Basilicum als je zwanger bentOmdat je ongeboren kindje nog zo klein is, loopt hij sneller gevaar. Krijg je grote hoeveelheden basilicum binnen? Dan bestaat er een kans dat dit zijn lever beschadigt. Daarom is het beter om niet te veel basilicum binnen te krijgen als je zwanger bent.
Dit kruid bevat bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor jou en je baby. Zo bevat basilicum de stof estragol. Voor jou kan deze stof normaal gesproken weinig kwaad. Omdat je kindje nog zo klein is, kan dezelfde hoeveelheid stof voor hem wel schadelijk zijn.
Welke kruiden vermijden tijdens de zwangerschap? De kruiden die je beter niet kunt gebruiken tijdens je zwangerschap zijn kruidenpreparaten zoals valeriaan en sint-janskruid. Hiervoor is het verstandig altijd contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.
Deze preparaten kun je beter niet gebruiken.
Kruidenpreparaten (pillen) en etherische olie van kruiden kun je, uit voorzorg, beter niet nemen. Hierin kunnen hogere hoeveelheden van plantengifstoffen zitten. Deze kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kind.
Kroepoek kun je beter niet eten. Kroepoek wordt gemaakt van garnalen.Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik of dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Heb je wel een keer een aantal stukjes kroepoek gegeten, dan hoe je je niet gelijk zorgen te maken.
Ook van peterselie, blue cohosh en bijvoet is bekend dat ze giftig zijn als ze in voldoende hoge doses en in bepaalde vormen worden ingenomen. “Sommige mensen kunnen zich wenden tot onveilige abortusmethoden wanneer ze het gevoel hebben dat ze geen andere optie hebben, zegt Nisha Verma, gynaecoloog en onderzoeker.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Af en toe een bord pasta pesto of een laagje pesto op je tosti kan geen kwaad. Toch kan je er beter niet te veel van eten tijdens je zwangerschap. In pesto zit namelijk onder andere basilicum.Wanneer je hier grote hoeveelheden van binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.
Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.
Het is verstandig om je inname van kaneel te beperken tijdens je zwangerschap. Kruiden en specerijen bevatten bepaalde plantengifstoffen, die in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor jou en je ongeboren kindje. Zo bevat kaneel de stof coumarine. Een teveel hiervan kan tot leverschade en bloedingen leiden.
Bij zwangerschap is knoflook veilig in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen.
De bloemen van de basilicum zijn eetbaar.
Het kan geen kwaad om pittig te eten tijdens je zwangerschap. Er zijn fabeltjes dat pittig eten tijdens je zwangerschap vroeggeboorte op gang zou helpen, omdat de baarmoeder door de chili zou samentrekken. Dit is echter niet waar.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Om het risico op voedselvergiftiging door salmonella te verkleinen:
Vermijd het gebruik van eieren met gebarsten schalen of voedingsmiddelen die rauwe eieren bevatten. Sesamzaad is ook een salmonellarisico , dus vermijd het eten van sesamzaad en kant-en-klare producten zoals tahin, halva en hummus. Sesamzaad dat hittebehandeld is, is veilig om te eten.
Kruiden tijdens zwangerschap
Niet veilig: Met mate gebruiken: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper. Veilig: Vervang deze kruiden door andere kruiden als peterselie, bieslook, oregano en tijm.
Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.
Ananas staat bovenaan de lijst van fruitsoorten die vermeden moeten worden om zwanger te worden. Een enzym in ananas, genaamd bromelaïne, is in verband gebracht met een hoge menstruatiebloeding en baarmoederbloedingen.
Ook bevat ananas veel fruitsuiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Je wilt je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk stabiel houden, zeker tijdens je zwangerschap.
Conclusie: Komkommers, Een Verfrissende Superfood voor Vrouwen. Of je nu zwanger bent, in de overgang zit of herstellende bent na de bevalling, komkommers zijn een gezonde en verfrissende aanvulling op je dieet.
Goed nieuws! Gember kan je veilig gebruiken als je zwanger bent. Gember kun je tijdens je zwangerschap dus gewoon blijven gebruiken op verschillende manieren. Zo kun je het verwerken in gerechten, gemberthee of als shot.
Je kunt er niks aan doen. Veel mensen zijn tijdens de zwangerschap bang dat ze iets doen waardoor ze een miskraam opwekken.
Bevalling opwekken door bepaald eten of drinken
Het eten en drinken van bepaald voedsel om de bevalling op te wekken, is een typische 'grootmoeders tip'. Het eten van het hart van een ananas, pittig voedsel of het drinken van tonic zou een bevalling kunnen opwekken. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen.