Is een ablatie een operatie?

Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. De arts blokkeert de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren. Ableren gebeurt via een katheterisatie of (kijk)operatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Hoe lang duurt het herstel na een ablatie?

Herstel. Na een katheterablatie kan het genezingsproces wel drie maanden duren, en na een chirurgische ablatie zelfs wel zes maanden. Vanwege dit genezingsproces kan het boezemfibrilleren de eerste tijd na de ablatie opnieuw optreden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medtronic.com

Wat is ablatie operatie?

Een ablatie is een behandeling die we toepassen bij ernstige hartritmestoornissen, wanneer medicijnen niet voldoende werken. Met een speciale katheter verhitten of bevriezen we (cryo-ablatie) het stukje hartweefsel dat hartritmestoornissen veroorzaakt. Hierdoor schakelen we de hartritmestoornissen als het ware uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Kan een ablatie onder narcose?

Chirurgische ablatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd en vaak in combinatie met een andere ingreep, zoals bijvoorbeeld een bypassoperatie of hartklepvervanging. De ablatie zelf duurt gemiddeld ongeveer een half uur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medtronic.com

Heb je pijn na een ablatie?

Tijdens deze behandeling kunt u een branderige pijn op de borst voelen. Die pijn verdwijnt na korte tijd vanzelf weer. Door deze temperatuur wordt op dat punt hartspierweefsel weggebrand (beschadigd). Er ontstaat een littekentje van enkele millimeters in doorsnede en diepte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Catheter Ablation Procedure: What is it and how does it help an irregular heart beat?

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel dagen rust na ablatie?

Gedurende de eerste week niet in bad te gaan zitten, te zwemmen of de sauna te gebruiken. U kunt wel douchen. Na 5 dagen kunt u weer aan het werk, als er sprake is van een ongecompliceerd verloop en herstel van de procedure en u (nog) geen zware lichamelijke arbeid verricht. De eerste 2 weken niet te sporten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfolders.erasmusmc.nl

Hoe lang in ziekenhuis na ablatie?

Na de ingreep

Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling gebracht. Na de ingreep blijft u nog een nacht in het ziekenhuis. Als er geen bijzonderheden zijn, kunt u de volgende dag naar huis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vumc.nl

Wat zijn de risico's bij ablatie?

Mogelijke risico's ‒ met inbegrip van maar niet beperkt tot de hieronder genoemde ‒ zijn: (na)bloedingen, infecties, gaatje in het hart, hartritmestoornissen (boezem en kamer) tijdens en na de ingreep, vochtophoping in het hartzakje en longproblemen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op medtronic.com

Hoelang niet autorijden na ablatie?

Wees voorzichtig met bijvoorbeeld traplopen, stofzuigen, ramen zemen, fietsen en sporten. Ga de eerste 3 dagen niet autorijden en fietsen. Tijdens autorijden en fietsen kan er druk op de lies ontstaan met het risico op een nabloeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op info.mumc.nl

Wat is de gevaarlijkste ritmestoornis?

Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Waarom ablatie onder narcose?

De voordelen van de deze vorm van ablatie zijn: sneller; minder pijnlijk nadien, maar vindt ook onder narcose plaats net als de radiofrequente katheterablatie; hoog slagingspercentage: 80 tot 85 procent van de patiënten is na deze ablatie van hun boezemfibrilleren af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Hoe lang hartkloppingen na ablatie?

Misschien voelt u in de eerste 3 maanden na de ablatie nog hartkloppingen of overslagen. Bij sommige ritmestoornissen kan het weken tot maanden duren voordat het hart tot rust komt en de ritmestoornissen verdwijnen. Het kan zijn dat de klachten kortdurend erger worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patientenfolders.erasmusmc.nl

Welk ziekenhuis is gespecialiseerd in ablatie?

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar in het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op catharinaziekenhuis.nl

Kan een hartritmestoornis terugkomen na ablatie?

Hierdoor zijn de cellen, die extra slagen veroorzaken, geïsoleerd van de boezems en kan atriumfibrilleren niet meer ontstaan. Echter na deze behandeling kan boezemfibrilleren toch weer terugkomen, doordat de vernietigde hartspiercellen zich weer gaan herstellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op afiponline.org

Wat kost een ablatie operatie?

De kosten voor de behandeling van boezemfibrilleren kunnen structureel omlaag door de behandeling katheterablatie. Na deze behandeling is de patiënt van zijn medicijnen voor de aandoening af. De kosten hiervan zijn zo'n 3000 euro per jaar per patiënt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op skipr.nl

Waarom maagbeschermers na ablatie?

Door de temperatuur in de slokdarm te meten met een kleine, flexibele thermometer en door u een maagzuurremmer (Pantomed®) te geven tijdens de eerste maand na de ablatie wordt dit risico nog verkleind. Het risico op overlijden wordt geschat op 1 op 1 000.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op azdelta.be

Welke soorten ablatie zijn er?

Andere vormen van ablatie zijn meestal bedoeld voor specifieke ritmestoornissen:
  • isoleren van de longaders (PVI) via katheterablatie.
  • isoleren van de longaders (PVI) via een kijkoperatie.
  • hybride ablatie (combinatie van een kijkoperatie en een katheterablatie)
  • ablatie van de bundel van His.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Kan alcohol hartritmestoornissen veroorzaken?

Bij langdurig gebruik verergert alcohol de hartritmestoornissen. Die kunnen zo op termijn overgaan in een persistente toestand van voorkamerfibrillatie. Met mogelijk de gekende gevolgen van een beroerte. Maar ook onrechtstreeks heeft alcohol een nefaste invloed op je hart.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fibricheck.com

Kun je van stress boezemfibrilleren veroorzaken?

Ook OSAS (ademhalings pauzes in de slaap), bloedarmoede, spanning en stress kunnen boezemfibrilleren veroorzaken. Boezemfibrilleren kan ook een reactie zijn op alcohol, koffie, (cola) of bepaalde voedingsmiddelen. De ritmestoornis kan ook ontstaan bij mensen die drugs (cocaïne, amfetaminen) gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Kan je leven met hartritmestoornissen?

Bij veel ritmestoornissen kun je je werk en hobby's blijven doen. Maar dit geldt niet voor iedereen. Soms is een onderzoek op je werkplek nodig, bijvoorbeeld als je een pacemaker of ICD hebt. Als de hartritmestoornis onder controle is, kun je vaak je gewone werk of hobby's weer oppakken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Wie voert een ablatie uit?

Een cardioloog of een cardioloog in opleiding onder supervisie van een cardioloog voert het onderzoek uit. De medisch specialist wordt geassisteerd door gespecialiseerde verpleegkundigen van de hartkatheterisatiekamer. Voorafgaand aan de EFO of ablatie is er een zogenoemde 'Time out-procedure'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op amphia.nl

Wat merk je van een onregelmatige hartslag?

De klachten die voorkomen bij een hartritmestoornis zijn: hartkloppingen en -overslagen. een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, (bijna) flauwvallen. kortademigheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Wie is de beste cardioloog van Nederland?

Bovenaan de lijst van de ruim 900 beoordeelde praktiserende cardiologen die werkzaam zijn Nederlandse ziekenhuizen en klinieken, staat dokter Menno Baars met de hoogste waardering van een 9.9 uit 10.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lijfengezondheid.nl

Wat is het beste medicijn tegen hartritmestoornis?

digoxine. Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag. Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Wat doet stress met je hart?

Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hartstichting.nl

Populaire vragen