In Nederland, Vlaanderen en Suriname gebruiken zo'n 3,5 miljoen mensen twee of meer talen in hun dagelijks leven. Dat is een van de uitkomsten van de jaarlijkse enquête van de Nederlandse Taalunie. Van de 1000 ondervraagden gaf 16 procent aan in een gezin te wonen waar meerdere talen worden gesproken.
Wereldwijd zijn er ruim 7000 talen; meer dan de helft van de wereldbevolking is meertalig.
We doen dat voor alle gebruikers van de taal, ongeacht of het hun moe- dertaal is of een taal die ze op late- re leeftijd leren. Heel wat mensen gebruiken in hun dagelijks leven twee of meer talen. Tussen de 3 en 4 miljoen mensen in Nederland, Vlaanderen en Suriname, schatten we.
Europees onderzoek geeft aan dat 94% van de Nederlanders ten minste één andere taal dan de moedertaal spreekt, 75% spreekt twee andere talen en 35% spreekt drie andere talen.
Volgens de onderzoekers zijn deze van verschillende aard. Meer dan 20% van de kinderen in Nederland heeft een niet-Nederlandse ouder. Omdat deze ouders een andere taal dan het Nederlands spreken, groeien hun kinderen op in een meertalige taalsituatie waarin ze twee, drie of zelfs meer talen horen.
Door in het onderwijs gebruik te maken van een extra instructietaal naast het Nederlands en zo tot (gedeeltelijk) meertalig onderwijs te komen, kan ook de meertaligheid van de leerlingen zelf worden gestimuleerd. Aan meertaligheid op zich worden diverse mogelijke cognitieve voordelen verbonden.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
Tweetalig zijn heeft dus duidelijke en heel tastbare voordelen. Hoewel er weinig bewijs is dat een tweetalige opvoeding kinderen nou echt een cognitieve voorsprong geeft, maakt het gebruik van een tweede taal en het levenslange leren onze hersenen wel degelijk flexibeler en veerkrachtiger.
Bescherming van de Friese taal
De Rijksoverheid erkent de Friese taal als officiële taal via de Wet gebruik Friese taal en onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Europese landen mogen andere talen dan hun officiële landstaal erkennen. Zo beschermen zij de vele talen in Europa.
Onderzoek laat zien dat het leren van een andere taal ook je denkvermogen kan bevorderen. Tweetaligheid heeft bepaalde cognitieve voordelen en bevordert de prestaties van de hersenen. Je creëert dus niet alleen nieuwe kansen door een nieuwe taal te leren, je wordt er ook nog eens slimmer van.
Zoals gezegd, het is mogelijk om een kind drietalig op te voeden. Let er dan wel op dat het kind de taal die het op school moet spreken voldoende beheerst om ook wat moeilijkere opdrachten uit te voeren. Wat goed werkt is het afspreken van bepaalde tijden waarop u met elkaar een van de drie talen gebruikt.
Een kind kan zo drie- vier- of meertalig worden. Voorbeeld: Een Duitssprekende vader en een Spaanssprekende moeder die in Ham- burg wonen, kunnen hun kind tweetalig opvoeden (Duits/Spaans). Het- zelfde gezin kan bijvoorbeeld naar Londen verhuizen, dan zijn er reeds drie talen in het spel (Duits/Spaans/Engels).
De wereldtalen die binnen de Verenigde Naties als zodanig gebruikt worden, zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans.
1. Engels (1,132 miljoen sprekers) Net als Latijn of Grieks vroeger, is Engels vandaag de dag de universele taal.
Feiten over tweetalige opvoeding
In Nederland wordt ongeveer 20% van de kinderen tweetalig opgevoed.
Ook talen als Fins, Grieks, Thai, Pools, Hebreeuws, Vietnamees, IJslands, Slavische talen, Tsjechisch, Baskisch, Turks en Hongaars zijn redelijk lastig voor ons. Romaanse talen als het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees zijn voor ons gemiddeld moeilijk.
1. Afrikaanse taal. Afrikaans heeft veel gemeen met Engels (en uiteraard nog veel meer met Nederlands), en de grammatica is erg eenvoudig. Werkwoorden hoeven niet vervoegd te worden, er zijn geen geslachten en veel woorden zijn overgenomen uit het Nederlands en het Engels.
Samenvatting. Hoe kinderen meertalig opgroeien 1e druk is een boek van Elke Burkhardt Montanari uitgegeven bij Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij. ISBN 9789076092072 Meertalig opvoeden - steeds meer ouders kiezen ervoor en met reden. De auteurs tonen aan dat meertalig opvoeden zeer goed …
Je kind leert twee of meer talen tegelijkertijd vanaf de geboorte. Of je kind leert vanaf de geboorte eerst de moedertaal en op het moment dat het bijvoorbeeld naar de peuterspeelzaal gaat leert het een tweede taal. In beide gevallen is het belangrijk dat je kind op een goede manier taal aangeboden krijgt.
Meertalige leerlingen gebruiken verschillende talen door elkaar, afhankelijk van de context of de gesprekpartners. Bijgevolg is er geen strikt onderscheid tussen thuistaal en schooltaal. Meertalige leerlingen spreken met ouders, broers en zussen vaker Nederlands dan op school wordt gedacht.