Bijna alle bonen zijn goed te laten ontkiemen. Net als elk ander zaadje in de natuur hebben ze hiervoor maar twee dingen nodig: warmte en vocht. Je kunt de bonen op een warme plek in een laagje water leggen, zoals de mungbonen, of op een nat watje laten ontkiemen.
Andere bonen zoals fava, kidney, black, navy en pinto bonen —meestal de grotere bonen—kunnen ook met deze methode worden gekiemd, maar worden over het algemeen als moeilijk te verteren en potentieel giftig beschouwd in hun rauwe vorm. Ze koken veel sneller dan hun niet-gekiemde tegenhangers en zijn nog steeds beter verteerbaar.
Waarom kiemen bonen niet? Bonen kiemen in principe al na een week. Heb je na twee weken dus nog geen opkomende plantjes, zijn de bonen waarschijnlijk gerot in de grond of potgrond. Om een heel seizoen struikbonen te kunnen oogsten, is het handig om elke drie weken te zaaien.
Lage bonen worden ook wel struikbonen maar vooral stambonen genoemd. De opbrengst van stambonen bedraagt gemiddeld 12 kilo per 10 vierkante meter. Het grootste voordeel van stambonen is het snelle groeien en dus ook snelle oogsten (sneller dan stokbonen die eerst veel stengels en blad moeten maken om te klimmen).
Bijna alle bonen zijn goed te laten ontkiemen. Net als elk ander zaadje in de natuur hebben ze hiervoor maar twee dingen nodig: warmte en vocht. Je kunt de bonen op een warme plek in een laagje water leggen, zoals de mungbonen, of op een nat watje laten ontkiemen.
Laat de bonen in dezelfde grote kom liggen waarin je ze hebt geweekt. Bedek de uitgelekte bonen met een theedoek en wacht nog eens 12-18 uur. De specifieke tijd hangt af van de bonen. Kikkererwten en witte bonen ontkiemen relatief snel, maar zwarte bonen en rode bonen hebben iets langer nodig .
Wanneer zaai ik sperziebonen? Je kunt stamsperzieboontjes van eind april tot eind juli voorzaaien. En je kunt ze vervolgens half juli tot eind augustus oogsten, afhankelijk van het moment van zaaien, het gekozen ras en het weer.
Struikbonen zijn een geweldige optie voor een snelle, gemakkelijke snijbonenoogst in een beperkte ruimte. De meeste variëteiten worden ongeveer twee voet hoog en hebben geen trellis nodig. Het nadeel is dat struikbonen meestal slechts één of twee flushes bonen produceren, terwijl stokbonen vaak een langer seizoen blijven produceren.
Je zaait sla van half maart tot eind juli. Je kunt sla zaaien van half maart tot eind juli. In het voorjaar gaat het wel beter dan in de zomer, in de zomer gezaaide slaplantjes schieten vaak al snel door waardoor je slechts een klein kropje kunt oogsten.
Het kan zijn dat de bodemomstandigheden niet bevorderlijk waren voor de ontkieming van zaden . Als er te veel vocht in de bodem zat, kunnen de zaden zijn verrot. Als er niet genoeg vocht in de bodem zat, kunnen de zaden zijn gaan ontkiemen, maar vervolgens zijn gestorven door een gebrek aan water.
Zo ja? Leg ze in een bakje en doe er een laagje water bij (niet te koud maar kamertemperatuur). Laat ze een aantal uur liggen (3 tot 24 uur), giet ze daarna af en dep ze droog met bijvoorbeeld keukenpapier. Voor het weken kunt ook de plantenversterker Xseed gebruiken, hiermee ontkiemen de zaadjes sneller.
Vorstgevoelige planten zoals tomaten hebben het liefst een temperatuur van zo'n 20 graden Celsius om te kiemen. Planten die van een kouder klimaat houden (denk bijvoorbeeld aan sla) vinden 10 graden juist wel prima. De meeste winterharde planten zullen buiten zelfs met een lagere temperatuur nog gaan kiemen.
Let op: Kidneybonen, cannellinibonen en flageoletbonen bevatten een gifstof die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Laat ze daarom niet ontkiemen, tenzij u ze grondig wilt koken (minimaal 5 minuten onder hoge druk koken na het ontkiemen of ze lang laten weken, zoals aanbevolen in Bonen koken in vogelvlucht, pagina 95).
Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig. Compost van plantaardig materiaal is ideaal. Ook om bonenvliegen tegen te gaan, die afkomen op stalmest.
Bij het ontkiemen met een pot is het het beste om je zaden/peulvruchten of granen niet te vol te doen, omdat dit kan leiden tot schimmelproblemen . Spoel goed en spoel regelmatig - zorg ervoor dat het water helder is (en niet troebel). Als je spruiten niet goed ruiken, zompig worden of er 'vies' uitzien, moet je misschien een nieuwe batch beginnen.
Laat de bonen weken .
De meeste bonen hebben acht tot twaalf uur nodig om te weken. Een nacht is meestal voldoende. Doe de bonen in een grote kom en bedek ze met veel koud water (een goede verhouding is één kopje bonen op drie kopjes water). Bedek de kom en laat ze een nacht staan.
Groene bonen planten
Sommige bonen worden in struiken gekweekt, terwijl andere op de wijnstok groeien en baat hebben bij een trellis . Als u struikbonen plant, zaai de zaden dan een inch diep, met een tussenruimte van 1-3 inch, met 2-3 voet tussen de rijen. Struikvariëteiten groeien laag bij de grond en hebben geen ondersteuning van een trellis nodig.
Bonen zaai je van begin mei tot eind juni. Dan moet het wel warm en droog zijn, want bij kou en regen komen de bonen niet goed op. En laat dat nu net geen garantie zijn in Nederland. Bovendien zijn de jonge zaailingen erg kwetsbaar voor nachtvorst.
bonen: 8 -18 dagen.
Winterprei is dikker en steviger en kleurt grijsgroen tot blauwgroen.Zomer- en herfstprei hebben een lange, dunne schacht met geelgroen blad met een fijne structuur. Deze preisoorten zijn minder lang houdbaar dan winterprei.
Bij warm weer kan het zijn dat er iedere twee dagen water nodig is. Als je de bruine bonen in de grond plant is het nodig om ze hierna even goed water te geven. Daarna is een keer per week voldoende. Wanneer de grond droog is, kun je extra water geven.
Zodra de bonen zijn ontkiemd, spoelt u ze goed af en bewaart u ze in een afgesloten pot in de koelkast. Eet uw ontkiemde bonen binnen 2-3 dagen op. Adzukibonen zijn gemakkelijk zelf te bereiden. Ze kunnen worden gekookt of ontkiemd voordat u ze aan uw gerecht toevoegt.
Ontkieming is het beste en snelst tussen 80°F-85°F. Het kan 6 weken later buiten worden getransplanteerd. Zaai zaden 1 inch diep en 2-3 inch uit elkaar met rijen op 24-36 inch afstand van elkaar. Ontkieming duurt 3-10 dagen voor de meeste variëteiten.