Zowel de Stabij- als Wetterhoun hebben redelijk veel beweging nodig. Buiten de ommetjes, die nodig zijn om de hond zijn behoefte te laten doen,is een dagelijkse wandeling van zo'n drie kwartier eigenlijk onmisbaar.
Een volwassen hond moet zeker 1 tot 2 uur per dag lopen, het liefst los. Hij houdt van zwemmen, spelen, wandelen, rennen en trainen (cursussen zijn aan te raden bij dit ras). Als je hem genoeg beweging geeft zal hij thuis een rustige hond zijn. De Friese stabij is van vroeger uit een echte mollenvanger.
De Friese Stabij is een vriendelijke hond, zeker naar zijn eigen mensen. Tegenover vreemden kan de hond wat terughoudend reageren doch zeker niet onvriendelijk. Het ras is zeer zelfstandig en kan soms wat koppig zijn, maar het opvoeden van een Friese Stabij levert doorgaans weinig problemen op.
De stabij is een actieve hond en heeft veel beweging nodig. Hij houdt van lange wandelingen, los rennen en spelen, of zelfs zwemmen. Hierdoor kan de stabij zijn energie kwijt. Hij doet graag aan hondensporten en allerlei activiteiten mee zoals jachttraining of zelfs een triathlon met het baasje.
Het zelfstandige karakter van dit ras maakt hem ook erg intelligent, hij leert snel en wil hierin meestal ook gehoorzamen. Wel zal menig Stabij zijn mening niet onder stoelen of banken steken. Deze hond werkt graag voor je, maar wel wanneer hij er zelf ook nut in ziet.
Hoeveel slaapt een hond
Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Tegenwoordig wordt hij vooral gezien als gezelschapshond, die echter nog steeds beweging en uitdaging nodig heeft. Ook wordt hij nog wel gebruikt als jachthond. De Stabijhoun wordt ingedeeld in rasgroep 7, 'Voorstaande honden'. De Stabijhoun wordt gemiddeld ongeveer 13 jaar oud.
Zorg er ook voor dat u uw Friese Stabij vooral gezonde hondensnacks en botten geeft. Vermijd het voeren van kaas, worst of andere tussendoortjes die voor mensen zijn bedoeld. Een beloning op zijn tijd mag is echter wel op z'n plaats voor uw lieve viervoeter.
Een Friese Stabij puppy vind je bij een fokker voor een prijs tussen de €750 en €950. Dit zijn gemiddelden dus het kan best zijn dat de ene fokker net wat minder vraagt terwijl de andere er net boven zit.
Een Friese Stabij heeft een prima vacht en een gestel dat de winterkou goed kan verdragen. Jasjes zijn dan ook niet nodig. Lange wandelingen of trainingen in de vrieskou zijn geen probleem. Zolang je hond lekker in beweging blijft, krijgt hij geen kans om te veel af te koelen.
De Friese Stabij is een vriendelijke hond die graag en goed met mensen omgaat. Voor zijn baasjes, mits daar eenmaal goed aan gewend en mee bekend, is de hond erg aanhankelijk en trouw. De hond is niet erg paniekerig en zal niet zo snel in de stress schieten als er iets gebeurt dat hij niet kent.
Ras. De Stabijhoun is een voorstaande jachthond en is verwant met de Drentsche Patrijshond en de Heidewachtel.
Uitgaande van een volwassen hond met een goede gezondheid, wordt er gemiddeld twee uur beweging per dag vereist. De dagelijkse lichaamsbeweging moet in ieder geval uit één lange wandeling van (ruim) één uur bestaan. Het is belangrijk dat u elke dag actief blijft wandelen.
Voor een kleinere hond is een half uur tot een uur waarschijnlijk genoeg, maar een grote hond met veel energie heeft waarschijnlijk meer baat bij een wandeling van anderhalf uur.
Het is belangrijk dat de hond één keer per dag minimaal een half uur, maar liefst een uur wordt uitgelaten. Dit hoeft niet in één keer te zijn. Het is helemaal prima om dit over 2 keer te verdelen, bijvoorbeeld 2 keer 20 minuten.
De Friese stabij (ook wel stabyhoun) is gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie.Daarnaast loopt de hond ook een verhoogd risico op een aangeboren hartafwijking (persisterende ductus arteriosus botalli).
Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Een Friese Stabij is een middelgrote hond. Deze worden vaak niet zo oud als kleine honden maar zeker wel wat ouder dan heel grote exemplaren. De gemiddelde leeftijd die de Friese Stabij behaalt ligt zo rond de 13 tot 14 jaar.
Na ongeveer 12 maanden komt je Friese Stabij in de adolescentiefase van zijn groei. De adolescentiefase is goed te herkennen bij je Friese Stabij. Je hond zal agressief kunnen zijn naar andere honden, of overlopen van energie. Ook zie je in deze fase vaak dat de hond niet luistert en totaal niet doet wat jij zegt.
Wel zijn er Zweedse, Deense, Finse, Noorse, Engelse en Amerikaans/Canadese rasverenigingen voor de Friese stabij. Anno 2010 zijn er ongeveer 3.500 originele stabijs met stamboom en worden er ieder jaar zo'n 350 geboren.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!
Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt. Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt.