Een brommobiel is kleiner, lichter, schakelt automatisch en mag maximaal 45 km/uur.
Veel nieuwe brommobielen zijn al uitgerust met onder andere de volgende opties: Stuurbekrachtiging. Automatische versnellingsbak.
Een brommobiel is een bromfiets met meer dan 2 wielen. Een brommobiel lijkt op een kleine auto. Een brommobiel gaat niet harder dan 45 kilometer per uur. Een brommobiel is niet hetzelfde als een gehandicaptenvoertuig, zoals een scootmobiel.
Een brommobiel is..
Een kleine auto waarin men zonder (auto)rijbewijs mag rijden. De bestuurder moet zich houden aan verkeersregels voor een auto. De maximale snelheid bedraagt 45 km/h, dit geldt voor zowel buiten als binnen de bebouwde kom en zijn uitgevoerd met een dieselmotor.
Je rijdt al een brommobiel vanaf 349,-- euro per maand. Dit bedrag is inclusief onderhoud en verzekering. Je mag de auto dan twee jaar rijden.
Hoewel er vanaf 16 jaar gereden mag worden in een brommobiel, zijn premies hoger voor jongeren dan voor ouderen. Dit komt omdat jongeren vaak minder rijervaring hebben wat meer risico met zich meebrengt. Schadevrije jaren geven u korting op uw premie. Dit wordt ook wel no-claimkorting genoemd.
Wegenbelasting hoeft er niet te worden betaald maar de brommobiel, ook wel 45 km auto genoemd, dient wel verzekert te worden. Een eigen kenteken is verplicht vanaf 2005. Een brommobiel kent geen APK verplichting.
Met een brommobiel geniet u van een aantal grote voordelen, hieronder ook het zeer lage brandstofverbruik van 1:35. Naast het enorme financieële voordeel bent u ook nog eens milieubewust bezig.
Deze variomatic bestaat uit twee koppelingen: de motor- en de schakelbak poulie. Tussen deze poulies loopt de aandrijfriem die zorgt voor de vermogensoverdracht. In de koppelingen zitten diverse slijtdelen zoals de gewichthouders, kunststof lagers en koolstofschoentjes. Hoe werkt de brommobiel variomatic?
Nee. U kunt niet met uw brommobiel door de wasstraat. U dient de brommobiel met de hand te wassen.
De maximumsnelheid voor brommobielen binnen en buiten de bebouwde kom is 45 kilometer per uur; tenzij ter plaatse een lagere maximumsnelheid geldt. 3. De brommobiel wordt niet toegelaten op autowegen en autosnelwegen en op wegen die zijn gesloten voor langzaam verkeer.
Voor bestuurders van brommobielen gelden in basis dezelfde regels als voor automobilisten. Het antwoord is daarom niet ingewikkeld: brommobielen moeten op de rijbaan. Dat betekent niet op fietspaden. Op autosnel-, autowegen en wegen die zijn gesloten voor al het langzame verkeer mag u niet met een 45 km auto rijden.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben.
Als je een motorrijbewijs (categorie A) of autorijbewijs (categorie B) hebt, mag je ook op een bromfiets, scooter of brommobiel rijden. Je hoeft hier dan geen apart rijbewijs voor te halen.
Kosten rijbewijs bij de gemeente
De kosten verschillen per gemeente. Gemiddeld kost je rijbewijs bij de gemeente in 2022 € 41,60. Wil je met spoed je rijbewijs hebben? Hiervoor betaal je in 2022 € 34,10 extra aan je gemeente.
Volgens de wetgeving mag het ledig gewicht van een gemotoriseerde brommobiel niet meer zijn dan 425 kg. De maximale snelheid is minder of gelijk aan 45 km/u en het maximale vermogen is minder of gelijk aan 6kW (8,15 PK).
45 km auto met dieselmotor
De nieuwe Euro 4 motor voldoet aan de moderne milieu eisen en genereert maar liefs 8 pk.
Parkeren. Voor een brommobiel gelden dezelfde regels als voor gewone auto's. U parkeert langs de weg als dit is toegestaan en in de parkeervakken. Voor het parkeren op gehandicapten parkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor auto's.
Prijzen-brommobiel
De meeste brommobielen hebben een zeer zuinige dieselmotor die slechts 1 liter brandstof (diesel) op gemiddeld 30 kilometer verbruikt. Ook komen er steeds meer elektrische modellen op de markt.
Een brommobiel mag dus niet op de stoep geparkeerd worden. Er mag geparkeerd worden langs de weg daar waar toegestaan in parkeervakken. Voor betaald parkeren gelden ook dezelfde regels als voor personenauto's. Wel is het mogelijk om een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aan te vragen.
Een brommobiel mag rijden op 50-60- 70- en 80km wegen, auto(snel)wegen zijn verboden. Op 80-km wegen geldt regematig een uitzondering. Als het zgn. C9-bord (zie hieronder) er staat is de weg verboden voor langzaam verkeer en dus ook voor brommobielen.
Hoeveel kost een 45 km auto? Houd rekening met een prijs van 5.000 tot 10.000 euro voor een jonggebruikte of nieuwe 45 km auto. Toch zijn er ook topmodellen - zoals de Ligier JS50L - die zo'n 16.000 euro kosten.