Wat is AC en DC? De stroom vanuit het elektriciteitsnet is altijd AC, maar de accu van een elektrische auto kan alleen DC opslaan. Dit is de reden waarom de meeste elektronische apparaten een converter ingebouwd hebben. Deze converter zet de stroom om van AC naar DC, zodat de accu de stroom kan opslaan.
Batterijen en accu's leveren een gelijkspanning.
De accu's zoals in de elektrische auto, kunnen echter alleen stroom opslaan als DC. Hierdoor hebben de meeste elektronische apparaten een ingebouwde converter in de stekker.
AC en DC zijn de afkortingen van wisselstroom (AC, alternating current) en gelijkstroom (DC, direct current). Het verschil is dat bij wisselstroom de spanning continu wisselt tussen positief en negatief.Bij gelijkstroom is de spanning continu gelijk.
Gelijkstroom en de elektrische auto
Je rijdt een elektrische auto. De batterij van je auto werkt op gelijkstroom. Het elektriciteitsnet, daarentegen, werkt dus op wisselstroom. Dit betekent dat de stroom uit je stopcontact niet hetzelfde is als de stroom die je nodig hebt voor je auto.
In principe kan elke elektrische auto opgeladen worden aan elke laadpaal, mits de stekker past. Er zijn twee soorten laders: AC-laders en DC-laders. AC-laders werken op wisselstroom die de boordlader van je auto omzet in gelijkstroom om de accu mee op te laden.
De meeste oplaadpunten zijn op basis van AC-laden, dit gaat met een laadsnelheid van maximaal 22kW (bij thuisladers met 3 Fase aansluiting veel maximaal 11kW en 1 Fase 3,6 kW). DC-laders of zoals we net noemden Tesla Superchargers, spotten we vaker langs snelwegen of bij grote hotels.
Ook is gelijkstroom en hoogfrequente wisselstroom gevaarlijker in bepaalde situaties omdat de persoon de stroom niet zoals bij het lichtnet de stroom continu blijft voelen waardoor er een groter risico is op brandwonden.
Een standaard laadpaal: AC-laden
Een AC-laadpaal stuurt de elektriciteit van het net via de laadkabel naar je elektrische wagen.
In het Engels wordt voor wisselstroom de term alternating current gebruikt, afgekort tot AC. Op veel elektrische apparaten voor aansluiting op het elektriciteitsnet staat deze aanduiding op het typeplaatje aangegeven. Wisselstroom werd voor het eerst onderzocht door Nikola Tesla.
48 V of hoger komt ook voor, maar meestal in relatie tot elektrisch varen. Gelijkspanning (DC) wordt opgeslagen in accu's, maar wij hebben eigenlijk wisselspanning (AC) nodig om onze huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien.
Het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning is dat de spanning bij wisselspanning steeds van richting verandert en dat de spanning bij gelijkspanning altijd in dezelfde richting loopt.
Wisselstroom wordt ook wel met de afkorting AC (Alternating Current) aangeduid, gelijkstroom met DC (Direct Current). De energie die in accu's is opgeslagen is dus DC. De energie uit stopcontacten is AC.
Een accu heeft altijd een vast voltage (bijvoorbeeld 12, 24, of 36 volt) en een apparaat werkt ook altijd op een bepaald voltage. Zo heeft een apparaat dat op 12 Volt werk uiteraard een accu nodig die ook 12V levert.
Een accu is letterlijk de batterij van de auto. De accu wordt in een auto gebruikt voor meerdere dingen. Natuurlijk is de accu belangrijk bij het starten van de auto, maar hij kan ook bijdragen aan het leveren van stroom aan andere elektrische componenten wanneer de dynamo hier hulp bij nodig heeft.
In het accupakket slaat een elektrische auto de elektriciteit op die nodig is om te kunnen rijden. Hoe groter de accu, hoe meer stroom je kunt opslaan en hoe verder je kunt rijden. Je kunt de accu van een elektrische auto qua functie vergelijken met de brandstoftank van een benzineauto.
Een AC thuisbatterij bestaat uit een batterij en een losse batterijomvormer. Dit geheel wordt aangestuurd door de bij de batterijomvormer behorende smart meter. In deze configuratie wordt eerst de gelijkstroom (DC) uit de zonnepanelen door de omvormer in huis omgezet naar wisselstroom (AC).
Wat is een AC-thuisbatterij? Een AC-thuisbatterij is ontworpen om de opgeslagen gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC), voordat deze in huis wordt gebruikt.
Wisselstroom - of wisselspanning - is een elektrische stroom met een periodiek wisselende richting. Het wordt aangeduid met AC, de afkorting van Alternating Current. Hierbij verplaatst de stroom (energie) zich van plus naar min én van min naar plus (anders dan bij DC; daar is sprake van een gelijkstroom).
het hangt van zoveel omstandigheden af.... Maar normaal gesproken in een droge situatie gaat 230v op een vinger meestal wel goed..
30 mA door de hart (arm 1 door je hart en via andere arm terug, bijvoorbeeld als je met beide handen een stroomdraad met spanning vastpak) is genoeg om eraan te overlijden. 1 A overleef je niet. Heel je spierenstelsel zou dan verbranden. Je kan het zien als overbelasting.
Gelijkstroom of wisselstroom thuis
Uit de stopcontacten in je huis komt dus wisselstroom. Die keuze is ooit gemaakt omdat bij het transport van wisselstroom minder elektriciteit verloren gaat. Wel zijn er momenteel technieken in ontwikkeling die direct gebruik van de gelijkstroom uit zonne-energie mogelijk maakt.
Batterijen werken ook op gelijkspanning. Bij AC gekoppelde systemen wordt de gelijkspanning van de zonnepanelen eerst omgezet in wisselstroom. Dit gebeurd met een DC/AC omvormer.
Vormen van spanning
Wisselspanning wordt ook wel afgekort als AC en komt uit een stopcontact en de meeste elektrische apparaten werken op deze vorm van spanning. Je hebt in Europa 230V / 50 Hz en in Amerika 120V of 240V / 60 Hz. Maar dan hebben we nog gelijkspanning, ook wel DC genoemd.
DC-spanning is constant en kent geen piek- of effectieve waarden. Daarom geldt een wisselspanning van 50 Volt als veilig, terwijl bij gelijkspanning de grens ligt op 120 volt. Dat geldt voor droge situaties. Bij natte huid is de veilig spanning de helft lager, dus respectievelijk 25 en 60 volt.