De voedingswaarden van havermelk, rijstmelk en amandelmelk lijken daarentegen minder op die van koemelk. Deze plantaardige drinks bevatten minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten vergeleken met halfvolle melk. Dat is positief, omdat de onverzadigde vetten het cholesterol in het bloed verlagen.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Hoewel havermelk op sommige vlakken niet zo gezond is als koemelk - er zitten minder calcium en eiwitten in - bevat havermelk dan weer wél vezels. En vezels zijn goed voor je spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
In tegenstelling tot de barista variant, bestaat biologische havermelk enkel uit haver, water en zout. “Toch is dit nog steeds niet mega gezond. Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten.Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik.
Uiteindelijk wint amandelmelk de strijd als het gaat om de gezondste plantaardige melkvariant. De amandelmelk is gemaakt van de noot amandel en heeft, niet onlogisch, een heel laag percentage koolhydraten en suikers.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate. Zo bevat een glas melk of een schaaltje yoghurt veel calcium (goed voor de botten), veel B-vitamines en een flinke portie eiwitten.
Het enige plantaardige alternatief dat melk kan vervangen is een sojadrank, op voorwaarde dat er calcium en bij voorkeur ook vitamine B2 en B12 aan zijn toegevoegd. Soja is van nature arm aan calcium en vitamine B2.
Bloedsuikerspiegel en natuurlijke suikers
Hoewel havermelk meestal geen toegevoegde suikers bevat, kan het van nature aanwezige suikergehalte in haver de bloedsuikerspiegel sterk beïnvloeden. Haver bevat koolhydraten die tijdens de spijsvertering worden afgebroken tot glucose.
De haverdrank is een goede vervanging voor de koemelk in de koffieautomaat. De drank smaakt heerlijk in de koffie, is lekker romig, lichtzoet en schuimt goed. Je vervangt de koemelk door eenzelfde hoeveelheid Oatly Barista.
Vanwege de gelijkenis met gewone koemelk (in vergelijking met andere plantaardige melkalternatieven) werkt havermelk niet alleen goed in koffie, maar ook bij zuiveldranken in de coffeeshop.
Het zal je verbazen maar havermelk wordt gemaakt van haver, waardoor het vele eiwitten, vezels en mineralen bevat. Havermelk schuimt goed, zeker als je de barista variant hebt en is daarom perfect voor in je koffie!
En dat terwijl je voor havermelk alleen water, haver en een simpele staafmixer nodig hebt. Voor koeienmelk daarentegen heb je veel meer nodig: stallen voor de koeien, voeding, verzorging en speciale apparatuur om te melken bijvoorbeeld. Een pak haver koop je in de winkel al voor 50 cent.
Je kunt het ook gewoon verwarmen.
Melk bevat inderdaad calcium. Maar het bevat ook heel veel verzadigd vet en is een grote veroorzaker van allergieën. Bovendien lijkt het erop dat calcium uit zuivel zorgt voor een stimulans van de groei van prostaatkankercellen en een algemeen verhoogd risico van prostaatkanker.
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
“Voor veel mensen kan het ontwijken van zuivel goed zijn voor de gezondheid. Vaak zijn de verschillen al snel te merken: het opgeblazen gevoel en de winderigheid verdwijnen, en je houdt minder vocht vast.” Dit moet je weten over zuivel om voor jezelf te bepalen hoe veel je ervan van nodig hebt, en val welke soort.
Magere, halfvolle of volle melk, koffiemelk, koffieroom, Creamer en zelfs sojamelk en haver- en amandelmelk. Wat is nu het beste voor uw gezondheid? Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
De sojamelk bevat de minste koolhydraten. Misschien, al sta je in de supermarkt voor het schap, ben je geneigd om te kiezen voor de sojamelk light, maar dan kies je voor minder vet, meer koolhydraten en minder eiwit. Drie keer ongunstig dus. Amandelmelk bevat vrijwel geen vet, maar wel veel koolhydraten.
Bron van vitaminen B2, B12, D
** De Alpro producten bevatten calcium en vitamine D. Calcium en vitamine D zijn nodig voor de instandhouding van normale botten. Een gevarieerd, evenwichtig voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn aanbevolen voor een goede gezondheid.
Het is ook veganistisch en geschikt voor mensen die koemelk niet goed verdragen. De reden: havermelk bevat van nature geen lactose, die bij gevoelige mensen winderigheid en diarree kan veroorzaken.