Bij een behandeling met vaste apparatuur (brackets) worden vaak elastieken van de onder- naar de bovenkaak gebruikt. De elastieken zorgen ervoor dat de onder- en boven tanden en kiezen goed op elkaar gaan passen.Ook kunnen ze gebruikt worden om spleetjes tussen je tanden dicht te maken.
De elastiekjes werken alleen als ze op de goede manier worden gedragen. De orthodontist bepaalt hoelang de elastiekjes per dag gedragen dienen te worden. Een orthodontist kan bijvoorbeeld zeggen dat de elastiekjes 24 uur per dag gedragen dienen te worden.
Dag en nacht dragen
De elastieken doen namelijk pas hun werk zodra ze eenmaal 'op gang' zijn gekomen. Zelfs als je de elastieken maar een paar uur per dag niet draagt, kan het al zijn dat ze helemaal niet werken en je tanden weer terugveren.
Hoe vaak moet ik elastieken verwisselen? Eenmaal per week tot hooguit een maal per dag. Het blijkt dat tanden en kiezen makkelijker verschuiven als dezelfde elastieken langer worden gedragen. Na verloop van tijd worden de elastieken vies of knappen en dan moeten ze natuurlijk worden vervangen.
Om te zorgen dat de elastiekjes goed blijven zitten mag je geen kleverige dingen eten, zoals kauwgom, toffees en andere kleverige snoepjes. Je mag niet aan de elastiekjes gaan peuteren, dan gaan ze er makkelijk uit.
Als de elastiekjes geplaatst zijn, kan een drukkend gevoel ontstaan. Doordat de kiezen zich gaan verplaatsen, kunnen de tanden wat gevoelig worden. Dit duurt ongeveer 2 à 3 dagen. Als de pijn te hevig is, kan een paracetamol worden ingenomen.
We beginnen met het corrigeren van de overlap en scheefstand, daarna de voor-en achterwaartse correctie. Als deze twee fases afgerond zijn beginnen we met de finishing touch fase en retentie fase. Tijdens deze fase is er vooral sprake van een herstel van het evenwicht tussen je tongspieren en je wang- en lipspieren.
Je draagt de elastiekjes altijd, dag en nacht, dus je slaapt er ook mee. Je mag ze met eten inhouden maar lukt dat niet dan doe je ze met eten uit; leg ze op de rand van je bord of in je broodbakje en doe ze na het eten weer in.
Deel van de beugel ingeslikt
Als er geen ademhalingsproblemen zijn of constant hoesten, bel je orthodontist de eerst volgende werkdag. Er is geen reden om je zorgen te maken. Bij constant hoesten/ademhalingsproblemen bel gelijk je orthodontist.
Elastieken werken alleen als je ze altijd in hebt; als je ze af en toe niet in hebt, dan hebben de elastieken geen zin! Het is alles of niets! Alleen als je gaat eten en tandenpoetsen kun je de elastieken even uit doen, je mag ze met eten eventueel ook gewoon in houden.
Wit lijkt in eerste instantie een goede keus te zijn, maar het zorgt ervoor dat je tanden geler lijken. Overweeg donkerdere kleuren. Donkerdere kleuren, zoals donkerpaars en marineblauw, kunnen ervoor zorgen dat je tanden witter lijken.
Al na 3 maanden staan jouw tanden recht. Het kaakbot moet dan nog hard en sterk genoeg worden om de tanden en kiezen op hun plaats te houden. Dit duurt ook ongeveer 3 maanden. Aan het einde van de beugelbehandeling krijg je een draadspalk achter jouw tanden om het mooie resultaat vast te houden.
De dunne flexibele draad, zorgt ervoor dat de tanden en de slotjes steeds meer op een lijn komen te staan. Bij de eerste controles wordt er steeds een wat dikkere, flexibele draad door de slotjes geplaatst. Het rechthoekige slot wordt bij elke dikkere draad steeds verder opgevuld.
Waarschijnlijk heeft je orthodontist je tijdens je laatste verstelling laten weten dat hij verwacht dat je beugel er waarschijnlijk de volgende keer uit mag. Dit is echter geen zeker gegeven: als je tanden zich tussen afspraken onverwacht of juist onvoldoende bewegen, dan kan de verwijdering worden uitgesteld.
Eten met een beugel
Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Wel kunnen de eerste paar dagen (en nadat de beugel is bijgesteld) de tanden en kiezen gevoelig zijn. Hierdoor kan bijten wat last geven. Zacht voedsel, zoals yoghurt, banaan en aardappelpuree biedt dan uitkomst.
Sommige apps hebben een cartoonesk beeld van tanden welke het lastig maakt te zien hoe je slotjes er in het echt uit zien. BraceMate toont u een levensechte foto om het zo realistisch mogelijk te laten zien. Sommige andere apps laten slechts één kleur slotjes op de tanden per keer zien.
Wanneer je een nachtbeugel niet genoeg draagt, zullen je tanden verschuiven. De nachtbeugel zit dan strak en sluit niet meer goed aan over het gebit. Als je dit merkt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Aan elke kant zit een elastiekje. Het is niet erg als één van de twee elastiekjes eraf is. Als beide elastiekjes eraf zijn, neem contact op met de praktijk. ELASTIEKJE IS VAN DE BRACKET AF.
Separatie-elastiekjes zijn kleine (blauwe) elastiekjes die wij tussen je kiezen plaatsen. Hierdoor ontstaat net voldoende ruimte om bij de volgende afspraak de orthodontische bandjes om je kiezen te kunnen plaatsen. Deze banden dienen als houvast voor je uitneembare of vaste beugel.
Als je veel last van je tanden hebt met kauwen, kun je tijdelijk zacht voedsel eten (zoals brood zonder korst, pap en soep). Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af.
Gemiddeld zo eens in de 4 à 6 weken, afhankelijk van het type beugel. Tijdens een controle wordt allereerst gekeken of je je tanden goed poetst. Is dit niet het geval, dan krijg je hiervoor extra tips en instructie. Ook wordt de beugel gecontroleerd en wordt er gekeken of er voldoende vooruitgang zit in je behandeling.
Je mag bij het eten en het tandenpoetsen de elastiekjes uitdoen.
Een overbeet kan behandeld worden door middel van een beugel. Als dit niet helemaal lukt omdat de stand van de boven- en/of onderkaak afwijkt, kan de overbeet behandeld worden met een chirurgische kaakcorrectie.
Kruisbeet. Een gebitsafwijking waarbij de tanden en kiezen niet goed op elkaar sluiten. Normaal gesproken sluiten de tanden en kiezen van het bovengebit net iets over de tanden en kiezen van het ondergebit. Bij een kruisbeet is dit niet het geval.