Geen zin of tijd om zelf iets te bereiden? Snacks uit de oven of de frituur vallen goed in de smaak: denk aan bitterballen, kaasstengels of minipizza's. Ook stokbrood met dips kun je altijd op tafel zetten. Als je voor voldoende afwisseling zorgt, is er voor iedereen iets lekkers om te pakken.
Een bedrijfsfeest kost gemiddeld 75 euro per persoon. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Bij een bedrijfsfeest voor 50 personen kost het entertainment/vermaak ongeveer 25 euro per persoon. Dan blijft er nog 25 euro over voor het buffet en 25 euro voor drank.
100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
hoe lang duurt het feestje? Bij jonge kinderen (5-7 jaar) is een kinderfeestje dat 2 tot 3 uur duurt, lang genoeg. Voor veel kinderen is een kinderfeestje een hele ervaring. Bij oudere kinderen kun je wat meer tijd inplannen maar een feestje hoeft echt niet langer te duren dan 4 uur.
Een feest voor meer dan 100 mensen heeft een flinke tent nodig die minstens 8 meter lang en 8 meter breed is. Een feest voor 15 personen heeft genoeg aan een tent van 3 meter lang en 3 meter breed. Het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur hoeveel ruimte u per persoon wilt rekenen.
Reken voor een feest 1 tot 1,5 vierkante meter per persoon. Dus voor een gemiddelde Nederlandse huiskamer van 45 vierkante meter, geld een maximum aantal feestgangers van 45. Wil je een klein beetje de ruimte hebben om te dansen dat is het met 30 mensen waarschijnlijk het prettigst feesten.
Wilt u dat iedereen kan zitten, reken dan 1,5 m2 per persoon. Als mensen ook deels aan statafels gaan staan, kunt u als richtlijn 1 m2 per persoon aanhouden. Het kan voorkomen dat u voor een bepaald feest of evenement een vergunning nodig heeft.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Een lekker hapje bij het aperitief lust iedereen. Maar het is ook niet de bedoeling dat de gasten geen pap meer kunnen zeggen voor ze aan tafel gaan. Overdrijf dus niet met de hapjes. 5 à 6 stuks per persoon – en daar rekenen we ook chips en blokjes kaas bij – is ruim voldoende.
Zorg ervoor dat de uitnodiging op tijd -maar niet te ver van te voren- opgestuurd wordt. 3 weken is prima, korter wordt al snel te kort: mensen hebben dan al afspraken gemaakt. Langer dan 5 weken vooraf is onhandig: het risico bestaat dat mensen de uitnodiging intussen vergeten.