcte spelling is maar liefst.
In de Nederlandse taal gebruiken wij de kortdag.
Simpele regel: altijd aan elkaar
Samenstellingen (woorden uit twee of meer zelfstandige naamwoorden) schrijf je altijd aan elkaar, zonder spaties dus. Het is bijvoorbeeld autoverzekering en niet auto verzekering. Ook langere woorden schrijf je aan elkaar, tenzij er verwarring ontstaat.
Dat is een nevenschikking waarbij het ene deel het andere uitsluit: 'of x, of y, maar niet allebei'. Dan wel is formeler dan ofwel. Ze weet niet of ze een huis wil huren ofwel / dan wel kopen. De mensen trokken naar zee ofwel / dan wel naar een openluchtzwembad.
De klemtoon ligt in alsook op ook. Alsook is een vrij formeel woord. U kunt meestal een gewoner synoniem gebruiken: en, en ook, samen met.
Verkeerd/verkeert (in goede staat)
Je kunt dus slechter zien dat je met een persoonsvorm (stam + t) te maken hebt. Er staat niet: 'De tafel verkeert in goede staat', maar 'Verkeert in goede staat'. En dat we het woord 'verkeerd' veel vaker zien, helpt ook niet.
Voorbeeld: `Ik heb de koffie toch maar opgedronken, terwijl die koud was.
Onze Taal on X: "@uitdrukkelijk Van Dale en Witte Boekje geven 'wauw' én 'wow' als varianten. 'Wauw' is NLse spelling, 'wow' Engelse." / X.
We schrijven hierin aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier in in twee woorden.
Eraan toekomen is juist. Toe maakt deel uit van het werkwoord toekomen. Aan vormt een geheel met er. Eraan verwijst naar iets in de context, bijvoorbeeld 'aan een klus (toekomen)'.
De juiste schrijfwijze is: ervan uitgaan, ik ga ervan uit. De regel is: schrijf voorzetsels (zoals van en uit) aan een voorafgaand of volgend woord vast als het voorzetsel niet hoort bij een ander woord.
Definitie Last Minute
Last minute betekent letterlijk: op het laatste moment. In de reisbranche gaat het hier om een reis die kort voor de vertrekdatum is aangeboden/geboekt.
We schrijven ermee aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. De vorm -mee gaat terug op het voorzetsel met.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal.