Als werkgever bent u verplicht om regelmatig een bedrijfsbezoek te laten uitvoeren. Dat kan periodiek of naar aanleiding van een specifieke klacht of concreet probleem.
Tijdens een bedrijfsbezoek maken jongeren kennis maken met het werk, de sfeer en de mogelijkheden in de sector. Ze ervaren de samenhang van verschillende beroepen binnen een bedrijf en krijgen een eerste indruk van bedrijfsprocessen.
De wet verplicht een periodiek medisch onderzoek voor een aantal categorieën medewerkers. Als werkgever duidt u die medewerkers aan, na schriftelijk advies van de preventieadviseur-bedrijfsarts van het Comité Preventie en Bescherming op het Werk.
Een bedrijfsbezoek is een bezoek aan een organisatie op zakelijke gronden met als doel inzicht te verkrijgen in het karakter en de werkwijze van de organisatie.
Zodra u één medewerker in dienst hebt – ook al werkt die niet fulltime – bent u wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Als werkgever draagt u immers de verantwoordelijkheid om te waken over het welzijn van uw personeel.
In de wet is niets afgesproken over verplicht overwerken. Wel staan er vaak afspraken in je cao of contract. Bijvoorbeeld dat het is toegestaan om, in overleg met je baas, nog wat langer door te werken. Een werkgever mag er vanuit gaan dat je af en toe overwerkt.
De wettelijke verplichtingen van de werknemer
Ze moeten zich inzetten voor hun eigen veiligheid en die van hun collega's. Werknemers zijn ervoor verantwoordelijk dat ze de juiste voorlichting en instructie van de werkgever ontvangen. Ze moeten veilig werken en zich houden aan veiligheidsvoorschriften.
Verplicht onderzoek voor iedere betrokken persoon die het werk hervat. Wanneer ? Na afwezigheid wegens ziekte of ongeval van minstens 4 weken of wegens bevalling (zie Codex Art.
Van zodra u 1 werknemer in dienst heeft, ookal werkt deze niet voltijds, moet u een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk oprichten, waarin minstens 1 interne preventieadviseur aangewezen wordt. Bij minder dan 20 werknemers mag de werkgever deze functie op zich nemen.
Via preventieve handelingen moet je als werkgever, samen met een preventieadviseur arbeidsgeneesheer, een risicoanalyse uitvoeren om te bepalen of zo'n gezondheidstoezicht noodzakelijk is. Dit gezondheidstoezicht bepaalt dan in welke mate je een medisch onderzoek voor jouw medewerkers moet voorzien.
Het helpt de kansen en bedreigingen voor de onderneming in kaart te brengen. Daarnaast geeft een kwantitatief marktonderzoek inzicht in de klanten; wie is de klant en wat zijn de kenmerken van de klant.
Het begrip 'veiligheidsfunctie' speelt een belangrijke rol bij het gezondheidstoezicht van werknemers. Wanneer uit een risicoanalyse blijkt dat een werknemer een veiligheidsfunctie uitoefent, moet de werkgever een gezondheidstoezicht uitvoeren.
functie met verhoogde waakzaamheid: een functie die bestaat uit een permanent toezicht op de werking van een installatie waarbij een gebrek aan waakzaamheid de veiligheid en de gezondheid van andere werknemers in gevaar zou kunnen brengen (voorbeeld : een door een computer bestuurde complexe technische installatie);
Medewerkers die je in dienst neemt voor een veiligheidsfunctie, een functie met verhoogde waakzaamheid of voor activiteiten met een bepaald risico moeten op medisch onderzoek tijdens de laatste fase van het rekruteringstraject.
Indien de arbeidsgeneesheer, in het kader van een re-integratietraject, beslist dat er een mogelijkheid bestaat om de werknemer te re-integreren, dan kan de werkgever, in tegenstelling tot in het verleden, niet meer weigeren om hem een aangepast of ander werk aan te bieden.
Vorige week keurde het parlement de wet goed die werknemers toelaat om drie keer per jaar één dag ziek te zijn zonder medisch attest voor te leggen. Die werknemers moeten hun werkgever wel nog steeds onmiddellijk informeren over hun ziekte.
Gezondheidstoezicht is de verplichte medische opvolging van werknemers door een arbeidsarts. Het gaat om werknemers die aan minstens één van onderstaande gezondheidsrisico's zijn blootgesteld: Werknemers met een veiligheidsfunctie.Werknemers op een werkpost met verhoogde waakzaamheid.
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring).
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
Zoals gezegd, kan een werkgever niet alles verplichten. Het belangrijkste dat niet onder het instructierecht van de werkgever valt, is wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Denk aan wijziging van het loon of wijziging van de werkplek. Over dergelijke zaken moet in beginsel overeenstemming met de werknemer zijn.
In je cao, bedrijfsreglement of contract kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. In dat geval ben je verplicht om over te werken als dat nodig is. Natuurlijk volgens de gemaakte afspraken. Let op dat je niet structureel overwerkt.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Vaak staat in uw contract of cao wat overuren zijn, of overwerk verplicht is en of uw werkgever deze overuren extra moet betalen. In de wet staan wel regels over werktijden en rusttijden. Uw werkgever mag u niet te vaak en te lang laten werken. Zo mag u niet langer dan 12 uur per dienst of 60 uur per week werken.
Het disfunctioneren van de werknemer kan dusdanig zijn dat er reden is om de arbeidsovereenkomst te laten eindigen. Op ieder moment kan een werkgever een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter (art 7:671b BW).
Je bent als werkgever niet verplicht een functieomschrijving mee te delen. Een functieomschrijving heeft ook geen juridische waarde.