Verschil tussen hard- en zachthout
Hardhout komt van bedektzadigen, hierbij worden de zaden beschermd door een vrucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan appel-, kersen- of notenbomen. Zachthout komt van naaktzadigen, hierbij is er geen omhulsel wat de zaden beschermt. Voorbeelden hiervan dennenbomen of sparen.
Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en noesten zijn natuurlijke kenmerken die de echtheid van het hout typeren. Dit zijn geen materiaalfouten, maar een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven. Zij geven het meubel juist het karakteristieke en doorleefde uiterlijk dat elk meubel uniek maakt.
Waar hardhout afkomstig is van loofbomen, is zachthout afkomstig van naaldbomen zoals de spar en de den. Bekende soorten naaldhout zijn vurenhout en grenenhout.
Hardhout verwijst over het algemeen naar het hout van loofbomen. De term hardhout komt van de Engelse term "hardwood", wat een boomsoort is, volgens de strikte definitie van hardhout. Hardhout zoals Bala-hout kan bijvoorbeeld vaak zacht en minder duurzaam zijn.
Hardhout is afkomstig van bedektzadige bomen en planten. Dit betekent dat de zaden van deze bomen worden omgeven of bedekt door een vrucht. Zachthout daarentegen is afkomstig van naaktzadige bomen en planten. De zaden van deze bomen vallen op de grond zonder dat ze worden beschermd door een vrucht.
Pokhout is bekend als een van de hardste en zwaarste handelshoutsoorten. Kruisdraad of warrige draad. Fijn. 1150-1350 kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1400-1500 kg/m3.
Bent u op zoek naar goedkopere hardhouten planken? Dan zijn Massaranduba planken wellicht een optie. Dit type hardhout noemen we ook wel paardenvleeshout en is net zo duurzaam als Bankirai en Azobé. Het is echter wel wat donkerder van kleur en lastiger te bewerken dan andere hardhoutsoorten.
Lariks/Douglashout
Het is een naaldhout, dat vaak een zachthout wordt genoemd, maar kenmerkend aan het hout van de Lariksboom is dat het juist erg hard en massief is. Douglas hout is daarom hardhout.
Goedkoop
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Zachthout is hout dat afkomstig is van naaldbomen. Bekende soorten naaldhout zijn bijvoorbeeld vuren, grenen, radiata pine en red ceder. Deze naaktzadige bomen houden hun naalden het hele jaar door. Naaldbomen groeien relatief snel, wat resulteert in een minder compacte houtsoort met een lagere dichtheid dan hardhout.
Houtsoort 1: teak
Het hardhout veroudert in stijl, is robuust, verandert niet van vorm en is bestand tegen verwering en water, mits je het jaarlijks goed in de olie zet.
Hard- en zachthout bij GevenHout
Van Cumaru tot aan Ipé en Padouk. Ook het assortiment zachthout is uitgebreid, denk aan Geïmpregneerd vuren, Lariks/Douglas en Thermo grenen.
Grenen is een naaldhoutsoort waarbij het hout afkomstig is van de grove den. De naam van de boom vind je dus niet terug in de naam van de houtsoort. Vaak wordt grenenhout in één adem genoemd met vurenhout. Beide zijn erg populair en de meest gebruikte houtsoorten in Nederland.
Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk. Controleer dit altijd door middel van een vochtmeter! Het komt vaak voor dat zogenaamd gedroogd hout veel te vochtig is.
Bovendien vervuilt de schoorsteen sneller en door de roetvorming kunnen schoorsteenbranden ontstaan. Beter niet doen dus. Ook tropisch hardhout is niet geschikt. Een extra waarschuwing: er zijn ook houtsoorten die ook onbehandeld bij verbranding giftige dampen afgeven.
Gebruik onbehandeld hout
Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Beuken is 1% harder dan rood eiken, maar ook 17% minder stabiel.
Pokhout is een klassieke, tropische houtsoort, die van groot historisch belang is. Het is een van de zwaarste houtsoorten die verhandeld worden: pokhout hoort tot de (vele) houtsoorten die niet drijven in het water.