Wat is een ernstige allergische reactie? Een ernstige allergische reactie ontstaat vaak opeens. De afweer van uw kind reageert zó heftig, dat er problemen ontstaan in de huid, keel, neus, longen, vaten, maag, darmen en/of het hart. Dit kan gevaarlijk zijn.
Maar een allergie kan ook zorgen voor huiduitslag, jeuk, piepende ademhaling, of in ernstige gevallen bloedrukdaling, shock of zelfs een hartstilstand (bijv. ten gevolge van een allergie voor voedsel of insectengif).
Bij een type-IV allergie geeft het eerste contact met een allergeen nog geen reactie. Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact is er wel een allergische reactie. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren.
Ervaar je last of verergering van symptomen zoals een loopneus, verstopte neus of jeuk rond de ogen/neus, neem dan hierover contact op met je huisarts. Je huisarts kan indien nodig verder onderzoek doen en adviseren over eventuele behandeling.
De volgende medicijnen hebben de voorkeur. Loratadine en cetirizine. Deze medicijnen kunt u zowel bij allergie voor huisdieren als bij allergie voor de huisstofmijt gebruiken. Deze medicijnen werken ongeveer 24 uur.
Veel volwassenen met een voedselallergie vragen zich af wat de oorzaak van hun plotselinge allergie is. Zwangerschap zou mogelijk leiden tot nieuwe allergieën, wat sommige wetenschappers doet vermoeden dat hormonen een rol spelen. Een andere oorzaak genoemd door patiënten is een virusinfectie.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.
Immunotherapie is een behandelingsmethode die bedoeld is om de onderliggende oorzaak van de allergie aan te pakken. Met immunotherapie kunnen de allergieklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Een anafylaxie is een acute ernstige reactie waarbij er een belemmering van de ademhaling kan ontstaan of een te kort schietende bloedcirculatie met benauwdheid of slap worden tot gevolg. De oorzaak is meestal een allergie, maar soms is de oorzaak anders of onbekend.
Als u een allergie heeft, reageert uw afweersysteem anders dan normaal op bepaalde stoffen buiten het lichaam. Uw huid wordt bijvoorbeeld rood en gaat jeuken, u krijgt het benauwd of u heeft last van diarree. De stoffen waar bepaalde mensen met een allergische reactie op reageren, noemen we allergenen.
Klachten bij een allergie zijn bijvoorbeeld jeuk of vlekjes op de huid, dikke oogleden, tranende ogen, kriebel in de neus, tintelingen van de tong, hoesten en niezen.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Als dat bepaald voedsel is, zoals pinda's of ei, kijk bij voedselallergie. Als dat make-up, schoonmaakmiddel, een crème of bijvoorbeeld sieraden zijn, kijk bij contacteczeem. Als dat zonlicht is, kijk bij zonneallergie. Als dat stuifmeel is van grassen en bomen, kijk bij hooikoorts.
Hoe kun je het herkennen? Een overgevoeligheidsreactie kan zeer sterk variëren, van onschuldig tot zeer ernstig en levensbedreigend. Ze kan onmiddellijk optreden, een paar minuten na de inname, of pas na enkele dagen tot enkele weken. Het voornaamste kenmerk is huiduitslag met jeuk.
Anafylaxie kenmerkt zich door de symptomen die binnen enkele seconden tot twee uur optreden, nadat u in contact bent gekomen met een allergeen (stof) waar u allergisch voor bent. Veelvoorkomende symptomen zijn: Jeuk, roodheid en zwelling van de huid.
De periode van 'gevoelig worden' (sensibilisatie) duurt meestal 1 tot 3 weken. Als u na deze periode het medicijn nog een keer inneemt, krijgt u een afweerreactie. Bij een allergische reactie is dus sprake van een 'uitgestelde' heftige reactie. Een overgevoeligheidsreactie daarentegen treedt meestal snel op.
Allergische klachten worden veroorzaakt doordat allergenen het afweersysteem prikkelen (allergene prikkels). In veel gevallen treden de klachten op daar waar het allergeen het lichaam binnenkomt. Wanneer nikkel bijvoorbeeld in contact komt met de huid vindt er een allergische reactie op de huid plaats.
Een allergie wordt veroorzaakt door een overdreven reactie van het immuunsysteem op stoffen die in de meeste gevallen helemaal niet schadelijk zijn. Veel voorkomende triggers van luchtwegallergieën zijn onder andere pollen, huisstofmijten en huidschilfers van dieren.
Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cetirizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen. De werking begint na ongeveer een uur. Dit effect houdt ongeveer een dag aan.
Anders bestaat de kans dat je medicijnen in gaat nemen tegen hooikoorts, terwijl je toch een andere allergische reactie hebt. Vooral als de medicijnen die je gebruikt tegen de hooikoorts niet werken, is het verstandig om een huisartsbezoek in te plannen.
Histamine is een stof die zowel in je lichaam als in voeding kan zitten. In je lichaam doet de stof verschillende dingen: het geeft signalen door aan je afweersysteem en hersenen, het regelt daarnaast ook je lichaamstemperatuur en het helpt de stimulering van je bloedcirculatie en ademhaling.