Boezemflutter is een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart erg snel samentrekken. Ongeveer 300 keer per minuut. Boezemflutter wordt ook wel boezemfladderen genoemd. Boezemflutter is niet levensbedreigend, maar moet wel worden behandeld.
Langdurig persisterend boezemfibrilleren, het boezemfibrilleren kan een jaar duren, maar het is nog mogelijk om het sinusritme te herstellen. Als de ritmestoornis niet door een elektrische cardioversie kan worden beëindigd, spreken we van permanent of chronisch boezemfibrilleren.
Bij een boezemflutter klopt het hart snel en regelmatig. Soms kan het hart ook onregelmatig kloppen. Klachten kunnen variëren van hartkloppingen tot kortademigheid, moeheid en eventueel pijn op de borst. Daarnaast kan het zijn dat u sneller moe bent na een lichamelijke inspanning.
Veel vaker is het een gevolg van een onderliggende aandoening zoals een hartinfarct, een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) of een aangeboren hartafwijking (gaatje in het tussenschot tussen rechter- en linkervoorkamer van het hart). Het kan vanzelf verdwijnen, maar ook overgaan in voorkamerfibrillatie.
Boezemflutter lijkt op boezemfibrilleren. Bij de hartritmestoornis boezemfibrilleren is uw hartritme chaotisch en heeft u een onregelmatige hartslag. Bij boezemflutter is het hartritme juist regelmatig, alleen wel extreem hoog.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.
Minstens eenmaal per week chocolade eten houdt verband met een verminderd risico op hartziekten, zo blijkt uit het onderzoek. "Onze studie suggereert dat chocolade helpt om de bloedvaten van het hart gezond te houden," zegt onderzoeker Dr.
Als je hart af en toe overslaat is er meestal geen probleem. Je hoeft je dan geen zorgen te maken. Iedereen heeft er weleens last van.
Boezemflutter is een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart erg snel samentrekken. Ongeveer 300 keer per minuut. Boezemflutter wordt ook wel boezemfladderen genoemd. Boezemflutter is niet levensbedreigend, maar moet wel worden behandeld.
Uit onderzoek is gebleken dat een Mediterraan dieet met een hoge consumptie van groenten, fruit, granen, olijfolie en een gemiddelde inname van rode wijn kan leiden tot een verlaagd risico op het krijgen van boezemfibrilleren.
Ook jongere mensen met een gezond hart kunnen last hebben van boezemfibrilleren. Oorzaken die de ritmestoornis uit kunnen lokken zijn: stress, alcohol, drugs, een zwaar gekruide maaltijd en cafeïne (koffie). Een makkelijke manier om de ritmestoornis vast te stellen is het maken van een hartfilmpje (ECG).
In de jaren 60 werd het mogelijk om het hartritme te herstellen door cardioversie. Dit is een behandeling om tijdelijk van de ritmestoornis af te komen. Sinds de jaren 80 is ablatie mogelijk. Deze behandeling helpt veel hartpatiënten blijvend van hun ritmestoornis af.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
Ook ontstekingen en slaapapneu zijn de oorzaak van ritmestoornissen. Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
Bij extreme spanning die een goede prestatie in de weg staat, kan de arts een medicijn als propranolol voorschrijven. Propranolol zorgt ervoor dat uw hartslag wat minder snel gaat en dat u minder trilt. Het werkt na ongeveer een uur. De werking houdt zes tot acht uur aan.
Zo was een harslag in rust tussen 51 en 80 slagen per minuut gelinkt met een 40 tot 50 procent hoger risico op een vroege dood, in vergelijking met degene met een hartslag onder de 50 slagen.
Van een ernstige hartritmestoornis is pas sprake als het hartritme sterk afwijkt van het normale ritme (véél sneller, véél langzamer, véél onregelmatiger) en als het afwijkende hartritme zich vaker voordoet (bijvoorbeeld dagelijks).
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Heb je letterlijk hartkloppingen en een 'steen in je buik' vanwege plankenkoorts of een examen? Citroenmelisse is je redder. Via het hart worden het zenuwstelsel, het hoofd en je spijsvertering gekalmeerd. Tijm staat vooral bekend als keukenkruid en minder als geneeskrachtig kruid.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Rauwe chocolade (raw chocolate) is het gezondst. Deze chocolade bevat veel meer cacao dan de 'gewone' chocolade. En doordat de bonen niet gebrand, maar koud gemalen zijn, zijn de gezonde stofjes beter bewaard gebleven. Ook zijn er geen suiker en andere smaakmakers aan toegevoegd.
Een actieve levensstijl is dus gunstig voor personen met VKF. Om zo'n gunstige impact te genereren, moet je wel voldoende bewegen: 2,5 uur per week. Dat kan een combinatie zijn van wandelen, zwemmen, fietsen of joggen, liefst aan een matige intensiteit.
Ook het hebben van één van de bijwerkingen bij het gebruik van bètablokkers, het hebben van koude handen is bij deze doelgroep zeer welkom. Mogelijke bijwerkingen van bèta-blokkers: – dyspnoe (ademnood ) en astma-aanvallen; voornamelijk bij patiënten met astma of brochospasmen.
Bisoprolol is een zogenaamde betablokker. Deze verlagen de hartslag en daarmee de bloeddruk. Een andere betablokker die je in overleg met de arts kunt proberen, is bijvoorbeeld metoprolol. Er zijn ook veel andere middelen die de arts kan proberen, zoals calcium blokkers, zoals bijvoorbeeld amlodipine.