Zoals gezegd, ben je vanaf de eerste werknemer als werkgever verplicht om je aan te sluiten bij een EDPB.
Elke werkgever is verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming op het werk op te richten. Er is dus een kernactiviteit die steeds binnen de onderneming moet worden verricht en waarvoor er een persoon aanwezig moet zijn in de onderneming.
Zodra u één medewerker in dienst hebt – ook al werkt die niet fulltime – bent u wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Als werkgever draagt u immers de verantwoordelijkheid om te waken over het welzijn van uw personeel.
Bedrijfsbezoeken. De codex bepaalt in artikel II.3-53 dat de externe dienst alle aangesloten werkgevers regelmatig moet bezoeken.
De wet verplicht een periodiek medisch onderzoek voor een aantal categorieën medewerkers. Als werkgever duidt u die medewerkers aan, na schriftelijk advies van de preventieadviseur-bedrijfsarts van het Comité Preventie en Bescherming op het Werk.
Voor bepaalde categorieën van werknemers is bij de aanwerving (en later ook periodiek) een medisch onderzoek door een arbeidsgeneesheer verplicht. Neem je een nieuwe werknemer aan? Dan is het belangrijk om te weten of je voor deze persoon een onderzoek moet voorzien.
Verplicht onderzoek voor iedere betrokken persoon die het werk hervat. Wanneer ? Na afwezigheid wegens ziekte of ongeval van minstens 4 weken of wegens bevalling (zie Codex Art.
Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
Een werknemer is verplicht om de overeengekomen arbeid zelf, naar beste vermogen te verrichten en redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever op te volgen. Disciplinaire maateregelen kunnen volgen wanneer een werknemer weigert gehoor te geven aan de redelijke bevelen en opdrachten van de werkgever.
Van zodra je een werknemer in dienst neemt, moet je verplicht aansluiten bij een externe preventiedienst, zoals IDEWE.
Wat doet een EDPBW? Een Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk vervult taken op het gebied van veiligheid, gezondheid, psychosociale aspecten, arbeidshygiëne, ergonomie en arbeidsgeneeskunde. Een EDPBW vormt een aanvulling op je Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk.
veelgestelde vragen over verplicht thuiswerken
Je bent niet verplicht om thuis te werken. Je werkgever moet kunnen aantonen dat het redelijk is om je te verplichten om thuis te werken.
Wilt u thuiswerken, vraag uw werkgever dan schriftelijk om toestemming. Hij mag uw verzoek niet zomaar weigeren. U kunt ook afspraken maken over 'hybride werken'.
Elk bedrijf is verplicht ten minste één (1) werknemer aan te wijzen als preventiemedewerker. Dit mag niet iemand zijn van buiten het bedrijf.
Elke werkgever die minstens één werknemer in dienst heeft, is verplicht een interne dienst voor preventie en bescherming (IPDBW) op het werk op te richten.
Voor zijn opdrachten als preventieadviseur behoort hij niet tot de hiërarchische lijn, voor zijn opdrachten als HR-manager wel. Een leidinggevende kan GEEN preventieadviseur psychosociale zijn, maar kan wel bijvoorbeeld preventieadviseur arbeidsveiligheid of arbeidsgeneeskunde zijn.
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring).
De drie wettelijke taken van een preventiemedewerker:
Het nauw samenwerken met de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging en het geven van advies over de te nemen maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid.
Het uitgangspunt is dat een werkgever alleen datgene mag vragen en registeren wat zij noodzakelijkerwijs zou moeten weten om te bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer, en een werkgever mag informatie hebben om te beoordelen of zij loon moet doorbetalen aan de werknemer.
U mag de werknemers dit niet weigeren. In artikel 5, lid 6 staat: “De werkgever zorgt ervoor dat iedere werknemer kennis kan nemen van de risico-inventarisatie en -evaluatie.” Volgens dit inzagerecht moeten de RI&E en het Plan van aanpak ook worden toegezonden aan de ondernemingsraad (OR).
De werkende moet meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid. De werkende meldt gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever of leidinggevende. De werkende volgt instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken.
Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
U bent niet verplicht om deel te nemen aan een PAGO.
Het arbeidsgeneeskundig onderzoek is: vrijwillig op eigen verzoek: voor iedereen. verplicht: voor een aantal functies. vrijwillig op eigen verzoek, of op vraag van de werkgever of adviserend arts: personeelslid dat een formeel re-integratietraject start.
Gezondheidstoezicht is de verplichte medische opvolging van werknemers door een arbeidsarts. Het gaat om werknemers die aan minstens één van onderstaande gezondheidsrisico's zijn blootgesteld: Werknemers met een veiligheidsfunctie.Werknemers op een werkpost met verhoogde waakzaamheid.
Vorige week keurde het parlement de wet goed die werknemers toelaat om drie keer per jaar één dag ziek te zijn zonder medisch attest voor te leggen. Die werknemers moeten hun werkgever wel nog steeds onmiddellijk informeren over hun ziekte.