DEET is een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Na het aanbrengen van DEET ruiken de muggen je niet meer en zal je veel minder gestoken. DEET wordt al tientallen jaren gebruikt en is nog steeds het effectiefste insect-werende middel – met bovendien weinig bijwerkingen.
Muggen kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET verstoort het reukvermogen van muggen. Hierdoor kunnen ze huid niet goed vinden. De insectenwerende werking van DEET duurt vijf tot acht uur en is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte DEET, maar ook van de mate waarin u zweet, bij gebruik op de huid.
DEET heeft toxische eigenschappen.Neurologische effecten kunnen optreden bij mensen die DEET gebruiken op de huid. Dit wordt echter voornamelijk gezien bij overmatig gebruik. Uit voorzorg wordt geadviseerd de blootstelling tijdens de borstvoeding zo laag mogelijk te houden.
smeer de onbedekte huid in met een insectenwerendmiddel met minimaal 30% DEET; kampeer niet aan de bosrand en langs omzoming van een camping; vraag de GGD of een vaccinatie tegen tekenencefalitis nodig is (niet mogelijk voor de ziekte van Lyme).
Het meest effectieve insectwerend middel voor op de huid is DEET. Muggen ruiken door het middel geen geurstoffen van de huid en zullen hun zoektocht elders voortzetten. De werkzame stof is effectief tegen verschillende ziekte-overbrengers zoals (malaria)muggen en teken.
DEET als spray, gel of lotion
De spray is efficiënter en handiger in gebruik en kan ervoor zorgen dat je geen DEET aan je handen krijgt. De lotion smeert vaak wat dikker dan de spray. Een gel is vergelijkbaar met de lotion maar smeert gemakkelijker.
Het label “Beste van de Test” is voor Mouskito Tropical Spray DEET 50%, de “Beste Koop” is Kruidvat anti-insect roll-on DEET 30%.
Zon en DEET: geen goede combinatie
Gebruik liever geen middelen tegen insecten met daarin DEET ((diëthyltoluamide) als u ook een zonnebrandmiddel gebruikt. DEET zorgt ervoor dat het zonnebrandmiddel niet goed werkt.
Care Plus® DEET is het sterkste insectwerende middel voor de huid. De werkzame stof is effectief tegen verschillende ziekte overbrengers, zoals (Malaria)muggen en teken. DEET biedt tot 10 uur bescherming tegen steken en beten.
Hoge concentraties DEET zijn niet geschikt voor jonge kinderen of als je zwanger bent. In andere landen kan je soms anti-muggenmiddel kopen met hogere concentraties dan 50% DEET. Gebruik deze niet. Een hogere concentratie dan 50% werkt niet beter, maar leidt wel sneller tot schadelijke effecten op je gezondheid.
Zonnebrandcrème en DEET: Breng eerst zonnebrandcrème aan, na een half uur DEET smeren. Hoe lichter het huidtype hoe hoger de beschermende factor. Probeer in de (sub) tropen tussen 11.00 en 16.00 de zon zoveel mogelijk te vermijden.
Potje Azijn tegen Muggen. Pak een glazen potje doe er wat azijn in , hoeft niet pure azijn te zijn, je kan in het potje de azijn mengen met water en de muggen verdwijnen als sneeuw voor de zon! Het beste is om minimaal 1/5de van het potje met azijn te vullen.
Over het algemeen geldt wel: hoe hoger het percentage Deet in een spray, hoe langer de bescherming aanhoudt. Maar bij een percentage van rond de 40 procent, maakt het niet meer zoveel uit. GGD adviseert in ieder geval een percentage van minimaal 30 procent.
DEET (diethyltoluamide) biedt de beste bescherming tegen muggenbeten. Het zit in lotions, gels, sprays en sticks die je op je huid smeert. Hoe lager het percentage DEET, hoe korter het product werkt. Wij raden aan om producten te gebruiken met een sterkte van 30-50% DEET.
Gebruik van de muggenspray met DEET
De concentratie DEET moet ook weer niet al te hoog zijn, anders is het ongezond voor je lichaam. Voor malariagebieden wordt een concentratie DEET aanbevolen van minimaal 30 procent.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat mensen die meer carboxylzuren aanmaken, dat in talg zit, aantrekkelijker zijn voor muggen. "Iedereen heeft aantrekkelijke en afstotende vetzuren op de huid, het gaat erom in welke verhouding je ze hebt."
Muggen die graag in de benen of voeten bijten, weten dat ze tegen de stroming in moeten vliegen om daar te komen. De kans dat je wordt doodgemept als je in het onderlichaam bijt, is kleiner dan bij het gezicht.
De Anti-Insect Deet 50% lotion is een sterk middel in het Care Plus assortiment tegen huismuggen van het Culex geslacht , en muggen van het Aedes en Anopheles geslacht, die de meeste ziekten veroorzaken. DEET werkt bovendien tegen teken. Deze lotion beschermt je huid tot 10 uur tegen muggen en tot 5 uur tegen teken.
In uitzonderlijke gevallen kunnen er huidproblemen ontstaan (irritatie bij mensen met gevoelige huid), met name bij de hogere percentages DEET (50-75%) kunnen blaren ontstaan. Bij kinderen kan bij verkeerd gebruik (overdosis) in uitzonderlijke gevallen sprake zijn van ernstiger letsel.
Dit geldt voor zowel de DEET als de natural sprays. Waar bevindt zich de houdbaarheidsdatum van het product? Aan de onderzijde van de verpakking en fles staat de houdbaarheidsdatum. Producten zijn tot 5 jaar na productiedatum houdbaar.
Anti-insectenmiddelen met meer dan 10% DEET erin mogen in Nederland niet worden gebruikt op kinderen jonger dan 2 jaar. Bij 20-40% DEET in het middel mag het niet bij kinderen jonger dan 12 jaar worden gebruikt.Hogere concentraties (50%) mogen überhaupt niet gebruikt worden bij kinderen (jonger dan 18 jaar).
Daarom moet je je overdag goed beschermen met muggenmelk dat minimaal 50 procent DEET bevat. Als een klamboe voorhanden is, is slapen onder een muskietennet aan te raden, omdat er altijd wel muggen zijn die de nachtrust verstoren. Veel hotels beschikken over airco en daar houden muggen absoluut niet van.
Nee, muggen komen niet op licht af. Muggen komen vooral op geur af, zoals zweet.Ook komen ze af op uitgeademde lucht (CO2 (carbon dioxide)) en op warmte.