Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren.
Het ademen onder water kost extra energie en hart en longen komen meer onder druk te staan. Tijdens een duik verschuift ongeveer 700 ml bloed van armen en benen naar hart en longen. De stress en inspanning van het duiken kunnen er ook voor zorgen dat 'aderverkalking losschiet' en een hartinfarct veroorzaakt.
Duiken is een ontspannen sport maar de bewegingen onder water zorgen voor toename van de hartslag, aanspanning van spieren, en zorgt voor uithoudingsvermogen en kracht. Vergeleken met andere vormen van beweging is duiken een uitstekende low-impact aeroobic workout.
Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd.
Wanneer u gaat duiken, wordt op deze manier de druk op uw trommelvlies groter en groter. Wanneer u dan uw oren niet kan 'klaren', dan kan de druk zo groot worden dat uw trommelvlies gaat scheuren (trommelvlies perforatie). Dit kan leiden tot gehoorverlies, oorsuizen en duizeligheid.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Richard Harris: Postduik vermoeidheid kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met het duiken, zoals temperatuurstress, decompressiestress, energieverbruik, een grote en lange blootstelling aan zuurstof, spanningen en zeeziekte.
We blijven 2,5 uur boven water voordat we weer gaan duiken. Dit noemen we het Oppervlakte-interval (OI). We trekken een lijn vanuit de linkerkolom met herhalingsgroepen (HG) naar rechts, en een lijn recht naar beneden vanuit het 'blok' met de tijdsduur van ons oppervlakte interval.
Als je maar één duik maakt, is dit alle informatie die je nodig hebt: je duik mag niet langer dan 72 minuten duren. Op dezelfde wijze kun je bepalen dat een duik naar 18 meter een nultijd van 56 minuten heeft en een duik naar 14 meter een nultijd van 98 minuten. Toch zul je vaak meerdere duiken willen maken.
Middels gebruik van de formule weten we dat hij 9,8 calorieën per minuut duiken. Bij een uur duiken verbrandt hij dus 9,8 x 60 = 588 calorieën.
Duiken in ondiep water is een extreme sport, waarbij men probeert van een zo groot mogelijke hoogte in zo ondiep mogelijk water te duiken zonder letsel op te lopen.
(Sport)duiken wordt ingedeeld in de categorie intensieve sporten. Te vergelijken met zwemmen (crawl), fietsen 23 km/u, squash, roeien. Vooral het hart- en longsysteem worden tijdens duiken belast.
Geen lichamelijke inspanning na de duik
Ga in de eerste uren na een duik lichamelijke inspanning uit de weg. Na de duik is er in de lichaamsweefsels een verhoogde hoeveelheid stikstof aanwezig, die langzaam wordt afgegeven. Deze hoeveelheid reststikstof is niet gevaarlijk wanneer het maar langzaam wordt afgegeven.
Bij vijfentwintig meter diepte blijkt stikstofnarcose bij de meeste mensen echt merkbaar te worden. En vanzelfsprekend neemt de kans op decompressieziekte toe wanneer je dieper duikt dan dertig meter diep, wanneer we de statistieken mogen geloven. Kortom: volg het advies op en duik niet dieper dan dertig meter.
In milde gevallen krijg je hoofdpijn, voel je je wat duizelig of krijg je huiduitslag. In ernstigere gevallen krijg je gewrichtspijn, kun je spasmes krijgen en flauwvallen of zelfs overlijden aan de ziekte. De symptomen treden soms al op tijdens de duik of enkele uren later.
Beginnen bij het begin: Open Water duikers
De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte. Vervolgens heb je de laatste twee duiken van jouw cursus. De diepte van deze duiken in maximaal 12 meter.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken.Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter.
Geen probleem... duiken is voor iedereen! Ben je ouder dan 10 jaar en gewoon gezond dan kun je bij de meeste duikscholen een internationaal erkend duikbrevet halen.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
Massage nemen
Hoewel het erg aantrekkelijk klinkt om maximaal te ontspannen na een duik, kan het erg gevaarlijk zijn om kort nadat je gedoken hebt een massage te nemen. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid stikstof (nitrogen) die na het duiken nog in je lichaam zit.
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
Er zijn tal van duikopleidingen, waarvan PADI de meest bekende is. De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool.Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
Daarom beschikken duikers over een manometer die precies aangeeft hoeveel lucht er in hun duikfles zit. Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.