Je zou het niet denken, maar Amsterdam heeft stranden. Strandzuid, Sloterplas en DOK Amsterdam liggen rondom Amsterdam en hebben allemaal strandpaviljoens, water en zand.
Naar IJmuiden Strand ben je vanaf Amsterdam CS 57 minuten onderweg. Je neemt hiervoor vanaf station Sloterdijk de bus, die praktisch op het strand stopt. Iets sneller lig je met het OV op het strand van Bloemendaal: daar doe je 44 minuten over.
Alles uitstekend! In de zomer is er een strandje en kun je er zwemmen.
Strand Zuid
Ze doen er hier alles aan om het je wel heel erg comfortabel te maken. Zwemmen? Nope. Kijken naar het water mag.
Amsterdam kent op dit moment zes officiële zwemlocaties: strand IJburg, strand Diemerpark, (de meeste) zwemlocaties bij Het Twiske, Nieuwe Meer en het Amsterdamse Bos. Dat betekent dat deze locaties tussen 1 mei en 1 oktober worden gecontroleerd op waterkwaliteit en veiligheid van het water.
Strand IJburg is een stadsstrand in Amsterdam Oost. Het strand hoort bij Strandeiland, het grootste eiland van de archipel IJburg. Een nieuw stuk van Amsterdam om te zwemmen, sporten of ontspannen.
6. Is het water geschikt om te zwemmen? Het water van het Amsterdamse Bos is van uitstekende kwaliteit. In de Grote Vijver is een apart zwemgedeelte afgezet.
Als u in open water gaat zwemmen (dus niet in een zwembad), loopt u mogelijk gezondheidsrisico's. Steeds meer Amsterdammers zwemmen in open water, zoals grachten, kanalen en plassen. Dat levert veel plezier op en brengt verkoeling in hete zomers.
Het bad is niet diep, ideaal om lekker in te spatteren met kleintjes. Naast het bad ligt ook een zandbak, een klimrek en een houten kasteel, waardoor dit ook een fijne plek is voor minder warme dagen. Vanaf mei kunnen kinderen in het kinderbadje volop genieten van het koele water bij lekker warm weer.
Goede voorbeelden waar je nog gratis kunt parkeren bij het strand zijn de badplaatsen Petten aan Zee, Callantsoog, Groote Keeten in Noord Holland. Ook bij het strand van Langevelderslag (bij Noordwijk) en Rockanje hoef je niet te betalen.
Scheveningen is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf de stations Hollands Spoor en Den Haag Centraal kan je met de tram of bus binnen een kwartiertje naar het strand Scheveningen. De trams en bussen richting Scheveningen rijden de hele dag van 7:00 tot 24:00 uur, ongeveer elke 10 minuten.
Zoutelande: aan de kust, de Zeeuwse kust (Zeeland)
Het meest bezongen strand uit de lijst. Het plaatsje Zoutelande zelf niet zo groot, maar je vindt er wel een van de mooiste stranden van ons land. Het is het enige strand in Nederland dat naar het zuiden ligt en wordt daarom ook de Zeeuwse Rivièra genoemd.
Het Doesstrand is een gezellig strandje, waar je heerlijk kunt zwemmen, spelen en zonnebaden. Dit strandje, het eerste na de hoofdingang Oostzaan, is een van de zeven mooie en gezellige strandjes in Het Twiske. Het is hier aangenaam ontspannen in de buurt van Amsterdam, Landsmeer en Oostzaan.
het eerste half uur is gratis. Daarna betaalt u € 1,00 per uur. Het maximum tarief is € 5,- per dag.
Het drinkwater in Amsterdam en omgeving is van de hoogste kwaliteit. Onderzoeksinstituut Het Waterlaboratorium meet de waterkwaliteit elke dag. Zo weet u zeker dat uw drinkwater altijd goed is. Een medewerker van Het Waterlaboratorium onderzoekt water onder een microscoop.
De kwaliteit van zwemwater is over het algemeen goed. De provincie wijst de officiële zwemplekken in Nederland aan. Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert de provincie elke 14 dagen het water op deze zwemplekken.
Schoon water
Tegenwoordig is het water van de Amstel behoorlijk schoon. Dit komt vooral door de aanleg van riolering. Ook worden er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Omdat het water nogal zout is, vriest het water niet snel dicht.
De kans dat u ernstig ziek wordt van 's zomers zwemmen in water waar veel blauwalg in zit is heel klein. De klachten van uw huid, ogen en darmen zijn meestal na 2 tot 3 dagen over. Het kan zelfs al eerder over zijn. Als u de adviezen goed opvolgt, is er weinig kans dat u nog in de problemen komt door blauwalg.
Het drinkwater van Waternet is zacht: 7,8 graden dH (Duitse Hardheid). Dat betekent dat er weinig kalk en magnesium in uw drinkwater zit. Alle klanten van Waternet krijgen water van deze hardheid. Tussen 8 en 12 graden dH noemen we de waterhardheid gemiddeld.
Als je hebt gezwommen in water met blauwalgen, kun je last krijgen van jeuk en huiduitslag. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, diarree, koorts, een zere keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten gaan na ongeveer 5 dagen vanzelf over.
Flitz-events is gelegen in het midden van de badplaats Kijkduin, zodoende zijn is Kijkduin erg eenvoudig te bereiken. Kijkduin is één van de weinige plekken waar u nog gratis kunt parkeren.
Het Deense Waddeneiland Rømø
Zo kun je naar één van de dorpjes op het eiland gaan of ervoor kiezen om een heerlijke wandeling te maken. Maar waar Rømø echt om bekend staat is het autostrand waar dus auto's en campers op het strand mogen rijden.