Het 'uit de kom gaan' van de bovenarm wordt ook wel schouderluxatie genoemd. De kop van de bovenarm zit dan gedeeltelijk (subluxatie) of helemaal (totale luxatie) niet meer op zijn plek in de schouderkom. In beide gevallen voelt u veel pijn en kunt u de schouder niet of slechts beperkt gebruiken.
Wat merkt u van een schouderluxatie? Allereerst voelt u in uw schouder een felle pijn. Bij een luxatie naar voren zult u de arm een beetje naar buiten gedraaid hebben en houden, dan is de pijn het minste. Aan de voorkant van de schouder zit een verdikking; dat is de bovenarmkop die uit het gewricht is geschoten.
In bijna alle gevallen schiet de kop van de bovenarm voorwaarts van de kom af. De kop komt als waren voor de schouder te staan, dit is ook zichtbaar en voelbaar. De arm staat meestal dan ook naar buiten gedraaid en dat is dan vaak ook de enige houding die nog mogelijk is. Bewegen van de arm is niet meer mogelijk.
Na de behandeling
U hoeft uw arm geen absolute rust te geven. Als het gaat, mag u uw arm al vanaf het begin steeds meer gaan bewegen, zonder deze te belasten. Belast de schouder in het begin ook niet door uw arm boven uw hoofd te bewegen. Als bewegen goed gaat, mag u de arm langzaam aan steeds meer belasten.
Het genezingsproces duurt normaal gesproken één tot drie maanden. Sporten tijdens deze periode, of uw schouder op een andere manier zwaar belasten, leidt sneller tot een nieuwe luxatie. Na zes weken tot uiterlijk drie maanden mag u de schouder weer normaal bewegen en belasten.
De voornaamste kenmerken van een schouder uit de kom zijn: Pijn in de schouder, die vermindert als u uw arm ondersteunt. Bewegingen in de schouder sterk beperkt (mede door de pijn). Zwelling en/of onderhuids zichtbare en naar boven uitstekend sleutelbeenuiteinde.
Slapen Halfzittend/halfliggend slapen met meerdere kussens achter de rug en een aan de zijkant onder de arm. Laat de elleboog vrij, zodat de arm kan uithangen. Oefeningen Het is belangrijk om regelmatig oefeningen te doen met uw arm.
Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de schouder wordt pas na drie maanden bereikt. Het is niet toegestaan om met een arm in een mitella of in de eerste vier tot zes weken na het ongeval een auto te besturen.
Luxatie ook wel ontwrichting of dislocatie is het uit de kom schieten van een gewricht. De gewrichten die het meest luxeren zijn de schouder en de vingerkootjes, maar ook andere gewrichten kunnen uit de kom raken. Er is bij een luxatie vaak schade aan de omliggende kapsels en banden rond het gewricht.
Behandeling van een elleboog uit de kom
Soms schiet de elleboog vanzelf weer op zijn plek terug. Als dat niet gebeurt, kan de huisarts de elleboog terug zetten. De huisarts doet dat door de arm op een speciale manier te bewegen. Dat doet even pijn, maar direct erna is de pijn meestal helemaal over.
Bij een ontsteking of spierscheur door langdurig verkeerd gebruik of overbelasting van de schouder is het enkel aangewezen om je schouder tijdelijk te laten rusten als ook kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn. Maar probeer dan toch een paar keer per dag je arm in meerdere richtingen te bewegen.
Na een kneuzing voelt je schouder 'beurs' aan en is een aantal dagen pijnlijk bij het bewegen. Het heffen of strekken van je arm zal dus tijdelijk gevoelig zijn. Ook druk op je schouder, bijvoorbeeld tijdens het liggen, kan pijnlijk zijn. Dit kan ongemak geven tijdens het slapen.
Meestal wordt eerst een behandelplan opgesteld met de fysiotherapeut. Met fysiotherapie kunt u de beweeglijkheid van uw schouderblad, rug en nek verbeteren en de spieren van de schouder trainen. Hierdoor verbetert de draaiing van het schouderblad, waardoor de schouderkop beter in de kom gaat.
In het algemeen dient de mitella of sling tot 3 weken te worden gedragen. De laatste 2 weken kan dit worden afgebouwd. Tijdens douchen/baden en 's nachts kan de mitella worden afgedaan. Om verstijving van de schouder te voorkomen moet u zodra het mogelijk is na 1 week draai- of slingeroefeningen doen met de schouder.
Bij overbelasting rekken de structuren uit waardoor de schouder instabieler wordt en sneller uit de kom kan schieten. Door de stabiliteit van de tape zal je een stuk minder pijn en een positief verschil ervaren in je dagelijkse activiteiten.
Het is belangrijk dat u de arm altijd laat HANGEN in de sling/mitella. Dus geen kussens of andere ondersteuning onder uw elleboog leggen, ook niet tijdens de nachtrust. U moet rechtop of halfzittend slapen. Het is beter om gedurende de nacht rechtop te slapen, met kussen in de rug.
Bij een spierscheur voelt u onmiddellijk een vlijmscherpe hevige pijn op een specifieke plek. Bewegen is zeer pijnlijk. Deze blessure wordt vaak verward met zweepslag. Dat komt doordat de pijn bij het optreden van een spierscheuring als een zweepslag (coupe de fouet) aanvoelt.
Als je moeite hebt om je arm boven je hoofd te tillen, voor je lichaam langs te grijpen of je arm achter je rug te bewegen, dan heb je wellicht een probleem met de bewegingsruimte van je schouder. De klachten van een frozen shoulder beginnen met wat pijn.
Wanneer je een scheur in een pees en/of spier hebt kun je de volgende pijnklachten ervaren: Plotselinge lokale pijn met een kramp gevoel wat lijkt op zweepslag. Pijn neemt geleidelijk toe. Bewegingsbeperking en langdurige stijfheid.
Oorzaken kunnen zijn: een val in het verleden, langdurige peesirritatie, herhaaldelijke overbelasting (microtraumata), ouderdom (degeneratie), slijtage of vervorming van het schoudergewricht. Het gaat vaak om een combinatie van factoren.
Een scheur in een pees of spier zorgt voor pijn, bewegingsbeperking en krachtsverlies. Vaak ontstaat er een zwelling en soms een blauwe verkleuring rond de regio van de scheur. Bij een peesscheur is niet altijd pijn aanwezig. Soms is het onvermogen om de arm te heffen of het been te bewegen het grootste probleem.
Het meest voorkomende symptoom is een instabiel gevoel in de elleboog. Verder kan er een pijnlijk klikken zijn en/of pijn bij het vaker achter elkaar maken van dezelfde beweging. Bij lichamelijk onderzoek kan de stabiliteit worden getest.
Symptomen. De symptomen van een elleboogkneuzing zijn een pijnlijke elleboog, met meestal na enige tijd een zwelling (vochtophoping) en een bloeduitstorting. De bloeduitstorting is zichtbaar als een donkerblauwe verkleuring van de elleboog zelf of het weefsel eromheen.