Op verschillende plaatsen mag je het hele jaar door wandelen op het strand met je hond: Vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene. Op het Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke Strekdam.
Zwemmen kan in recreatieplassen, in een (eigen) zwembad en in de zee. In het zomerseizoen mogen honden meestal niet loslopen op het strand en zwemmen in de zee, maar buiten het zomerseizoen is dit wel toegestaan.
Op Walcheren kun je hondenstrand Berkenbosch vinden. Of kies voor het Noordzeestrand in Zoutelande. Ook op het strand in Vrouwenpolder en het Ritthemse strand in Vlissingen kun je terecht met de hond. Op Zeeuw-Vlaanderen kun je naar Strand Cadzand of Groede Bad om de hond heerlijk te laten rennen.
Van 15 april tot 1 oktober mogen tussen 09.00 uur en 19.00 uur op het hele strand geen honden komen. Tussen 19.00 uur en 09.00 uur mogen honden wel op het strand komen. Ze moeten dan wel zijn aangelijnd.
Hondenstranden Waddeneilanden
Op de Waddeneilanden (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog) zijn honden het gehele jaar toegestaan. Alleen op Texel geldt een aanlijnplicht bij de bewaakte stranddelen en op het strand van de Hors (ten zuiden van het eiland).
Hoewel de grotere stranden op Schouwen-Duiveland aan de westkant (Haamstede-Renesse en Scharendijke) zijn gelegen, heeft Zierikzee toch de beschikking over enkele kleinere strandjes. Deze strandjes worden voornamelijk bezocht door de Zierikzeeënaars zelf.
Het ligt ten noordwesten van Hellevoetsluis en ten zuiden van Oostvoorne. De stranden ligging op het zuiden, aan de Noordzee en geven uitzicht op het eiland Goeree Overflakkee. De populairste stranden zijn 1e Slag en 2e Slag van het Badstrand. Dit komt onder andere door de nabijgelegen grote parkeerterreinen.
Waar mag mijn hond zwemmen? Honden mogen niet overal zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar je wel met je hond terecht kan. Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar je hond mag zwemmen vind je op Doggydating, onder de kop losloopgebieden.
Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewater
Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies. teveel achter elkaar drinken is niet gezond en kan ervoor zorgen dat uw hond overgeeft. Bij zout water kan uw hond zelfs een zoutvergiftiging oplopen.
Let ALTIJD op de borden die aangeven of je wel of niet met de hond het strand op mag. Hou je hond liefst altijd aan de leiband en laat ze enkel los op de plaatsen waar je zeker weet dat ze niemand storen en waar het mag. In parken en op openbare plaatsen in de stad moet je viervoeter wel altijd aangelijnd zijn.
Zandvoort en Scheveningen zijn mooi, maar ook zeker afgeladen vol. De stranden in de kop van Noord-Holland kunnen worden gerekend tot de meest rustige stranden van Nederland! Bezoek daarom eens de stranden van Callantsoog, Sint Maartenszee, Groote Keeten of Julianadorp aan Zee.
In Zeeland vindt u de mooiste plaatsen zoals Domburg, Renesse, Goes, Oostkapelle, Yerseke en meer. Elke plek heeft een eigen karakter. Zo moet u in Yerseke zijn voor de meest verse zeevruchten, in Goes voor een middagje shoppen en in Domburg voor heilzaam zeewater.
MET DE HOND WANDELEN OP HET STRAND VAN CADZAND. De zee is de ideale bestemming om je trouwe viervoeter mee te nemen voor een mooie strandwandeling. Honden mogen op de stranden van Cadzand-bad, Nieuwvliet, Groede en Breskens los lopen.
Goed om te weten: Op nagenoeg alle Landal parken is uw hond welkom. Maar op: Twenhaarsveld, Wirfttal, Beach Resort Ooghduyne, Miggelenberg, Dwergter Sand, Salztal Paradies, Hochwald, Coldenhove, Village l'Eau d'Heure, Rabbit Hill, Heideheuvel, Orveltermarke en Stroombroek zijn ook hondenvilla boekbaar.
Breskens beschikt over een uitgestrekt, vier kilometer lang strand met gezellige strandtenten.
Leg het sup board in een kamer op de vloer waar je hond het meest vertrouwd is. Zo kan je hond gewend raken aan het sup board. Hoe je hond vervolgens reageert op het board geeft je alvast een goede indicatie van hoe makkelijk het zal zijn om je hond op een sup board op het water te krijgen.
Ook honden kunnen zeeziek worden. De ene hond kan er gevoeliger voor zijn dan de andere. Door invloed van deiningen en richtingsveranderingen komt het evenwichtsorgaan onder druk te staan, hierdoor ontstaat zeeziekte.