Regelmatig drinken helpt de keelpijn te temmen. Koude dranken kunnen de pijn kortstondig licht verdoven, warme dranken werken verzachtend en kunnen helpen slijm op te hoesten. Vermijd overigens dranken als alcohol en koffie, aangezien die de keel irriteren en de slijmvliezen hierdoor uitdrogen.
Maar ook warm water, thee, helpt tegen keelpijn. De warme drank heeft een kalmerend effect op de keel. Neem bijvoorbeeld kamille- of zoethoutthee. Kamille heeft een licht ontstekingsremmend en ontsmettend effect.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Water drinken
Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol. Deze dranken onttrekken juist vocht uit het lichaam.
Mythe 3: Als je ziek bent, kun je maar beter geen 'dehydraterende' dranken drinken zoals koffie en thee met cafeïne. Dit is niet waar. Koffie is een goede bron van antioxidanten die hydraterend werken ongeacht de cafeïne die er in zit.
Van citroenen is bekend dat ze antimicrobiële eigenschappen hebben. Hierdoor worden schadelijke bacteriën tegengegaan. Zo kun je sneller van een keelpijn herstellen. Daarnaast zit er in citroenen heel veel vitamine C.
Andere redenen kunnen zijn: 's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Is een keelontsteking besmettelijk? Ja, dat komt omdat een keelontsteking vaak wordt veroorzaakt door een virus. Virussen kunnen door middel van hoesten of niezen (druppeltjes in de lucht) worden overgedragen aan anderen.
Keelpijn is ontzettend vervelend, maar kan zelden echt kwaad; het gaat meestal vanzelf over. Over het algemeen ben je er na ongeveer 1 week weer bovenop.
De enige manier om te aan te tonen of je besmet bent met het coronavirus is door middel van een PCR-test of een erkende corona zelftest of sneltest (antigeen). Iedereen met klachten die kunnen duiden op Covid-19 kan zich laten testen bij de GGD.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Kies voor zacht fruit zoals aardbei, banaan, framboos, kiwi, mango, meloen, nectarine, peer, perzik en pruim. Hard fruit zoals appels en ananas kun je eventueel pureren. Fruit uit blik is ook vaak zacht, maar levert minder vitamines dan vers fruit.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Zuig op een zuurtje, keelpastille of dropje
Deze tip werkt vooral bij een zere keel. Als je voor het slapengaan op een 'snoepje' zuigt verzacht je je keel door het extra speeksel dat je aanmaakt. Niet doen als je al in bed ligt natuurlijk, want je wil niet in slaap vallen met een 'snoepje' in je mond!
Yup. Waterijs zorgt voor verkoeling en verdooft al doende de pijn. Let wel dat je stuk ijs geen citroen, suiker of zuivel bevat, want die kunnen je keel juist meer irriteren.
Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden.
Een keelontsteking is nogal besmettelijk! Een keelontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of virus. De ziekteverwekkers worden meestal verspreid door hoesten of niezen (via druppeltjes in de lucht), maar ook door een zoen op de mond. Een keelontsteking verspreidt zich al gauw in het gezin en op school.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Wanneer u rilt van de koorts, gaat niets boven een grote kom hete soep of een kop thee. Bij keelpijn is het echter opletten geblazen voor te hoge temperaturen. 'Als een ontstoken zone in contact komt met warmte, dreigt de ontsteking nog te verergeren', waarschuwt prof.
Zuig op een (hard) snoepje of neem een zuigtablet
Als u op een snoepje (denk aan een dropje of zuurtje) zuigt, maakt u meer speeksel aan. Hierdoor smeert u uw keel, en is uw keel minder schor en droog. Probeer eens zuigtabletten of keelpastilles van de merken: Trachitol, Daro en Strepsils.
Honing: puur of in de thee. Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Artsen schrijven lidocaïne orale gel ook voor om pijn te voorkomen bij onderzoek van mond, keel of slokdarm of bij het inbrengen van een voedingssonde. Lidocaïne verdooft de pijn gedurende korte tijd. De werking houdt ongeveer een kwartier tot een half uur aan na aanbrengen of doorslikken van de vloeistof.