Wanneer er sprake is van dwaling, is de rechtshandeling die is gesloten vernietigbaar. Dat houdt in dat de partij die heeft gedwaald (en zich dus heeft 'vergist'), deze rechtshandeling kan vernietigen. Dat houdt in dat de rechtshandeling juridisch gezien nooit plaats heeft gevonden.
Vereisten voor een succesvol beroep op dwaling. Onjuiste voorstelling van zaken; Causaal verband tussen de onjuiste voorstelling en het sluiten van de overeenkomst. Als de persoon had geweten van de ware situatie, dan had hij de overeenkomst niet gesloten (onder dezelfde voorwaarden);
Bedrog, dwaling en misleiding lijken erg veel op elkaar. Het doel bij deze vormen van wilsgebreken is dat de ene partij de ander (het slachtoffer) opzettelijk op basis van een onjuiste voorstelling van zaken een overeenkomst laat sluiten die het slachtoffer bij juiste voorstelling van zaken niet zou sluiten.
Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten.
Een voorbeeld van dwaling.
Wanneer je naar de keuring gaat, komt aan het licht dat de vorige eigenaar met de wagen een zwaar auto-ongeval heeft gehad en de auto daarna slecht heeft laten repareren. Dit is een voorbeeld van een dwaling die in aanmerking komt voor vernietiging van de overeenkomst.
Wanneer een wederpartij bij een overeenkomst niet meewerkt aan een vernietiging wegens dwaling, kan het, afhankelijk van het bedrag, verstandig zijn om een jurist in te schakelen. Ook wanneer de wederpartij zich beroept op dwaling en u het er niet mee eens bent, is het een goed idee om juridische bijstand te zoeken.
Dwaling leidt tot vernietiging van de overeenkomst zodat de zaak moet worden terug geleverd en het bedrag dat bij aankoop is betaald moet worden teruggegeven. Dit kan in geval van prijswijziging een extra nadeel voor de ene partij zijn en een extra voordeel voor de andere partij.
Bij dwaling wordt er een overeenkomst gesloten op basis van verkeerde informatie. Deze informatie moet zo belangrijk zijn dat als de koper het had geweten, hij de koop niet zou hebben gesloten of voor een aanzienlijk lagere prijs. De verkoper heeft een mededelingsplicht en de koper heeft een onderzoeksplicht.
Wederzijdse dwaling
In dat geval hebben beide partijen gedwaald. Indien sprake is van wederzijds dwaling geldt er een bijkomende voorwaarde, namelijk dat de verkoper bij een juiste voorstelling van zaken niet hoefde te begrijpen dat de koper de overeenkomst niet zou zijn aangegaan.
De meest voor de hand liggende rechtsgrond voor schadevergoeding bij een (primair) beroep op dwaling is onrechtmatige daad.
Voor een geslaagd beroep op dwaling moet er een causaal verband zijn tussen de dwaling en het aangaan van de overeenkomst. Het is vereist dat de overeenkomst bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten.
Bij oneigenlijke dwaling stemmen de wil en verklaring niet met elkaar overeen. Bijvoorbeeld: iemand tekent een overeenkomst, maar de inhoud blijkt als gevolg van een misverstand niet juist te zijn.
Verschoonbare dwaling.
De dwaling moet verschoonbaar zijn. Dit wil zeggen dat elke normale bedachtzame en voorzichtige persoon die dwaling zou hebben begaan. Indien door geen enkele redelijke of normale mens de dwaling zou zijn begaan, is de dwaling niet verschoonbaar.
Vernietigen overeenkomst na dwaling.
Om de overeenkomst daadwerkelijk te vernietigen dient u de wederpartij een verklaring te sturen dat u de overeenkomst vernietigt. U kunt dit ook aan de rechter vragen. Als de overeenkomst is vernietigd, dan wordt deze geacht nooit te hebben bestaan.
Als de wil van de koper of de verkoper om een overeenkomst aan te gaan door bepaalde oorzaken onjuist is gevormd, dan kan er sprake zijn van een wilsgebrek. Een voorbeeld van een wilsgebrek is dwaling. Bij dwaling komt het er altijd op neer dat een van de partijen uit is gegaan van de verkeerde informatie.
Wilsontbreken. Bij wilsontbreken is er geheel geen wil tot het sluiten van een overeenkomst. Dit kan bijvoorbeeld spelen in het geval dat een overeenkomst tot stand komt onder invloed van een geestelijke stoornis.
Een geldige overeenkomst kan vernietigd worden
Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Wordt de overeenkomst vernietigd dan wordt deze geacht nooit te hebben bestaan. Indien er al prestaties zijn verricht, dan dienen deze ongedaan gemaakt te worden.
Er is sprake van wanprestatie wanneer een van de partijen zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet geheel nakomt, of wanneer de verplichting niet correct wordt nagekomen.
Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Dit betekent dat de overeenkomst geacht wordt nooit te hebben bestaan. De situatie moet zoveel mogelijk worden teruggedraaid naar de situatie voor de overeenkomst. Dit betekent bijvoorbeeld dat u de auto terug moet geven en de verkoper u uw geld terug moet geven.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Ieder contract voor onbepaalde tijd kan worden opgezegd. Meestal bepaalt het contract daarvoor een opzegtermijn. Als partij echter haar afspraken niet nakomt kan de wederpartij het contract ontbinden. Dit geldt voor iedere overeenkomst en dus ook voor bijvoorbeeld een koopovereenkomst.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Dwaling, in het Belgisch strafrecht, is een schulduitsluitingsgrond of grond om de persoon die een misdrijf pleegt ontoerekenbaar voor het misdrijf te verklaren. Het gaat om een onoverwinnelijke dwaling wanneer een persoon door een verkeerd technisch advies van de overheid plaatselijke reglementeringen overtreedt.
Gekwalificeerde benadeling is de benadeling die bestaat uit een manifeste wanverhouding/het aanzienlijk onevenwicht tussen de wederzijds bedongen prestaties die het gevolg is van het misbruik door de ene partij van de zwakke positie van de andere.
verbintenissenrecht (overeenkomstenrecht) - een van de vereisten voor een beroep op dwaling. Het moet voor de wederpartij duidelijk zijn geweest dat de omstandigheid waardoor er gedwaald werd, belangrijk was voor het aangaan van de overeenkomst.