De beherend vennoot is pseudo-UBO. Een natuurlijk persoon die meer dan 25% van het eigendomsbelang houdt. Daarmee wordt bedoeld het recht op uitkering uit het vermogen, zoals winst, reserves of een vereffeningsoverschot.
Als beherend vennoot heeft u de dagelijkse leiding in het bedrijf. Stille vennoten, ook wel commanditaire vennoten genoemd. De stille vennoot is alleen financieel betrokken door geld beschikbaar te stellen.
Ook een VOF moet zijn ingeschreven in het UBO-register. De UBO is de vennoot die meer dan 25% belang houdt in de VOF.
Als een of meerdere van de vennoten voldoet aan een van deze criteria is diegene de UBO.Deze moet worden ingeschreven in het UBO-register.Dat geldt ook voor de stille vennoten.
Een juridische entiteit kan één of meer UBO's hebben (of pseudo-UBO's). Wie UBO is verschilt per soort rechtspersoon of vennootschap (zie hierna). Soms is er geen UBO of bestaat er twijfel of de achterhaalde persoon wel echt de UBO is. In die gevallen moet worden teruggevallen op één of meer pseudo-UBO's.
Ja, alle stichtingen en verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid moeten hun UBO's registreren.
Organisaties met 1 van deze rechtsvormen hoeven geen UBO in te schrijven: eenmanszaken. beursgenoteerde besloten en naamloze vennootschappen. 100% dochters van beursgenoteerde vennootschappen.
De stille vennoot is enkel beperkt aansprakelijk voor zijn inbreng. Zijn privévermogen kan dus niet aangesproken worden door de schuldeisers van de vennootschap. Als hij toch daden van bestuur stelt, dan valt hij onder de aansprakelijkheidsregeling van de werkende vennoten.
De stille vennoot deelt mee in de groei van de onderneming, hij is namelijk mede-eigenaar. De stille vennoot is niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de CV. Hij kan hoogstens zijn eigen inbreng verliezen. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het privévermogen.
Zijn er houders van feitelijke zeggenschap op basis van andere middelen dan stemrecht? Dan kun je deze mensen aanmerken als UBO's. Als een persoon bestuurder is, en daarnaast geen ander (direct of indirect) belang heeft in de organisatie, is deze persoon geen UBO op basis van feitelijke zeggenschap.
UBO van een V.O.F., maatschap of C.V.
Dit zijn alle vennoten, of dat er nu 2, 3, 5 of 10 zijn, maar niet de commanditaire vennoten. Is een rechtspersoon vennoot, dan wordt elke natuurlijke persoon die daarvan bestuurder is als pseudo-UBO aangemerkt.
Op de website van de KvK vindt u dan ook informatie over het UBO-register. Bijvoorbeeld hoe u zich kunt inschrijven. En ook hoe u kunt bepalen wie de UBO van uw organisatie is. U kunt ook bellen met de KvK UBO-lijn: +31 88 585 4 585.
Hebt u op dit moment uw UBO's nog niet juist en volledig ingeschreven in het UBO-register? Dan bent u in overtreding.Daarvoor kunnen wij een boete of een dwangsom opleggen. Een boete is maximaal € 22.500.
Een VOF is een samenwerking tussen minimaal twee personen. Eén van de vennoten kan uittreden en de ander kan de onderneming voortzetten. Maar met één vennoot is er geen sprake van een VOF.
Alle vennoten zijn aandeelhouders. Hoeveel aandelen ze bezitten, hangt af van de grootte van hun inbreng in de onderneming.
Als vennoot kun je deelnemen in een of meerdere vof's. Je kunt naast een vof ook eigenaar zijn van je eigen eenmanszaak of deelnemen in een of meerdere bv's. Een vof kun je vormen samen met een of meer andere natuurlijke personen, rechtspersonenof met een andere vof of commanditaire vennootschap.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar.Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Voor een cv gelden grotendeels dezelfde regels als voor een vof. Het verschil is dat een cv behalve de gewone vennoten (de 'beherende' vennoten) ook nog zogenoemde stille vennoten heeft.
De stille vennoot heeft recht op een deel van de winst. In een contract wordt vastgelegd hoe de winst wordt verdeeld. Ook deelt hij mee in de groei van de onderneming, hij is mede-eigenaar. Schuldeisers kunnen geen aanspraak maken op het privévermogen van de stille vennoot.
Bij het overlijden van een vennoot voorziet het successierecht dat de aandelen overgedragen worden aan zijn erfgenamen, die dan – de facto – vennoten worden. Een dergelijke situatie kan voor problemen zorgen wanneer erfgenamen eigenaar worden van een groot aantal aandelen.
Uittreden uit de vof betekent dat een van de vennoten de samenwerking opzegt. De vof wordt dan ontbonden. Juridisch betekent dit dat de vof niet meer bestaat. En dat de vennoten het vermogen (bezittingen en schulden) onderling moeten vereffenen (=verdelen).
De erfgenaam van de overleden vennoot heeft wel recht op uitkering van het vennootschapsdeel van de overleden vennoot. Voor de achterblijvende vennoot betekent dat dus dubbel pech; hij of zij kan de VOF niet voortzetten, maar moet aan de erfgenaam wel het vennootschapsdeel van de overleden compagnon uitbetalen.
Ondernemingen zijn sinds 27 september 2020 verplicht om de eigenaren of personen die zeggenschap hebben over de entiteit in te schrijven in het UBO-register. Doel van het UBO-register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit.
24 nov Gegevens in UBO-register zijn toch niet voor iedereen te raadplegen. Het UBO-register wordt toch niet publiekelijk openbaar. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De privacy van UBO's staat openbaarheid in de weg.
Naast de eenmalige registratie, moet je de informatie over de uiteindelijk begunstigden in het register ook jaarlijks bevestigen. De termijn van een jaar start vanaf de oorspronkelijke registratie in het UBO-register of vanaf de laatste wijziging.