Overbeet is een pathologie die wordt gekenmerkt door de boventanden die ver voor de ondertanden staan. De patiënt bijt slecht, iets wat soms zeer merkbaar is, maar andere keren is het zeer licht en nauwelijks merkbaar.
Wanneer u een overbeet heeft, hebben uw tanden en kiezen niet de juiste verhouding met de kaken. De boventanden staan iets over de ondertanden heen, waardoor de tanden niet mooi op elkaar aansluiten. Een (grote) overbeet kan ervoor zorgen dat u moeite heeft met spreken of met kauwen.
En bij volwassenen? Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca. 20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn.
Oorzaken van een overbeet kunnen hun oorsprong hebben in de kindertijd, omdat jonge kinderen duimen, met hun tong tegen hun tanden duwen, een fopspeen gebruiken en flesvoeding na hun babytijd.
De ruimte die tussen je boven- en ondertanden ontstaat kan weinig zijn,maar ook erg veel. Je hoeft je absoluut geen zorgen te maken want dit is geen zeldzame aandoening. Een overbeet is te corrigeren zonder operatie. Je kunt heel gemakkelijk je gebit corrigeren met de onzichtbare beugel van AirSmile.
In de meeste gevallen duurt een beugelbehandeling zo'n twee tot drie jaar, in sommige gevallen kan dit iets korter. Na de actieve beugelbehandeling volgt een retentieperiode om te voorkomen dat er verschuivingen in het gebit optreden.
De eerste dagen na de operatie kunt u last hebben van pijn in de keel of in het geopereerde gebied. Mocht u pijn hebben, dan kunt u de verpleegkundige om pijnstillende middelen vragen. Na de operatie kunt u een flinke zwelling van het aangezicht verwachten. De mate waarin dit geschiedt, verschilt van geval tot geval.
Daarbij een rustperiode en/of een nachtbeugelperiode niet meegerekend. De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Occlusie. Een positie waarbij de gebitsbogen van de boven- en onderkaak precies op elkaar passen wanneer de mond wordt gesloten. Occlussie is ook wel de 'perfecte beet'.
Ook na een beugelbehandeling hebben de elementen van je gebit de neiging om terug te keren naar hun oorspronkelijke positie. Daarnaast kunnen tanden verschuiven door het doorgroeien van de kaak, door grote kauwkrachten of door een grote druk van de tong.
Hoe wordt een overbeet gecorrigeerd? Orthodontische behandeling met een transparante aligner kan een zeer effectieve manier zijn om een overbeet te corrigeren. Neem contact op met een Reveal behandelaar bij u in de buurt om erachter te komen of u met Reveal de overbeet kan verhelpen.
Als er iets aan je bovenkaak moet veranderen, is een buitenbeugel de beste oplossing. Het is een metalen beugel die aan je kiezen wordt bevestigd. De beugel loopt achter je hoofd langs via een nekband. Zo wordt er kracht overgebracht op je gebit en gaan je tanden en kiezen in de goede positie staan.
Een open beet is een aandoening waarbij de bovenste en onderste voortanden van een patiënt geen contact kunnen maken, vaak met tanden die naar buiten uitsteken.
Als je kind tussen de 9 en 15 jaar oud is
Volgens de orthodontisten hangt de ideale leeftijd van een kind om met een beugel te beginnen, vooral af van de soort afwijking van het gebit van het kind. Meestal ligt die leeftijd ergens tussen de 9 of 10 jaar en de 14 of 15 jaar.
De gemiddelde behandelduur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2½ jaar. Tanden en kiezen zijn ongeveer 1 mm per maand te verplaatsen. Vandaar dat de beugelbehandeling lang duurt. Het heeft dus ook niet zoveel zin om elke controle te vragen hoe lang de behandeling nog duurt.
De traumatisch diepe beet maakt snel ingrijpen noodzakelijk. Onze kaakchirurg en orthodontist stellen in overleg met de tandarts van de patiënt een behandelplan op. De röntgenfoto's laten de verschillende stadia van de behandeling zien. Met een slotjesbeugel wordt het bovenfront omhoog en naar voren gebracht.
Een ander woord voor beet is ook wel occlusie. Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie.
Hoe herken ik een kaak uit de kom? Een kaakontwrichting is erg pijnlijk. Je mond normaal bewegen, openen of sluiten is onmogelijk geworden.
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Het 'sturen' van de stand van de kaken middels een beugel is mogelijk zolang je nog groeit, dus ongeveer totdat je 14 jaar bent. Over het algemeen zijn meisjes eerder uitgegroeid dan jongens. Als je uitgegroeid bent is de stand van de kaken alleen nog te veranderen door middel van een kaakoperatie.
Alle bewegingen van het kaakgewricht worden gestuurd door de kauwspieren. Het kan voorkomen dat de discus iets verschuift, waardoor er een knap ontstaat in een of beide kaakgewrichten. Soms is de discus zo verschoven dat de beweging van de onderkaak hierdoor wordt gehinderd en de mondopening beperkt is.
Scheefgroei van het gelaat door eenzijdige excessieve groei van het caput mandibulae (condylaire hyperplasie) treedt meestal pas op na de puberteitsgroeispurt, al kan de afwijking zich manifesteren van kinderleeftijd tot ruim volwassen.
Er zijn enkele risico's die voor veel mensen gelden: Bij chirurgische onderkaakcorrecties bestaat een klein risico op het ontstaan van een blijvend verminderd gevoel van een klein deel van de huid van de kin of de onderlip. Dit komt omdat de operatiesnede in het bot vlakbij de gevoelszenuw in de onderkaak loopt.
Na de operatie zwelt uw gezicht meestal flink op. Hoe erg uw gezicht opzwelt hangt af van de soort operatie en hoe uw hierop reageert. De zwelling is meestal het grootst binnen 24 uur na de operatie. Daarna wordt uw gezicht en soms uw hals en borst blauw en geel, zoals na een bloeduitstorting.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen. De kaken kunnen nog wel stijf aanvoelen. Met behulp van oefeningen kun je de kaakbeweging bevorderen.